Читај ми!

Више од суштинске аутономије за Србе

Заједница српских општина је аутономија у оквиру Србије, рекао за РТС Алекандар Вулин. Тражимо да Срби имају више од суштинске аутономије, да имају могућност да бирају све своје надлежности, све своје органе, па и полицију, одговарајућу скупштину и да све то раде кроз законе које ће потврдити Скупштина Србије и уставни закон о спровођењу суштинске аутономије, објаснио је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је заједница српских општина аутономија у оквиру Србије и да разговори о свим детаљима тек предстоје. Од предстојећег састанка у Бриселу Вулин не очекује спектакуларне обрте или договоре. 

"Ја не очекујем да ће сад у следећој рунди све бити решено и договорено. Ту ће сучелити идеје и видећемо шта Приштина доживљава као себи прихватљиво. Ми смо већ рекли да је за нас једино могуће прихватљиво, а то су Платформа и Резолуција и наш уставни поредак, и очекујем да се коначно почне разговарати о заиста битним и пресудним темама", рекао је Вулин, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, све што се до сада разговарало било је извођење оног што је потписано пре него што је ова Влада ступила на сцену.

"Сада је време да се направи заиста озбиљан искорак и да почнемо да разговарамо о суштинским проблемима. Ако будемо решили систем функционисања заједнице српских општина, ако будемо знали које су надлежности, ако будемо знали ко бира полицију, ко одређује локалне надлежности, сви ови проблеми који сада постоје престаће да буду важни", каже Вулин.

Одговарајући на питање да ли је заједница српских општина аутономија у оквиру Косова или Србије, Вулин је рекао да је то аутономија у оквиру Србије.

Вулин каже да ће бити донет уставни закон о суштинској аутономији АП Косова и Метохије, а такав закон треба да се донесе и за функционисање АП Војводине. 

Према његовим речима, суштинско питање је да ли хоћемо да решимо проблем или нећемо, да ли хоћемо да Срби на КиМ буду живи, здрави, заштићени и у апсолутно добрим везама са Београдом који може да их заштити и да их финансира и да их чува и буде на њиховој страни и да они буду на страни Београда, или нећемо. 

Говорећи о изјави председника Србије Томислава Николића да "кроз устав Косова, али и устав Србије, српске институције постају косовске и њима управљају Срби", Вулин је рекао да је председник на тај начин желео да појасни Резолуцију и Платформу.

"Ми нисмо рекли да ћемо сада тражити од Приштине да постане део Београда, али тражимо да Срби имају више од суштинске аутономије да имају могућност да бирају све своје надлежности, све своје органе, па и полицију, одговарајућу скупштину и да све то раде  кроз неке законе. Али те законе које ће потврдити Скупштина Србије, потврдиће их уставни закон о спровођењу суштинске аутономије", каже Вулин.

"Мора се урадити тако да Срби не буду једини народ у Европи који нема право да каже у каквој држави жели да живи", рекао је шеф Канцеларије за КиМ.

Вулин је пре неколико дана поручио Србима, боравећи у Зубином Потоку, да не дозволе да било ко други одлучује о њиховој судбини.

"Оно што сам желео да кажем Србима са КиМ јесте да не смеју да дозволе да не буду у Бриселу, било где, без обзира на то да ли су политички или технички договори. Немојте никад дозволити да се одлучује без вас", рекао је Вулин.

Вулин је поручио да ова Влада има широко отворена врата и да хоће да ради са Србима са Косова и Метохије. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво