Читај ми!

Дрецун: Назив листе биће резултат компромиса

Очекујем да се постигне компромисно решење за проблем назива српске листе за локалне изборе на Косову, каже Милован Дрецун. Председник скупштинског Одбора за Косово објашњава да ће назив листе и даље упућивати на снажну повезаност са Београдом. Уместо "Србија" биће "српска листа" или нешто слично рекао је Дрецун за РТС.

Председник скупштинског Одбора за Косово Милован Дрецун очекује да за проблем назива српске листе за локалне изборе на Косову буде постигнуто компромисно решење, тако да у називу постоји одредница која ће упућивати на снажну повезаност са Београдом.

"Уместо 'Србија' вероватно ће бити 'српска листа' или тако нешто", рекао је Дрецун гостујући на у Јуатрњем програму РТС-а.

Дрецун је рекао да је назив листе тренутно највећи проблем, али да очекује да ће се брзо решити јер би, како је рекао, било лоше да изборна комисија на Косову одбије српску листу.

Приштина шаље снажне поруке да ће Централна изборна комисија одбити да прихвати листу која има назив "Грађанска иницијатива Србија" јер траже да се Србија не помиње у називу листе, напомиње Дрецун.

Према Дрецуновим речима, општине на северу Косова нису укинуте јучерашњом одлуком Владе и оне настављају да функционишу.

Неопходно је јединство у остваривању државне политике и није прихватљиво да има оних који ће активно радити на бојкоту избора и угрожавати формирање заједнице српских општина, каже Дрецун.

Тврди да нико не користи силу нити приморава Србе да изађу на изборе, али истиче да нико не може да злоупотребљава овлашћења Владе Србије, буџетска средства и своју функцију и да угрожава владину политику.

Дрецун је рекао да је од стратешког значаја да власт у општинама након избора има листа која ће бити директно везана за званични Београд и која ће успети да формира Заједницу српских општина.

"У супротном, може да се деси да поједине српске странке на које Приштина има снажан утицај успеју да спрече формирање заједнице српских општина или да у периоду након формирања подривају деловање Заједнице, тако што ће се обесмислити свака стратегија наше даље борбе за очување Косова", рекао је Дрецун.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво