Читај ми!

Београд за сарадњу, без признања Косова

Србија ће и у будућности Косово видети као суштинску аутономију и спремна је да још неке надлежности препусти Приштини, рекао председник Србије Томислав Николић. Председник Николић нагласио да Србија никада неће бити спремна да призна независност или потпише било какав споразум који би омогућио Косову да буде чланица УН.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће Србија и у будућности Косово видети као суштинску аутономију, да је спремна да још неке надлежности препусти Приштини, али да никада неће бити спремна да призна независност или потпише било какав споразум који би омогућио Косову да буде чланица УН.

Николић је новинарима на Брду код Крања, одговарајући на питање како види будућност односа Србије и Косова, одговорио:

"Управо овако - разговараћемо, договараћемо се, они ће да тврде да је то држава, ми их гледамо као суштинску аутономију. Спремни смо још много тога да препустимо Приштини, али негде ћемо морати да станемо и да видимо шта смо урадили, да ли нам грађани живе боље и да ли је оно што смо одвојили Приштини као своје надлежности и што ћемо им дати уставним законом довољно или није."

"Даље од тога не можемо", нагласио је Николић и додао да управо тако у свим разговорима са представницима ЕУ Београд тражи да Брисел не поставља услове признавања независности или било какав споразум којим би се Косову признало право да буде, на пример, чланица УН.

"Србија то једноставно не може, и не знам која држава у свету би могла", навео је Николић.

На питање да ли има проблем што и косовска председница Атифете Јахјага присуствује скупу, председник је рекао да "нема право да има свој проблем", јер су се Београд и Приштина договорили да Приштина учествује на регионалним скуповима.

"Видели сте и сами да није било представљања. Ја сам ту да испуњавам оно што Србија одлучи и о чему се Србија договори, то је народна скупштина усвојила. Моје је било да овде учествујем како овај скуп не би прошао без Србије", рекао је Николић.

Заједнички интерес за сарадњом у региону

Председник Србије Томислав Николић поручио је да регион има заједнички интерес да сарађује и убрза процес евроинтеграција и нагласио да Србија није "гора од других" и да заслужује да буде део европског друштва.

Николић је рекао да у "Брдо процесу", у чијем оквиру је одржан данашњи неформални састанак лидера региона, свако има свој интерес - Србија, уз Хрватску и Словенију, да што пре постане чланица ЕУ, а Словенија и Хрватска да уз Србију оду на тржишта која им трентно, као чланицама ЕУ, нису доступна на исти начин као Србији.

"Ми ћемо ускоро морати да имамо своје заједничке производе, чак и заједничке фирме које ће наступати на тржиштима на којима је Србија једино препознатљива као бивша Југославија. То је од Азије до Африке и Латиске Америке... Русија, Азербејџан, Турска, то су све тржишта која су потпуно отворена за српску робу, а српска роба је и оно што заједнички произведе са Словенијом и Хрватском", рекао је Николић.

Говорећи о евроинтеграцијама, председник Србије је рекао да се не бори да Србија буде у ЕУ да би нам неко "као пред црквом давао новац", већ да би, када дође време за процену, било оцењено да је држава заиста уређена на начин на који су то учинили Немци или Словенци.

Упитан да ли га брине пад ентузијазма за проширење ЕУ, Николић је рекао да га то уопште не брине и да проширење не зависи од ентузијазма.

"Та прича о ентузијазму за проширење је само прича. Европа мора да се проширује, не може да остане у границама у којима је сад и да каже: 'Ево само нам је још недостајала Хрватска'. А што не недостаје Србија, а што не недостаје Црна Гора или Македонија? Што смо гори од других", упитао је Николић.

Он је рекао да проширење не значи да неко "баца новац", већ да је то знак да је још једна држава постала толико вредна да може да буде у том друштву, да је уредила свој правни и економски систем, међуљудске односе, односе према мањинама, уставни поредак, борбу против криминала.

"То са ентузијазмом, од тога не зависи проширење ЕУ, али није ни нормално да Србија остане тако далеко за Слованијом и Хрватском, нисмо ми баш тако слабо уређени", закључио је Николић.

"Реконструкција тамо где су проблеми"

Реконструкција Владе Србије мора бити темељна и усмерена пре свега на ресоре и области у којима су проблеми евидентни - у привреди, економији, финансијама, полицији, тужилаштву, рекао је председник Србије Томислав Николић.

"То су српски проблеми. Сигурно није спорт", рекао је Николић новинарима на Брду код Крања.

Он је нагласио да говори као грађанин Србије и да као грађанин свакако не би био задовољан ако би се реконструкција свела само на замену неколико министара, јер се, нагласио је, тачно зна где је, у којим областима, проблем.

На питање да ли је за реконструкцију владе или за ванредне изборе, председник Николић је поново подсетио да није његово као председника да предлаже решење, али да као грађанин може да изнесе став, објективан и неутралан.

"Али, ово је Србија у чијој сам изградњи и сам учествовао, победама и на председничким и на парламентрим изборима, и није ми свеједно како иде. Због тога сам дао свој савет, а видећемо шта ће бити", рекао је председник.

Николић је указао да се до сада није изјашњавао о реконструкцији Владе, и - самокритички - приметио: "Ваљало би да сам о томе причао 'код куће'".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво