Шта је Србији понудила Кетрин Ештон

Основне смернице о формирању заједнице српских општина у осам тачака, које је висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила Србији.

Висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила је Београду документ у осам тачака, којима се дефинишу надлежности заједнице српских општина на Косову.

Кетрин Ештон је овај нацрт уручила премијеру Србије Ивици Дачићу током последње рунде преговора, која је 20. марта одржана у Бриселу. Наставак дијалога, тзв. осма рунда заказана је за 2. април.

После седме рунде разговора Дачића, Ештонове и Хашима Тачија, није постигнут договор. Представници Србије нису били задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног предлога. 

Интернет портал Радио-телевизије Србије тај документ преноси у целини. 

1. "Асоцијација/Заједница" српских општина биће формирана од општина са српском већином на Косову и одражаваће њихов идентитет.

2. Асоцијација/Заједница ће имати статут. Може бити распуштена једино одлуком општина које у њој учествују и у складу са процедурама предвиђеним статутом.

3. Структура Асоцијације/Заједнице ће бити успостављена на основу модалитета које садржи постојећи статут асоцијације косовских општина.

4. У складу са Европском повељом о локалној самоуправи и закону Косова, општине које учествују могу одлучити да ли ће делити надлежности и извршавати их кроз Асоцијацију/Заједницу.

5. Асоцијација/Заједница ће стратешки надзирати области као што су економски развој, образовање, здравство и остала локална питања од општег интереса или значаја.

6. Асоцијација/Заједница ће извршавати остале додатне надлежности које им у будућности могу доделити централне власти.

7. Асоцијација/Заједница ће представљати српску заједницу пред централним властима и у ту сврху имаће место у Консултативном савету заједница.

8. Општински избори ће у северним општинама бити органозовани 2013. године, уз помоћ Организације за европску безбедност и сарадњу у складу са косовским законима и међународним стандардима.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво