Еулекс одбацује критике

Критике на рачун европске правосудне мисије одбацили одлазећи шеф Еулекса Гзавије Де Марњак и његов наследник Бернт Борхарт. Оцењују да је ситуација на северу Косова и даље забрињавајућа и одбијају да коментаришу хапшење и пребијање Срба у Грачаници на Божић.

Одлазећи шеф Еулекса Гзавије Де Марњак и његов наследник Бернт Борхарт одбацују критике које се на рачун Еулекса упућују у извештају Европског ревизорског суда и оцењују да је ситуација на северу Косова и даље забрињавајућа.

У извештају Европског ревизорског суда су утврђене бројне финансијске злоупотребе и немарност у финансирању косовских правосудних институција, правдајући се да су средства која стижу од земаља чланица недовољна за ефикасан рад.

Де Марњак је новинарима у Бриселу, уочи предаје дужности немачком дипломати Борхарту, рекао да му је "стање на северу Косова током последње две године изазвало највећу бригу".

Одлазећи шеф Еулекса  сматра да се стање донекле поправило након почетка спровођења договора о интегрисаном управљању прелазима на административној линији, али је истакао да је ситуација и даље "крхка".

Стари и нови шеф Еулекса сматрају да је сувише рано да се смањи присуство јединица Кфора на Косову, мада признају да су неке чланице, посебно Немачка, нестрпљиве да своје војнике врате кући.

Одбијају да коментаришу хапшење и пребијање српских младића у Грачаници у време божићне посете шефа Канцеларије за Косову и Метохију Александра Вулина, наводећи да Еулекс ни на који начин није био укључен у организацију те посете, па самим тим ни у инциденте који су се тада догодили.

Борхарт, који ће током наредне две године бити на челу Еулекса, крајем деведесетих је био заменик шефа Дипломатске посматрачке мисије Вилијема Вокера, а касније немачки амбасадор у Тирани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво