Читај ми!

Дачић: Најбоље могуће решење

Србија никад неће оставити свој народ, рекао за РТС премијер Ивица Дачић и истакао да је предлог споразума највише што се у овом тренутку може остварити. Ово је по први пут да је међународно признат север Косова и заједница Срба, која је до сада називана паралелним институцијама, рекао је Дачић.

Државни органи Србије наредних дана одлучиће да ли да прихвате или да одбију предложени текст споразума који су Београд и Приштина парафирали јуче после десете рунде преговора у Бриселу, рекао је премијер Ивица Дачић, гостујући у Дневнику РТС-а.

(Овде можете видети оригиналан текст Предлога споразума)

Премијер Дачић је рекао да одлука о предложеном споразуму, коју ће државни врх и Влада донети до понедељка, треба да буде јединствена. Ту одлуку би, према његовим речима, евентуално касније требало да верификује парламент. 

Циљ разговора је био да се дође до одрживог решења, рекао је Дачић и додао да ће апеловати да се разговара о статусу, рекао је Дачић.

Предложени споразум није довољан, али је најбољи могући, истакао је Дачић. "Ово је највише што се у овом тренутку може остварити, ово је по први пут да је међународно признат север и заједница Срба на Косову, која је до сада називана паралелним институцијама", рекао је Дачић.

"Ово је сада међународно гарантовано право Срба који живе на Косову и Метохији", рекао је Дачић. 

"Када смо пре две рунде одбили предлог Кетрин Ештон је упитала шта је услов како бисмо парафирали текст. Тражили смо у договору са председником Републике да 'шиптарска чизма' не може да крочи на север Косова, да полицију и правосуђе чине Срби, да српска заједница предлаже три кандидата за регионалног команданта полиције, одељење окружног суда у севернојк Митровици, јача овлашћења заједнице у кључним областима здравствене заштите, образовања", објаснио је премијер.

Услови су били прихваћени, али је убачена тачка 14, подсетио је Дачић. У тачки 14 се тражило да се не кочи чланство у међународним организацијама. Ми смо то одбили јер Србија не жели да отвара пут Косову у ОЕБС-у и УН, рекао је Дачић.

Косовска војска неће моћи да крочи на север без дозволе Кфора који је у оквиру НАТО-а, и то у случајевима хуманитарних катастрофа, али и тада уз дозволу Срба, објаснио је премијер. 

Премијер је поручио да Србија неће променити свој став о проглашеној независности Косова и да никад неће оставити свој народ.

"Сада треба формирати имплементационо тело које ће бити заједничко и треба направити план спровођења договореног, али нам предстоји и разговор о црквама и о нашој имовини", рекао је Дачић. Премијер је истакао да је циљ Србије да имовина буде власништво српске заједнице. 

"Настављамо нашу борбу даље, али другим методама. Ово ће бити део нашег уставно-правног система у смислу да треба донети закон о суштинској аутономији, уставни закон којим ће ове надлежности које има заједница, које ће имати Косово увести у закон како је то предвиђено Уставом", рекао је премијер.

"Очекујемо да ће овакви кораци бити високо цењени и да ће имати директне последице по статус, рејтинг, економски живот и стандард људи", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да Србија треба да спаси оно што се може спасити на Косову. "За народ је важно која чизма гази, која полиција, ко га тужи и ко му суди", рекао је Дачић. 

Нисмо преговарали само са Хашимом Тачијем, већ са целим Западом и у највећем броју случајева били смо сами против свих, рекао је Дачић. 

Београд се током преговора "кретао у задатим оквирима" који су утврђени међународним документима, рекао је премијер и додао да у овом тренутку није могуће вратити политичке преговоре о Косову и дијалог у УН. "То је веома тешко и о томе сам разговарао са руским председником Владимиром Путином".

"Ми смо се трудили да избегнемо судбину народа у Крајини. У овим околностима је тешко водити политику која се односи на ствари од пре 13 година. Први пут је међународна заједница била на српској страни", нагласио Дачић.

Коментаришући најављени митинг Срба у Митровици, Дачић је приметио "да смо ми Срби чудан народ и да понекад више волимо политику свршених чинова". 

Дачић је рекао да косовски премијер "није добио оно што је очекивао - да ће Србија препустити север".

"Албанци су мислили да ћемо због датума прихватити све што се тражи, али то није тако", рекао је Дачић.

Отворили смо прозор да почне да дува свеж ветар у Србији, закључио је Дачић.  

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво