Тачи "нишани" УНМИК, Кина и Русија против

Савет безбедности УН расправљао у стању на Косову. Дачић упозорио на безбедносне изазове и неопходност спровођења споразума. Тачи тражи нову резолуцију Савета безбедности и крај УНМИК-а. Русија и Кина против. САД и Британија поздрављају "историјски" споразум.

18.05 - Завршена седница Савета безбедности УН о Косову. 

18.04 - Спровођење споразума је кључ европског пута Србије и Косова, рекао је британски амбасадор Лајал Грант.  

17.39 - Споразум Београда и Приштине нема никаквог утицаја на статус Косова, већ тај проблем остаје у оквирима Савета безбедности УН и Резолуције 1244, рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. Русија је против смањење обима активности УНМИК-а. 

17.25 - САД подржавају историјски споразум и очекујемо наставак ангажмана две стране у постизању трајног мира, рекла је амбасадорка САД при УН Сјузан Рајс, која прелази на дужност саветника за националну безбедност председника Барака Обаме. 

17.06 - Кина одлучно против укидања УНМИК-а, рекао је амбасадор те државе при УН Минг Ван. Ситуација на Косову, посебно на северу је још увек крхка због чега Пенкинг подржава наставак ангажовања УНМИК-а, Еулекса и Кфора.

16.56 - Тачи затражио да САвет безбедности усвоји нову резолуцију о Косову и оконча мандат УНМИК-а. 

16.51 - После размене официра за везу Косово ће, по први пут, у Београду бити представљено на дипломатском нивоу, рекао је Тачи, назвавши споразум између Београда и Приштине историјским. 

16.37 - Хашим Тачи је рекао да је Косово показало приврженост политичком дијалогу и одлучност да споразум спроведе. 

16.42 - Ово је историјски напредак у односима Београда и Приштине. Србија опредељена да стави тачку на прошлост и очекујемо да међународна заједница да подстрек спровођењу споразума.

16.37 - Дачић се захвалио САД на одлуци да не смањи контигент при Кфору. Србија тражи да мандат УНМИК-а остане непромењен, као и да се појача сарадња са Еулексом. 

16.31 - Дачић је истакао проблеме повратка расељених на Косово, наводећи да се у првом кварталу вратило свега 47 особа. "На Косову систем владавине права има озбиљне недостатке".

16.25 - Безбедносна ситуација на северу Косова и даље крхка... У шест месеци забележено 60 метнички мотивисаних инцидената, рекао је Ивица Дачић. "Наш основни циљ је постизање одрживог решења... Србија ће наставити да брине за свој народ на Косову", рекао је Дачић.

16.22 - Политичка ситуација је крхка на обе стране. Примена споразума ће захтевати напоран рад свих страна, рекао је Зариф. Заједно смо постигли политички напредк, мир и помирење. 

16.14 - Шеф УНМИК-а Фарид Зариф одао признање лидерима Београда и Приштине на постизању споразума о нормализацији односа. Ипак, претње по стабилност постоје и јужно и северно од реке Ибар.

16.10 - Почела седница Савета безбедности УН о Косову.

Најмоћније тело светске организације разматрало је редовни, тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о стању на Косову, први пут пошто су Београд и Приштина постигли споразум о нормализацији односа.

Ставове Србије представљао је премијер Ивица Дачић, који се, претхопдно састао са генералним секретаром УН.

Косовску страну представљао је Хашим Тачи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво