Читај ми!

Свеобухватна дебата, па промена Устава

Пре евентуалне промене Устава потребно је отворити свеобухватну дебату о свим сегментима које треба изменити, јер је процедура промене највишег правног акта у Србији сложена, сагласни су представници странака владајуће коалиције.

Процедура промене Устава је изузетно сложена и зато је неопходно да се претходно отвори свеобухватна дебата о свим сегментима које би требало изменити у том највишем правном акту Србије, сагласили су се представници странака владајуће коалиције, преноси Танјуг.

У изјави Танјугу то потврђује и премијер Ивица Дачић најављујући да ће се та тема ускоро наћи на дневном реду. 

"Пошто је наш Устав тешко променити, ако се иде на промене то мора да буде део озбиљног пакета и потребан је ако не консензус онда што већа сагласност политичких странака", рекао је Дачић.

Представници СНС-а, СПС-а и УРС-а рекли су на тему промене Устава да најпре треба сагледати све што је потребно променити, па тек тада приступити евентуалној промени највишег правног акта земље.

Шеф посланичке групе напредњака Верољуб Арсић рекао је да не би да лицитира о тако сложеном питању, јер, како је навео, за промену Устава није довољна само политичка воља председника Републике и највеће странке у владајућој коалицији, већ и других политичких фактора у Србији.

Према речима шефа посланика социјалиста Бранка Ружића, најпре се морају сагледати садржај и суштина онога што би требало да дефинише неко будуће решење и "развезивање тог косовског Гордијевог чвора", а тек након тога, како каже, може се разговарати о промени Устава.

Сагласан је да је процедура промене Устава захтевна, да изискује много времена и детаљнији и софистициранији приступ него што то изгледа.

За УРС питање промене Устава није спорно, јер у тој странци о томе говоре, према речима портпарола Марка Селаковића, још од 2010. године.

Подсетивши да УРС о промени Устава говори због потребе да сви региони добију једнаке шансе, како би концепт регионализације и децентрализације могао да буде спроведен у пракси и да би био омогућен директан избор градоначелника, Селаковић је рекао да се сада чују и неке друге иницијативе базиране на другим темама.

ЛДП за шире промене, ДСС против

Списак разлога за измену Устава далеко је дужи што се тиче либерала. Та странка не верује да ће председник покренути такву иницијативу.

Бојан Ђурић из ЛДП-а каже да председников политички став говори о томе да он има идеју да се мења само једна део Устава, који ће свакако морати да се промени након евентуалног успешног краја косовских преговора.

Са друге стране, како каже Ђурић, ЛДП годинама сматра да је потребна много детаљнија промена Устава и његових делова о људским правима, децентрализацији, економских слобода и слободи тржишта.

Ма ко и због чега да иницира промену - председник, Влада, посланици или грађани - руке неће дићи посланици ДСС-а . Уверени су да је народ изгласао Устав и да ће га народ сачувати.

"Устав данас представља последњу брану разбијања Србије и отимању Косова. Због тога смо сигурни да неће доћи до промене Устава. Једноставно не може се мењати Устав да би се услишиле жеље албанских сепаратиста", истакао је портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је у интервјуу египатском листу Ел Ахрам, да је парламент, на његов предлог, изгласао резолуцију која Косово и Метохију препознаје као специфичну територију и којом потпуно може да се реши актуелна ситуација на Косову и Метохији.

"Ми, по Уставу, не бисмо смели да препознајемо Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али смо у Резолуцији предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши", објаснио је Николић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво