Читај ми!

Тадић: Не стојим иза напада на Дачића

Борис Тадић рекао да је знао за контакте Ивице Дачића са члановима Шарићевог нарко-клана, али да никада није добио информацију да је Дачић "под кривичним гоњењем". Тадић поручио да он и Миодраг Ракић не стоје иза кампање против Ивице Дачића, јер немају утицај на медије у којима је ово питање отворено.

Бивши председник Србије Борис Тадић изјавио је у интервјуу ФоНету да је, као председник Републике и Савета за националну безбедност, знао за контакте премијера Ивице Дачића са представницима нарко клана Дарка Шарића, али да никада није добио информације да је Дачић "под кривичним гоњењем".

Тадић је истакао да је његов некадашњи шеф кабинета Миодраг Ракић и он немају никакве везе са овом кампањом, као што немају ни утицај на листове у којима је ово питање отворено.

"Утицај на ове листове имају странке које су на власти", оценио је Тадић и нагласио да је питање борбе против организованог криминала сувише озбиљно и битно за националну безбедност државе да би било предмет политичких манипулација.

Због тога никада нисам, као председник Србије или као председник Демократске странке, као ни моји сарадници, употребљавао, нити су они употребљавали то питање зарад политичких надметања или остварења неке политичке користи, нагласио је Тадић.

Да јесмо, то би питање било употребљено у преговорима о Влади Србије после мајских избора или да би се спречило формирање владе Социјалистичке партије Србије и Српске напредне странке, поручио је Тадић "онима који су покренули то питање у јавности".

Тадић је истакао да је, као председник Србије и Савета за националну безбедност, у регуларном поступку, на обавештајном нивоу добијао информације о контактима људи из Шарићевог клана са појединим политичарима и бизнисменима у Србији.

Међутим, додао је Тадић, морам још једном да кажем да информације везане за контакте Дачића и људи из Шарићевог клана нису указивале на то да је извршено неко кривично дело. Да јесте, то кривично дело би било процесуирано, поручио је Тадић.

Упитан када је први пут чуо за контакте Дачића са члановима Шарићевог клана, он је рекао да не може да говори о свим подацима које је добио, јер има обавезу чувања државне тајне и како би обезбедио да истрага буде делотворна до последњег тренутка.

Када се истрага заврши и овај процес добије епилог у судском поступку, напоменуо је Тадић, спреман сам да дам сва објашњења, као бивши председник Републике и Савета за националну безбедност.

Против уцена и претњи

Тадић је нагласио да је ноторна неистина да он и Ракић стоје иза напада на Дачића и истакао да је задовољан што је и то демантовао и Дачић.

Нити ме политичка филозофија води било каквим уценама и претњама, објаснио је Тадић, истичући да је увек заступао другачија начела у покушају да се успостави компромис и на пристојан и правно утемељен начин постигне решење битно за Србију.

Одговарајући на критике потпредседника Владе Александра Вучића да је преговарао са Дачићем о формирању Владе, иако је знао за његове контакте са Шарићевим кланом, Тадић је прецизирао да никада нису добијене информације таквог карактера да је Дачић под кривичним гоњењем.

Он је поновио да су информације о томе објављене у медијима који нису повезани ни са њим, ни са ДС, нити са Ракићем, "него са владиним круговима, што је више него очигледно". "Свако је могао да дође у контакт са представницима организованих криминалних група, а да ли је неко починио кривично дело, то је предмет истраге", нагласио је Тадић.

Он је, међутим, рекао да је и тај разлог, као и многи други, утицао да, као преговарач о састављању Владе после избора, није желео да прихвати да Дачић буде премијер, ни да Млађан Динкић буде министар финансија и привреде, јер ДС, у том случају, не би могла да утиче на политичке процесе у земљи.

Тадић сматра да се Вучићу питање које поставља њему о политичкој одговорности враћа као бумеранг, јер он сада седи у Влади са Дачићем.

"Ако је тај критеријум важио за мене, важи и за њега. Ја у сваком случају нисам хтео да прихватим да Дачић буде премијер", рекао је Тадић и објаснио да је хтео да ДС задржи контролни процес у борби против организованиог криминала и вођењу земље према Европској унији.

Неприхватање услова Динкића и Дачића корисно за ДС

За Тадића је значајно што су и људи који данас воде ДС увидели да је неприхватање свих услова Дачића и Динкића било врло корисно за ту странку. Он је подсетио да су тада практично сви чланови Председништва ДС од њега тражили да прихвати све услове потенцијалних коалиционих партнера.

Упитан да ли би актуелна политичка криза могла уздрмати Владу и утицати на расписивање избора, Тадић је одговорио да се, као почасни председник ДС, не бави дневно политичким збивањима.

Није корисно да ја коментаришем питање стабилности Владе и када ће доћи до избора, рекао је Тадић. Према његовим речима, ни многе опозиционе странке приступом овом питању не раде себи у корист, јер би о њему требало да продискутује сама Влада, зато што је то питање њене унутрашње стабилности.

Тадић је оценио да ће начин на које странке у Влади воде земљу, решавају унутрашње размирице и дискутују о питањима из прошлости дефинисати њихов потенцијал да воде земљу у будућности.

"Видећемо како ће се ствари одвијати, ја не бих да прогнозирам ово питање", рекао је Тадић. Он је нагласио да се нада да ће ДС бити спремна за ванредне изборе, ако их буде, али је напоменуо да је то питање за новог председника странке Драгана Ђиласа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво