Читај ми!

Вучић: Споразум је начин да Србија опстане

Бриселски споразум је "начин да Србија опстане, да не будемо изоловани, да нам не уводе визе", рекао Александар Вучић. Спреман сам да одем на Косово, али ће одлука о томе зависити од одговора који ће ми Срби са севера дати у уторак, навео први потпредседник Владе.

Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је да је држава спремна да прихвати референдум о бриселском споразуму на питање "да ли сте за споразум или не", али да не долази у обзир да питање буде - да ли Косово треба да буде у Србији.

"Рекао сам Србима са Косова - идемо на референдум, постављамо најтеже питање за нас, али немојте да се играте са тим да нам говорите да питање треба да буде - да ли Косово треба да буде у Србији или не. Ко ће на то да каже не?", рекао је Вучић у емисији "Став Србије" на ТВ Прва.

Вучић је подсетио да је Србима са севера понуђено да се одржи референдум, али да они, у случају да већина подржи споразум, морају да прихвате већинску одлуку и да учествују у примени споразума.

Споразум је "начин да Србија опстане, да не будемо изловани, да нам не уводе визе", рекао је Вучић додајући да у случају да споразум на референдуму не добије подршку он не би остао на власти.

"Ако одговор на референдуму буде негативан, то значи да нема више владе", навео је Вучић.

Актуелна власт се "склања и одлази у историју", јер одсуство подршке споразуму значило би ускраћивање подршке политици актуелне власти, а у том случају питање није да ли ће бити нових избора, већ би, како је прецизирао, после тога било бесмислено да људи који су водили такву политику владају.

Упитан да ли очекује да ће Срби са севера КиМ пристати на договор о референдуму, он је рекао: "Таквом одговору се надам у уторак, а плашим се да га неће бити".

Вучић је навео да је, када је на састанку са Србима рекао да је и питање "Да ли сте за споразум или не" прихватљиво, један од председника општина са севера Славиша Ристић одговорио: "може, али немој ти да се укључујеш у кампању".

"Рекао сам да то тако не може. Морам да се укључим, јер хоћу да кажем народу да је то начин да Србија опстане, да не будемо изловани, да нам не уводе визе и да престане то да не разговарамо ни са ким у свету", рекао је Вучић додајући да у другачијој политици у Србији не жели да учествује.

Вучић каже да се мора постићи договор са Србима са севера, али да се одлука руководства земље о бриселском споразуму може мењати само на изборима.

Први потпредседник Владе је додао и да је важно што власт не користи моћ да би уцењивала Србе са севера, али да од њих тражи да добро разумеју позицију целе Србије и све проблеме са којима се суочавамао.

О посети Космету 

Вучић је спреман да оде на Косово, али ће одлука о томе хоће ли ићи зависити од одговора који ће му Срби са севера дати у уторак.

Вучић је раније најавио да ће му представници Срба са севера Косова у уторак одговорити да ли ће, у случају да се на референдуму провери подршка грађана бриселском споразуму, прихватити већински одговор и учествовати у његовој примени.

"Не бежим од тога да идем на Косово, али то зависи од одговора, зависи од тога како ће се одвијати ситуација", рекао је Вучић.

Додао је да то не може бити пре уторка, јер данас путује у Хрватску, где сутра има званичне разговоре.

На питање шта мисли о предлогу лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића да на КиМ иде делегација састављена од свих странака које подржавају бриселски споразум, Вучић је рекао да нема ништа против такве идеје, али ни против тога да у делегацији буду и они који су против, као што је ДСС.

Вицепремијер је на питање да ли се затвара Канцеларија за Косово, што су пренели поједини медији, рекао да не жели и не може да коментарише све што се објави у новинама, али је навео да Канцеларија неће бити укинута.

Вучић каже да је Александар Вулин, који је поднео оставку на место директора Канцеларије за Косово и Метохију, током дијалога у Бриселу теже него други прихватао многе ствари у вези са Косовом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво