Читај ми!

Дрецун: Назив листе биће резултат компромиса

Очекујем да се постигне компромисно решење за проблем назива српске листе за локалне изборе на Косову, каже Милован Дрецун. Председник скупштинског Одбора за Косово објашњава да ће назив листе и даље упућивати на снажну повезаност са Београдом. Уместо "Србија" биће "српска листа" или нешто слично рекао је Дрецун за РТС.

Председник скупштинског Одбора за Косово Милован Дрецун очекује да за проблем назива српске листе за локалне изборе на Косову буде постигнуто компромисно решење, тако да у називу постоји одредница која ће упућивати на снажну повезаност са Београдом.

"Уместо 'Србија' вероватно ће бити 'српска листа' или тако нешто", рекао је Дрецун гостујући на у Јуатрњем програму РТС-а.

Дрецун је рекао да је назив листе тренутно највећи проблем, али да очекује да ће се брзо решити јер би, како је рекао, било лоше да изборна комисија на Косову одбије српску листу.

Приштина шаље снажне поруке да ће Централна изборна комисија одбити да прихвати листу која има назив "Грађанска иницијатива Србија" јер траже да се Србија не помиње у називу листе, напомиње Дрецун.

Према Дрецуновим речима, општине на северу Косова нису укинуте јучерашњом одлуком Владе и оне настављају да функционишу.

Неопходно је јединство у остваривању државне политике и није прихватљиво да има оних који ће активно радити на бојкоту избора и угрожавати формирање заједнице српских општина, каже Дрецун.

Тврди да нико не користи силу нити приморава Србе да изађу на изборе, али истиче да нико не може да злоупотребљава овлашћења Владе Србије, буџетска средства и своју функцију и да угрожава владину политику.

Дрецун је рекао да је од стратешког значаја да власт у општинама након избора има листа која ће бити директно везана за званични Београд и која ће успети да формира Заједницу српских општина.

"У супротном, може да се деси да поједине српске странке на које Приштина има снажан утицај успеју да спрече формирање заједнице српских општина или да у периоду након формирања подривају деловање Заједнице, тако што ће се обесмислити свака стратегија наше даље борбе за очување Косова", рекао је Дрецун.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 11. сеп 2013, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

"Neutralni status"

"Statusno neutralni lokalni izbori" koje raspisuje CIK "republjik Kosove", simboli/logo Kosove su skinuti , no ostaje cinjenica da te izbore raspisuje CIK Kosove , a ne MZ , OEBS , EU ili OUN. Ne moze nista toboze sto asocira statusno resenje ili da je KIM Srbija. Ali sa druge strane oni mogu (Kosova ) da raspisuju "statusno neutralne izbore" a ne MZ. Ja sam ipak za to da Srbi masovno izadju na izbore i sacuvaju deo vlasti na toj od drzave Srbije ne kontrolisanoj teritoriji . Bojkot izbora je gori od izlaska na izbore i zato je bolje izabrati manje zlo. Kad se promeni odnos snaga na svetskoj globalnoj sceni, neci biti uopste vazno sto su Srbi bili na tim izborima . Jer nista nije bilo vazno ni kad je KIM otimano i oteto od suverene drzave Srbije. Vazna je gola sila i dali je ta sila na tvojoj strani. Sad je vazno da nas narod ostane i prezivi na KIM a ovi izbori im daju shansu za to . Izadjite na izbore braco Srbi . Uzgred budi receno i cirilicu su nam zvanicno na KIM oteli , ( nije bilo protesta u vezi pisma sa nase strane ) pa se na izborima i u opste koristi latinicno pismom.

(среда, 11. сеп 2013, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Sramotno

Izbacuju sve sto se zove SRBIJA i to im je kao kompromis.Sve se radi kako EU i Pristina zele a narodu se prodaje ako neka "pobeda".Bravo Ivice Dacicu

(среда, 11. сеп 2013, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Podrska

Ja vas u potpunosti podrzavam u besomucnom popustanju i ponizavanju. Samo tako, kao i do sada sto ste radili. I vi ste iz one grupacije ciji je slogan "EU ili smrt". Naplaticemo vam to na izborima.

(среда, 11. сеп 2013, 10:06) - Rade [нерегистровани]

Koga folirate

Opet popuštamo Prištini.Svako drugo objašnjenje je čista demagogija.Ili srbija ili ne izlaziti na glasanje.Dokle bre više.....

(среда, 11. сеп 2013, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

doktori demagogije

pa ti si samo pre nekoliko dana rekao da ostaje naziv srbija da se samo moze eventualno dodati neka rec,posle toga?? Pa koga zamajavate? Pa prihvatice te sve sta vam se kaze bre,to je jasno,sve ostalo je vasa demagogija

(среда, 11. сеп 2013, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

име листе

Ако се у листи не помиње Србија већ српска листа или неки други придев који гласи српски онда то није резултата компромиса већ победа Приштине јер они траже само да се избаци оно Србија а немају примедбе на придев српски будући да су већ прихватили неке листе са таквим придевом.

(среда, 11. сеп 2013, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

cccc

kako ovo moze da se shvati neka mi neko pametan objasni molim vaaaas

(среда, 11. сеп 2013, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

Ovo samo...

...prolazi u Srbiji!