Читај ми!

Прешево, премештање споменика?

Спорни споменик ОВПБМ из центра Прешева могао би да буде премештен у двориште џамије или Дома културе, а о томе ће се одлучивати сутра пре подне на састанку руководилаца општине Прешево и представника Албанаца. Реч је о предлогу Приштине и Тиране, преносе приштински медији.

23.48 - У Прешеву је потпуно мирно. Очекује се да састанак лидера локалних Албанаца о судбини спорног споменика почне у недељу у десет часова, јавља специјални извештач РТС-а из Прешева Миљана Окиљевић. 

Чланови Удружења ветерана бивше ОВПМБ договорили су се да у недељу, на састанку руководилаца општине Прешево и представника локалних Албанаца, предложе премештање спорног споменика из центра града у двориште џамије или Дома културе у Прешеву.

Локални Албански извори наводе да је, пред тај састанак, у оптицају више опција, укључујући и предлоге Тиране и Приштине да се споменик премести у двориште такмошње џамије или дома култура, али и да никаква одлука још није донета.

Бивши политички лидер ОВПМБ Јонуз Мусли рекао је за Радио Косова да да ће се коначна одлука бити донета на сутрашњем састанку. Ако предлог буде прихваћен, онда ће се од Владе Србије затражити додатно време за спровођење одлуке, односно премештање споменика.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа је, после састанка, само рекао да је решење "сваког дана све ближе", а представници Албанаца одбацили су писања појединих медија о груписању јединица Жандармерије у Прешеву.

На састанку, који је трајао четири сата, учествовали су лидери албанских партија, представници удружења ветерана ОВПМБ, родитељи погинулих чија су имена на споменику и представници мисије ОЕБС-а.

Мустафа је за Танјуг рекао да "сви они субјекти од којих то засвиси интензивно из дана у дан од 7. јануара траже најцелисходније решење за споменик како би се прекинула драма која траје скоро два месеца".

"Четири сата смо разговарали у атмосфери претњи и ултиматума из Београда. Данас нисмо нашли решење које би било прихватљиво за све, али смо му свакога дана све ближи", рекао је Мустафа и најавио наставак разговора за сутра у 11 сати, када ће се данашњим учесницима придружити и представници невладиних организација из Бујановца и Прешева.

Председник Демократске уније Скендер Дестани рекао је после састанка да инсинуације појединих медија о груписању јединица Жандармерије на територији града "за сада не стоје".

"Искрено, и ја сам чуо као и ви, али ја у граду и на перифирији нисам приметио припаднике Жандармерије. Што се тога тиче, ситуација је нормална", рекао је Дестани.

Случај спорног споменика у Прешеву је већ два месеца стална тема разговора и Срба и Албанаца на југу Србије.

У среду је истекао је рок који је дат локалним властима у Прешеву да уклоне споменик бившим припадницима тзв. ОВПБМ.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић саопштио је раније да ће, ако споменик у Прешеву не буде уклоњен у том року, Управна инспекција тог министарства поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево.

Скупштина општине Прешево донела је у међувремену на ванредној седници Одлуку о културним и историјским споменицима која предвиђа да се на тргу у центру, поред општине, може подићи споменик бившим припадницима ОВПБМ. Та одлука има ретроактивно дејство и  требало би да створи законске услове да споменик остане на месту где је подигнут.

Одборници су одлучили и да се у законском року од осам дана, колико је одредило Министарство правде и државне управе, припреми сва потребна докуменатција и проследи надлежним органима на разматрање.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво