Читај ми!

Нема одлагања почетка преговора

САД не траже да Србија призна независност Косова, каже амбасадор Мајкл Кирби и додаје да све напоре треба усмерити на спровођење бриселског споразума како би што пре почели преговори са ЕУ.

Амбасадор САД Мајкл Кирби оценио је да одлагање почетка преговора Србије са Европском унијом у јануару није вероватно и подсетио да је из ЕУ саопштено да неће бити нових услова за Србију.

"Све је могуће, али не бих рекао да је одлагање почетка преговора са ЕУ вероватно. Видим добре акције Владе Србије, предузети су многи важни конкретни кораци за припрему преговора", рекао је Кирби у интервјуу за Вечерње новости.

Кирби је поновио да САД не траже да Србија призна независност Косова и додао да све напоре треба усмерити на спровођење бриселског споразума како би што пре почели преговори са Европском унијом.

"Из ЕУ су јасно рекли да нема нових услова. Важна је имплементација. Не заборавите да и у ЕУ има земаља које не признају Косово. Значи, ни у ЕУ, као ни у НАТО, не постоји јединствен став по питању Косова", рекао је Кирби.

Како каже, сада је најважније да се постигну преостали договори око телекомуникација и енергетике и примени договорено.

Криби је оценио да додељивање столице за Косово у Уједињеним нацијама или статус посматрача у овом тренутку није "на столу", али да је тешко предвидети шта ће се дешавати наредних година.

"И за Србију и за Приштину било је тешко да постигну договор, из многих историјских разлога, и мислим да су обе стране свесне да је његова примена у обостраном интересу. Без обзира на све препреке, видим добру вољу да се споразуми примене", рекао је Кирби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво