Читај ми!

Вучић: Уверен сам да ћемо добити датум

Ово ће бити први Видовдан у савременој историји који ћемо дочекати као победници, рекао је за РТС вицепремијер Александар Вучић. Уверен сам да ћемо добити датум, ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо и неко ће морати да објасни због чега нисмо добили, истиче Вучић.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће нам ово бити први Видовдан у савременој историји који ћемо дочекати као победници.

"Опрезни сам оптимиста, што је реткост за мене, због чињенице да је Србија много тога урадила за десет месеци у различитим сферама друштвеног живота око Косова и Метохије, око борбе против корупције, владавине права", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је покушала да направи оквире за успостављање бољег економског амбијента, пре свега доношењем новог закона о јавним набавкама али и припремама за фискалне реформе.

"Мислим да они који треба да буду наши партнери не треба да нам дају своју минималну понуду, већ би требало да убрзају процес стварања нормалне и пристојне Србије. Мислим да они то разумеју и ако смем да кажем мислим да ће то валоризовати на прави начин", сматра Вучић.

Вучић је рекао да никада није волео, па ни у фудбалу, алиби играче који из центра враћају лопту према свом казненом простору, већ оне који иду ка голу.

"Уверен сам да ћемо добити датум, ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо и неко ће морати да објасни због чега нисмо добили. Мислим да је Србија урадила много више него што је било ко у Европи очекивао", рекао је Вучић.

"Србија је данас неуопоредиво угледнија земља. Можете да волите или не волите било кога од нас, можете да мислите о нама што хоћете, отиђите у било који центар у свету у Вашингтон, у Берлин, Москву у Брисел, Мадрид у Рим, Србија данас ужива петростуко већи углед него пре годину, две, пет или десет година", рекао је Вучић.

Обављен највећи део посла 

Вицепремијер Вучић је истакао да је учињен највећи део посла и да је Србија почела да показује целом свету да су промене у Србији могуће.

"Уверен сдам да ће наши пријатељи у Немачкој умети да вреднују оно што смо направили. Наравно да имамо разговоре са партнерима у Немачкој на највишем нивоу. Ако смем да кажем шта мислим и шта очекујем, то је да ћемо на овај Видовдан славити чињеницу да постајемо нормална, пристојна уважена земља са јасном будућношћу и перспективом", истиче Вучић.

Према његовим речима, најважније је да владавина права замени злоупотребу права, али и да економија победи као кључна тема у нашем друштву.

"Ако то успемо, мислим да сам тиме зарадио пензију. После тога нама остаје да људи у Србији почну да живе боље, да покажемо да можемо да привучемо инвестиције и да је могуће борити се са корупцијом и криминалом", истиче Вучић.

Као највећи проблем, Вучић сматра промену стања свести и истиче да "не можемо напред ако се хвалимо тиме што смо изгребали аутомобиле које сами производимо".

"Не може најважнији принцип у нашој земљи да буде - како сам преварио државу. Тај лудистички покрет је давно пропао. Ајде да гледамо у будућност, да кажемо јавним предузећима да мало више раде и да зараде, а не да чекају и да уцењују државу", каже Вучић.

Говорећи о реконструкцији Владе, Вучић је истакао да у складу са променама у стању свести она не подразумева ужу реконструкцију, већ широку промену која ће показати народу одговорност. Рекао је да ће неки људи отићи, а да ће неки нови доћи.

"Постоји велики број људи у Србији који се позивају на мене и председника Николића и чине лоше ствари", рекао је Вучић и истакао да ће држава реаговати на те "ноторне лажи".

"Видећете како су се ти појединци понашали противправно како би прибавили значајну имовинску корист за себе и како би неке поступке прикачили неком другом на врат", најавио је Вучић.

Важно је да људи почну да живе боље

Према Вучићевим речима, када Србија постане нормална и пристојна држава, "нећемо се хвалити да смо зауставили српски тенк, да иде на српски полигон, српским јавним путем, већ ће то наићи на осуду".

"Зато је тај датум важан и зато очекујем да после реформе наставимо све да људи почну да живе боље", објашњава Вучић.

Говорећи о уштедама у буџету, вицепремијер је најавио тешке кораке на расходној страни буџета. Како каже, биће мање субвенција и неких других пројеката.

"Нама је одједанпут, као казна, после година сталног задуживања и наплате свих рачуна за Косово, дошла наплата рачуна за економију. Ми сад морамо да враћамо и спуштамо јавни дуг као што то и чинимо, и истовремено имамо проблем са дефицитом", објаснио је Вучић и истако да је претходних година ћутао и Фискални савет. 

"Толико су нам предавања одржали о свему а нису се сетили да себи замрзну плате. Замрзли би пензије од 15.000 динара, али своје плате од 220.000 динара, дупло веће од председника државе или потпредседника владе, ни случајно не би да замрзну", рекао је први потпредседник Влкаде.

"Дакле, сви у овој земљи виде како би било добро да се неком другом нешто смањи, а нико не види да ли ће њему нешто да се смањи", каже Вучић.

Вицепремијер је оценио да се рак не може лечити слатким сирупом и да би то грађани требало да знају. Истакао је да се рак "мора лечити хемотерапијом". Када је реч о продаји "Телекома", вицепремијер је рекао да та фирма сада више вреди.

"Ми сада можемо за Телеком да добијемо две милијарде, јер је увећано поштовање Србије у целом свету. Али немамо у шта да улажемо те паре. Можемо да вратимо део јавног дуга, али то грађани не би осетили", оценио је Вучић и истакао да треба видети како та средства да уђу у пројекте и производњу.

Према његовим речима, ми имаммо довољно ликвидних средстава, али је наш проблем дефицит и недосататак привредне активности.

"За годину дана и ту ћемо направити велике резултате и људи ће видети да Србија сасвим сигурно напредује", поручио је Вучић. 

Број коментара 138

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво