Читај ми!

Влада за хитан наставак дијалога

Влада Србије закључила да хитно треба наставити дијалог са привременим институцијама у Приштини уз посредовање ЕУ. Влада није прихватила принципе понуђене у Бриселу, јер нису гарантовали безбедност Србима на Космету и нису били спроводиви. Премијер Ивица Дачић овлашћен да о тој одлуци обавести Европску унију.

На данашњој седници, Влада Србије једногласно је одлучила да затражи хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање Европске уније.

Премијер Ивица Дачић је рекао да Влада Србије не може да прихвати принципе који су усмено предочени њеном преговарачком тиму, јер они не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људских права припадника српског народа на КиМ.

Споразум заснован на понуђеним принципима, додао је премијер, не би довео до коначног и одрживог решења и преовладавања садашњег стања на КиМ.

Влада је истовремено потврдила опредељеност да се мирним путем кроз дијалог дође до трајног решења које ће бити чврст основ за изградњу трајног мира.

"Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис Влада Србије је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор", рекао је Дачић, који је министрима прочитао предложене закључке.

За "Закључак о потреби наставка дијалога са представницима привремених институција самоуправе у Приштини уз посредовање ЕУ" гласали су сви присутни чланови владе, а седници није присуствовала министарска регионалног развоја Верица Калановић, због, како је наведено, болести.

Влада Србије овластила је министра спољних послова Ивана Мркића и генералног секретара Вељка Одаловића, да обавесте ЕУ о одлуци која је данас донета.

Мркић и Одаловић, формално су предали владин Закључак шефу делегације Европске уније у Београду Венсану Дежеру.

Дежер ће, како је потврдио министар Мркић, већ вечерас, те закључке проследити високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Мркић и Одаловић су Дежеру објаснили нашу позицију и подсетили да је Србија незадовољна оним што је до сада постигнуто.

О одлуци српских власти известили су и светски медији, истучући да Србија жели наставак дијалога, док је премијер Србије Ивица Дачић у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да Србија на Косову и Метохији не жели малу државу, попут Републике Српске, него да Србима на Косову буде допуштено да се удруже у регион, који би био један од више региона на Косову.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво