Читај ми!

Расправа о новим министрима

Посланици расправљали о новим министрима у Влади Србије. Седницу облележила оштра полемика Ивице Дачића и Александра Вучића са посланицима ДС-а. Наставак седнице у понедељак, када би нови министри требало да положе заклетву.

18.00 - Скупштина завршила рад за данас. Наставак седнице у понедељак у 11 часова. 

15.45 - Жустра полемика Ивице Дачића и Александра Вучића са Бориславом Стефановићем. 

13.00 - Полагање заклетве министара одложено за понедељак, сазнаје РТС.

12.25 - Досадашњи ток расправе обележио дијалог потпредседника ПУПС-а Милана Кркобабића и Александра Вучића.

10.45 - Настављена расправа у Скупштини Србије.

Скупштина Србије расправљала је о новим члановима кабинета премијера Ивице Дачића. Данашње заседање обележила је оштра полемика опозције и премијера и вицепремијера, Ивице Дачића и Александра Вучића. Посланици се у клупе враћају у понедељак, када би нови министри требало да положе заклетву.

Шеф посланичке групе СДПС-a Милорад Мијатовић рекао да је реконструкција владе темељна, што је знак да је владајућа коалиција спремна за суштинске и темељне реформе у свим областима.

Мијатовић је рекао да СДПС даје пуну подршку раду реконструисане владе, са надом да ће први резултати бити брзо видљиви, посебно у области економске политике где, како каже, нема конзистентне, дугорочне политике, већ се углавном спроводе краткорочне мере које дају привид да се нешто дешава.

Посланичка група СПО-ДХСС подржаће избор нових министара у Влади Србије, рекла је заменица председника те посланичке групе Олгица Батић.

Батићева је, међутим, премијера Србије Ивицу Дачића упитала да ли се руководио "оном аристотеловском" да су сви мушкарци једнаки пред законом, па зато нема ниједне жене међу кандидатима за министре.

Кандидатима за министре обратио се овлашћени представник УРС-а Предраг Марковић и поручио им да воде рачуна о томе каквим људима и са колико новца располажу, као и о законима који им стоје на располагању.

Потпредседник ПУПС-а и генерални директора ПТТ Србије Милан Кркобабић поручио је свим пензионерима у Србији да су њихове пензије сигурне док год је актуелна Влада на власти.

Говорећи о економији, Кркобабић је похвалио "Србијагас" и ПТТ Србије као профитабилна предузећа, тврдећи да је ПТТ Србија остварила вишемилионски профит у еврима од када је он директор.

Први потпреседник Владе Александар Вучић је одговорио да "веома цени" Кркобабићев оптимизам али, како је рекао за себе, он није такав тип.

"Када говоримо о профитабилности јавних предузећа, можда су ПТТ Србија и ЕПС оствариле профит, али није `Србијагас`, који није зарадио 200 милиона евра, већ је дужан 200 милиона евра", истакао је Вучић.

На Кркобабићев коментар да ће ПУПС подржати нову, реконструисану владу, али да се не могу правити уштеде на рачун пензионера, Александар Вучић je рекао да је план владе да прави уштеде на рачун оних који "имају мало више, а не на рачун социјално угрожених".

Вучић: Ухапсићемо Шарића, испитаћемо богатство Ђиласа

Одговарајући на питања шефа посланика ДС Борислава Стефановића, Вучић је истакао да гарантује хапшење наркобоса Дарка Шарића, али и истрагу богатсва лидера ДС Драгана Ђиласа, којег је назвао једним од најбогатијих тајкуна у Србији.

"Биће истражено све и о Вучићу и о Дачићу, али и све о једном од најбогатијих тајкуна у овој земљи, 'његовом височанству Драгану Ђиласу'", рекао је Вучић.

Како је оценио, Ђиласу и Стефановићу то смета, јер би они да "нико не сме чак ни да примети" да су најбогатији и да "имају монополе на шта хоће".

"Радимо 24 истраге, а међу њима иде и АТП Војводина и чини ми се да је тај предмет завршен. Плашим се да ћете бити изненађени, рекао је Вучић.

И премијер Ивица Дачић указао је да не може бити економске консолидације без штедње, као ни изласка из кризе без развоја.

Дачић је навео да су пензионери последица катастрофалне економске политике која је довела до тога да је однос пензионера и запослених један према један.

У полемици са лидером ЛДП-а Чедомиром Јовановићем, Дачић је оштро одбацио одговорност коалиције коју окупљају социјалисти за слом пензионог система и навео да је кривац неолибарална политика, по принципу да је тржиште све.

У расправу се укључио и посланик ДС-a Драган Шутановац, који је упитао Дачића да ли има идеје каква ће бити пореска реформа, и поручио му да је његова одговорност већа него свих у сали, јер је подржавао лоше приватизације.

Борислав Стефановић критиковао је рад кабинета премијера Ивице Дачића, истакавши да не верује да ће његова реконструисана влада донети бољитак Србији.

Стефановић је упитао зашто је влада промењена ако су њени челници инсистирали да је она најбоља и историји, зашто су неки министри смењени, а неки нису и зашто је смењен министар пољопривреде Горан Кнежевић ако је "афера афлатоксин" измишљена.

Говорећи о будућим минситрима, Стефановић је навео да су ту два министра без портфеља, један испред СПС-a, а други испред СНС-a, који су, како каже, један другом баланс.

Будућег министра привреде Стефановић је упитао да ли је и даље стечајни управник у 14 предузећа.

Обраћајући се будућем министру за регионални развој Игору Мировићу, Стефановић је упитао да ли стоје оптужбе за његово лично богаћење, јер он не сумња да је то истина.

Одговарајући на критике на рачун актуелне владе, премијер Ивица Дачић рекао је да је једина политика ДС-а да "кобајаги посвађа странке унутар владајуће коалиције, па да уђе у власт, јер другачије не може" и упитао како та најгора влада има највећу већину не само у Скупштини, него и у народу.

Овлашћени представник ДСС-а Ненад Поповић је рекао да Влада Србије не може да спроводи стару политику према Косову и Метохији и ЕУ и да очекује да ће у земљи бити боље, због чега је неопходна или нова политика или расписивање ванредних парламентарних избора.

У току јучерашње расправе, премијер Ивица Дачић у експозеу је навео да ће циљеви реконструисане Владе бити модернизација земље, праведно решавање косовског питања, заустављење економске кризе и запошљавање.

Дачић је у експозеу указао да су јавне финансије и привредни систем у веома тешком стању.

Опозиција је критиковала експозе и оценила да у њему нема одговора на главна питања - због чега се реконструкција предузима, да ли ће бити промене политике и због чега је смењен министар Млађан Динкић.

По завршетку расправе Скупштина ће гласати о кандидатима за министре, који ће потом положити заклетву.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво