Читај ми!

Кинески привредници добродошли у Србији

Председник Србије Томислав Николићу у Хангџоу позвао кинеске привреднике да улажу у Србију. Без производње нема радних места, нема живота за грађане, истакао Николић. Заинтересовани смо за дугорочне односе Србије и провинције Ђеђијанг, желимо да интензивирамо и продубимо економско-трговинску размену, нагласио је гувернер те кинеске провинције Ли Ћијанг.

Трећег дана посете Кини, председник Србије Томислав Николић позвао је кинеске привреднике да улажу у Србију, истакавши да ће гарант њиховог пословања бити дубоко и искрено пријатељство између два народа и његова реч.

Председник Србије разговарао је са кинеским привредницима на Инвестиционом форму у провинцији Ђеђијанг, са 56 милиона становника, у којој, како је рекао гувернер Ли Ћијанг, послује готово три милиона приватних компанија, а сваки 20 грађанин је у бизнису.

"У целој земљи имамо 6,4 милиона привредника из наше провинције, а у свету милион и по, од чега је највећи број у Европи, па и у Србији", рекао је Ли.

"Отворени смо према свету, привлачимо инвестиције и подстичемо привреднике да иду у свет. Са светом смо прошле године имали 300 милијарди долара размене, 6.000 компанија је отворено у иностранству и имамо 17 милијарди долара инвестиција у свету", рекао је Ли.

Према његовим речима Србија је важна земља на Балкану са добродушним народом, виталном економијом и потенцијалима за развој.

"Заинтересовани смо за дугорочне односе Србије и Ђеђијанга, желимо да интензивирамо и продубимо економско-трговинску размену", нагласио је Ли.

Николић је приметио да Срби могу много тога да науче од Кине, пре свега то како Кина у тешком периоду кроз који је пролазила није занемарила своје привреднике, јер је свесна да на тај начин штити своје грађане.

"Без производње нема радних места, нема живота за грађане. Србија није штитила своју привреду, већ је дозволила да се кроз приватизацију упропасте предузећа, а људи једне по ресурсима богате земље да буду на рубу пропасти", указао је председник Србије.

Имајући у виду дубоко и искрено пријатељство два народа, разумљиво је што развијена и просперитетна кинеска економија којој је тржиште цела планета са уважавањем и наклоношћу гледа на сарадњу са Србијом, сматра Николић.

Привредни форум показатељ политичког сагласја две држава 

Према његовим речима, Инвестициони форум је показатељ пријатељских односа и политичког сагласја двеју држава, али и могућности за још садржајнију економску сарадњу.

"И данас је та сарадња добра, али ни близу онога колико би могла да буде. Разговори са највишим званичницима потврђују спремност и вољу да се на том плану далеко више уради. Ми смо данас пред историјском шансом да поставимо темеље нове и боље Србије, добрим делом следећи и ваш пример", поручио је Николић.

Истичући да су неки важни сегменти привреда две земље компатибилни, Николић је рекао да Србија поседује значајне индустријске ресурсе који могу бити искоришћени на најбољи могући начин.

Он је навео да је Србија данас велико градилиште, да су редефинисани стратешки циљеви и постављене основе за њихово остваривање, и да је у току реализација великих пројеката у области путне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма.
"Ти пројекти су замајац наше привреде и гарант нашег будућег развоја.

Позивам вас да и ви узмете учешће у њима", рекао је Николић, додавши да је учињено све да се створи стабилно и предвидиво економско окружење у којем се правила знају унапред, не мењају често и важе за све.

Према његовим речима, предности Србије су високообразована и квалификована радна снага, одличан географски положај, подстицајна пореска политика и добра законска регулатива, као и приступ многим тржистима на основу споразума о слободној трговини.

"Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији. Ми ћемо са наше стране учините све да се у Србији осећате добро и да ваше инвестиције буду сигурне и успешне", закључио је Николић.

Кинеским привредницима обратио се и Николићев саветник за економију Предраг Микић, који је рекао да је Србија спрема да додатно стимулише инвеститоре специјалним олакшицама кроз пословање у слободним зонама.

Брза реализација предложених споразума 

Гувернер Ли је поручио да ће подстицати привреднике Ђеђијанга да улажу у Србију и да очекује брзу реализацију предложених пројеката.

Он је оценио да је Николић направио добар избор тиме што је током прве званичне посете Кини дошао у ту провинцију и подсетио да су председник Кине Си Ђинпинг и председеник Сталног комитета Свекинеског националног конгреса Џанг Деђијанг били раније на високим функцијама управо у овој провинцији.

"Они су унапредили провинцију и остварили одличне односе са Европом", додао је он.

Представаљајући провинцију Ђеђијанг, он је навео да је она по нациналном бруто приходу седма у земљи, да је приватни сектор веома развијен, што потврђује и чињеница да је 90 одсто запосљавања остварено кроз тај сектор.

Како је рекао, провинцију карактерише добра животна средина, витални туристички ресурси али и погодна средина за привлачење инвестиција.

Једна од најразвијених грана привреде је туризам, рекао је Ли, илуструјући то податком да је прошле године остварен приход од 480 милијарди јуана (80 милијарди долара).

Напомињући да у Србији послује тренутно пет предузећа из Ђеђијанга, он је додао да привредници желе да инвестирају у нашу земљу, али и да су добродошле инвестиције угледних српских компанија.

Области са највећим потенцијалом за сарадњу су путна инфраструктура, аутомобиласка индустрија, телекомунијације и бела техника.

"Уверени смо да ће овај форум подстаћи сарадњу и подићи је на виши ниво", закључио је Ли.

Пре Инвестиционог форума Николић и Ли су имали и одвојени састанак, а српски председник је током дана разговарао и са партијским руководиоцима провинције Ђеђијанг.

За председника Србије и његову супругу и делегацију наше земље био је организован и обилазак Западног језера, туристичке атракције у граду Хангџоу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво