Читај ми!

Усвојен Закон о железници

Скупштина Србије усвојила је Закон о железници са 133 гласа "за". Посланици изгласали Закон о правима пацијената и Закон о заштити лица са менталним сметњама. Након гласања, парламентарци ће расправљати о пореским законима.

11.35 - Завршено гласање о свим законским предлозма. Нова седница у 12 сати. 

10.58 - Усвојен Закон о правима пацијената са 159 гласова "за". 

10.35 - Посланици су са 133 гласа "за" усвојили Закон о железници. Против је гласало 20 посланика.  

10.15 - Почело гласање о законским предлозима у парламенту. У начелу усвојен Закон о железници.  

Посланици републичког парламента усвојили су Закон о железници, нова решења о правима пацијената и заштити лица са менталним сметњама. Изгласане су и измене Законика о кривичном поступку, као и одлука о учешћу припадника Војске Србије у Мисији Еу у Малију. 

За Закон о железници гласало је 133 посланика. Закон би требало да побољша ефикасност железничког система у Србији и либерализује тржишта и омогући увођење више превозника, што би створило већу конкуренцију. Нова законска решења, која би требало да буду основ за почетну фазу реструктуриања железнчког система.

Основни циљеви новог закона су побољшање ефикасности железничког система у Србији, његово интегрисање у тржиште транспортних услуга и интеграција српске железнице у железнички систем ЕУ, рекао је министар саобраћаја Милутин Мркоњић током скупштинске дебате.  

Парламентарци су се изјаснили о новим решењима о правима пацијената и о заштити лица са менталним сметњама, за који је гласало 146 посланика "за".

Једна од новина Закона о правима пацијената је да се тим законом уводи да деца са 15 година која су способна да расуђују могу сама да одлучују о предложеној медицинској мери. Тај законски предлог је подржало 159 посланика, а против је било 12.

Уколико дете са 15 година одбије предложену медицинску меру, надлежни здравствени радник дужан је да пристанак затражи од законског заступника детета, предвиђа нови закон.  

Како је влада навела у образложењу законског предлога о заштити лица са менталним сметњама, особе које пате од менталних сметњи нису занемарљива категорија становништва, будући да менталне сметње угрожавају више од 25 одсто људи у одредјеној популацији, без обзира на пол, старост, образовни или социјални статус.  

Посланици су гласали и о предложеним решењима о објављивању закона и других аката, као и изменама Законика о кривичном поступку који је предложио опозициони клуб СПО–ДХСС.

Осуђени на 40 година затвора неће моћи да буду предложени за сведока сарадника, утврђено је изменама Законика о кривичном поступку које је усвојила Скупштина.

Изменама тог законика предвиђено је да лица која су осуђена као организатори организоване криминалне групе или на казну затвора од 40 година не могу бити предложена за сведока сарадника. За измене Законика гласало је 158 посланика.  

Усвојена је и одлука о учешћу припадника Војске Србије у Мисији ЕУ у Малију, извештају скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, као и потврђивању неколико међународних споразума.

Потврђена су и два међународних споразума Владе Србије са владама Турске и Македоније о запошљавању чланова породица особља дипломатски-конзуларним представништава.  

Посланици ће после гласања, прећи на нову седницу и дебату о изменама закона о порезима на имовину, о добити правних лица, о доприносима за обавезно социјално осигурање и порезу на доходак грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво