Читај ми!

Николић са Путином у Сочију

Односи Србије и Русије иду узлазном путањом, оценили председници Томислав Николић и Владимир Путин пред састанак у Сочију и најавили разговоре о важним заједничким пројетктима две земље. Председници Србије и Русије потписали Декларацију о стратешком партнерству две земље.

15.00 - Владимир Путин изјавио да ће Декларација о стратешком партнерству дати јак импулс развоју односа две земље и омогућити да се сарадња подигне на квалитативно нови ниво.

14.20 - Председници Томислав Николић и Владимир Путин потписали Декларацију о стратешком партнерству након састанка који је трајао знатно дуже у односу на планирани распоред.

13.02 - Председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин пред почетак састанка у Сочију поручили да односи две земље иду узлазном путањом.

12.45 - Почео састанак у Сочију коме присуствују Томислав Николић, Владимир Путин, Александар Вучић, Иван Мркић и Сергеј Лавров.

Председник Србије Томислав Николић и председник Руске Федерације Владимир Путин састали се у Сочију, одакле су поручили да односи две земље иду узлазном путањом и најавили разговоре о важним заједничким пројетктима две земље. Након састанка који је трајао знатно дуже у односу на планирани распоред, председници Србије и Русије потписали су Декларацију о стратешком партнерству две земље.

"Надам се да ћемо имати прилику да попричамо о билатерланим односима, али и да размотримо међународне проблеме. Наши узајамни контакти су у порасту, имамо више занимљивих пројеката и надам се да ћемо о свему томе да разговорамо данас", рекао је Путин приликом дочека Николића у вили "Бочаров Ручеј" у Сочију.

Николић је руском председнику захвалио на односу који та земља има према Србији и посебно на принципијелном ставу о Косову и Метохији.

Он је Путина позвао да до краја године, у склопу припрема за отпочињење радова на делу Јужног тока кроз Србију, посети Србију.

"Као што и сами оцењујете наши односи су све бољи и иду узлазном линијом. Томе доприносе и наши чести контакти, али и веома чести конатаки наших сарадника.Србија је изузетно задовољана односом Русије према њој. Увек може бити боље, али Србија је захвална Руској Федерецији зато што је у нашем проблему на Косову и Метохији на правој страни, на страни међународног права", рекао је Николић.

Он је најавио да ће на данашњим састанцима бити речи о пројектима који су у току и који се очекују, као и да ће обавестити руског председника о току процеса и тренутном стању везано за КиМ.

"Србија је у великим припремама за отпочињење радова на делу Јужног тока кроз Србију и били бисмо изузетно срећни ако бисте могли да посетите Срибју до краја године", закључио је Николић.

Састанку двојице председника, трећем по реду откако је Николић изабран за председника Србије, присуствују и први потпредседник владе Александар Вучић и министар спољних послова Србије Иван Мркић, а са руске стране шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и Путинов саветник Јуриј Ушаков.

У делегацији коју предводи Николић су и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, амбасадор Србије у Москву Славенко Терзић и саветник председника Марко Ђурић.

Председник Србије Томислав Николић је данас на почетку радне посете Руској Федерацији, обишао Олимпијски парк у Сочију, где ће 2014. године бити одржане Зимске олимпијске игре и у чијој изградњи учествују и бројни грађевински радници из Србије.

Николић је у Олимпијском парку, који је још у изградњи, посетио четири завршена објекта у којима ће бити одржана такмичења.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, тај документ је припреман напорно, али сада је све спремно за његово потписивање, преноси Итар-тасс.

Према мишљењу Ушакова, Декларација ће обезбедити да се односи између две државе подигну на нови ниво.

Ушаков је додао да ће током данашњег сусрета бити размотрени економско-трговински односи енергетика, посебно изградња српске деонице гасовода "Јужни ток", као и хуманитарна питања. На дневном реду биће и косовско питање, закључио је Путинов помоћник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво