Читај ми!

Дачић: Надамо се датуму у јуну

Надамо се да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у Европској унији, сагласили се премијер Ивица Дачић и дански министар за европске послове Николај Вамен, који се налази у посети Србији. Дански министар се састао и са председником Томиславом Николићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Премијер Србије Ивица Дачић и министар за европске послове Данске Николај Вамен рекли су да се надају да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

"Очекујем да међународна заједница испунити обећање, а то је да Србија у јуну добије датум за почетак преговора", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка с данским министром, који се налази у посети Србији.

Дачић је истакао да Србија "не јури датум", али да "нема времена за губљење и чекање", јер ако се то не деси сада, перспективе су такве да се то може десити тек за годину и по - две.

Дански министар је оценио да споразум Београда и Приштине о нормализацији односа представља велики корак напред на путу Србије ка чланству у ЕУ, а да је нормализација односа Београда и Приштине кључ за остварење тог циља.

Споразум, додао је Вамен, од велике важности је не само за Србију и Косово него за целу Европу.

Изразивши захвалност вођству и храбрости српских и косовских лидера који су омогућили постизање споразума, Вамен је рекао да подржава рад двеју влада да се договор примени.

"Надам се да ће то довести до тога да у јуну буде донета одлука која ће бити позитивна и за Београд и за Приштину", рекао је Вамен.

Вамен је навео да је током посете пренео снажну подршку Данске и ЕУ народу Србије и подсетио да је претходни пут боравио у Београду дан пошто је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Премијер Дачић је оценио да је Ваменова посета "јасан знак  другачије позиције Србије после последњих предузетих корака". "То је била суштина нашег залагања, да створимо другачију слику и повољнију позицију Србије у међународној заједници", рекао је премијер Србије.

Нагласио је да ће Србија наставити да испуњава обавезе везане за унутрашње реформе у земљи и да ће и даље тежити напретку у дијалогу са Приштином.  Дачић је рекао да Србија жели добре билатералне односе с Данском, развој економске сарадње и повећање инвестиција.

Премијер је најавио да ће наредних недеља и месеци Србију посетити и други званичници ЕУ и европских земаља, као и да ће он од четвртка боравити у САД, где ће о могућностима сарадње и инвестиција разговарати са представницима компанија у области информационих технологија.

Николић и Вамен: Чланство битно за цео регион

Председник Томислав Николић и Вамен сложили се да је пуноправно чланство Србије у Европској унији значајно не само за нашу земљу, већ и за цео регион.

Не може се говорити о Балкану као делу Европске уније без чланства Србије у тој асоцијацији, истакнуто у разговору председника Србије и данског министра.

Дански министар је пријемом код Николића започео посету Србији, а како је саопштено из Прес службе председника Србије, Николић је Вамену пренео да је Србија на добром путу да постане модерна, уређена држава, која ће уз подршку ЕУ моћи да подигне своју економију и омогући бољи животни стандард грађанима.

Николић и Вамен су се посебно осврнули на бриселски споразум Београда и Приштине, а дански министар истакао је да је јасно да се у споразуму "не говори о признавању Косова, већ о нормализацији односа, а да ће следећи важан потез бити његова имплементација".

По речима председника Николића, "Србија искрено преговара, са жељом да се проблем Косова и Метохије реши једном заувек".

"Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, а спремна је да сарађује на проналажењу компромисног решења, које ће омогућити да људи живе боље. Након потписивања споразума, сада га треба преточити у живот, без погрешних тумачења онога што је договорено", истакао је Николић.

Дански министар је нагласио да је споразум из Брисела велики корак на путу стабилизације односа између Београда и Приштине и да велику заслугу за постизање договора имају председник Николић и Влада Србије.

"Уколико се имплементација споразума што пре оствари, то би представљало велики корак ка даљем напретку Србије у евроинтеграцијама", рекао је министар Вамен.

Кад је реч о билатералним односима, Николић је Вамену пренео жељу да се економска размена између Србије и Данске подигне на много виши ниво, пошто годишња трговинска размена у вредности од 120 милиона евра, како је навео, "заиста ни приближно не представља максимум који наше две државе могу да остваре".

Вамен и Вучић: Нова ера у односима

Потпредседник Владе Александар Вучић и дански министар за европске послове сагласили су се да ће бриселски споразум отворити нове могућности за регион и допринети целокупној стабилизацији, али и означити нову политичку еру у односима Србије и земаља Европе.

Вучић се на састанку у захвалио Данској за подршку Србији у евроинтеграцијама и истакао да је створен добар политички оквир за јачање односа две земље, на економском и културном плану, као и да има још доста простора за даљи раст економских инвестиција и културне размене.

"Замолио сам данског колегу да позове инвеститоре у Србију како би великим инвестицијама допринели отварању нових радних места и бржем изласку земље из економске кризе. Позитиван политички развој допринеће бољој процени атрактивности Србије као инвестиционе локације", навео је Вучић.

Вамен је истакао да долази у посету Србији да би показао да Данска и ЕУ подржавају споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, али је истакао да треба радити на примени договора.

"Желим да пренесем јасну поруку српским властима и народу да Данска и ЕУ подржавају споразум који је био историјски и храбар корак", рекао је Вамен.

Министар Краљевине Данске састао се и са потпредседницом владе задуженом за европске интеграције Сузаном Грубјешић.

Сузана Грубјешић и Вамен рекли су да се надају да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

Вамен је рекао да споразум Београда и Приштине представља велики и одлучујући корак на путу Србије ка ЕУ, а да ће његова благовремена имплементација довести Србију на праг преговора о чланству, саопштено је након састанка.

У саопштењу се додаје да је Грубјешићева рекла да се нада да ће план за имплементацију, у духу постигнутог споразума, бити донет врло брзо.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво