Читај ми!

Мандати слободни, паре "везане"

Пошто Законом о финансирању политичких странака није регулисано питање посланика који прелазе у друге посланичке групе, новац из државне касе се расподељује странкама према броју мандата освојених у тренутку избора. Стручњаци оцењују да би средства требало делити према актуелној моћи партија.

Више од 80 милиона динара из репубичке касе месечно се даје за финансирање 23 парламентарне странке. Новац није намењен изборним трошковима и платама посланика већ се њиме обезбеђује редован рад странака. Међутим, постоји питање финансирања када посланик пређе из једног посланичког клуба у други и када, на пример, странка остане без представника у Парламенту.

Иако више нема представнике у Парламенту, на рачун Народне партије сваког месеца уплаћује се око 600 хиљада динара. Да се странка угасила а чланство колективно прешло у напредњаке како се најављивало, те паре остале би у републичкој каси.

Међутим, једна посланица, Маја Гојковић, отишла је у СНС, а Драгана Ђуковић у УРС. Они који су остали у Народној партији кажу да и даље постоје и да имају 30 одбора чије активности нису престале.

Небојша Кораћ из Народне партије објашњава да је та странка на изборима освојима два мандата и да је у складу са Законом о финансирању политичких странака и коалиционим уговором освтарила право на финанирање из буџета.

"Истина је да су наша два посланика напустила странку и прикључила се другим посланичким групама. То не значи да је Народна партија престала да постији. Нама и даље сваког месеца стижу рачуни које треба платити", објашњава Небојша Кораћ из Народне партије.

Оснивач Народне партије, Маја Гојковић, каже да сада, као чланица СНС-а, не може да говори о другој странци. Новац бивше партије не добија јер, објашњава, по закону он не припада појединцу.

Средства према броју мандата освојених на изборима 

Законом о финансирању политичких странака није уређено питање преласка из једног у други посланички клуб.

"Она изборна листа, читајте политичка странка, која је на изборима имала одређени број мандата добија новац према том броју мандата које је у тренутку одржавања избора освојила", прецизира Ђорђе Вуковић из Цесида.

Вуковић истиче да сви они који напусте политичку странку и даље остају посланици, да имају свој мандат и да могу да се понашају онако како сматрају да је најцелисходније. Међутим, каже да не могу са собом да вуку ту количину новца који је странка добила.

Постоје мишљења према којима је концепт расподеле новца странкама из буџета лош, и да би га требало променити.

Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија сматра да би новац требало да се дели према актуелној моћи у парламенту и према броју посланика или одборника који одређена групација има.

"Јер према становишту грађана који финансирају странке кроз буџет, нема разлога да се тај новац издваја за оне који више нису у парламенту или чији утицај је знатно смањен", оцењује Ненадић.

Буџетске дотације партијама повећане су законом из 2011. године. Тако, после ребаланса буџета СНС месечно добија око 19,5 милиона динара, ДС мање од 15 милиона, СПС и ДСС око 7,5 милиона, УРС нешто мање од шест а НС око два милиона.

Према најновијим извештајима странака новац из државне касе чини око 70 одсто њихових прихода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво