Читај ми!

Дачић: Ресетовати односе Србије и Хрватске

Односе Србије и Хрватске треба ресетовати и почети из почетка, рекао премијер Ивица Дачић. Није време за изборе када се одлучује о најважнијим државним и националним питањима - да Србија што пре добије датум за преговоре о чланству у ЕУ и праведно, свеобухватно решење за Косово и Метохију, поручио Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да односе Србије и Хрватске треба ресетовати и почети из почетка, јер би процесом "одлеђивања" односа две земље била заокружена атмосфера добре регионалне сарадње. 

"Србија жели да буде промотер добре сарадње и односа са свим државама у нашем окружењу. Морамо да будемо свесни да се не можемо око свега слагати, али морамо тражити тачке које ће нас вући напред", рекао је Дачић у интервјуу агенцији Бета.

Дачић је рекао да су односи Србије и Хрватске у последњих неколико месеци захладили, али да се у тој области мора бити веома практичан.

"То значи да ми не морамо да испољавамо било какву љубав, али да политичка сарадња и политички односи између Србије и Хрватске морају да постоје", нагласио је Дачић.

Дачић је истакао да је спреман за састанак са хрватским премијером Зораном Милановићем управо да се не дозволи да односи две државе уђу у још лошију фазу из које би тешко могло да буде тако брзо повратка.

"Није добро да постоје две земље где ниво политичке комуникације није на највишем нивоу. Зато мислим да је важно сада ресетовати те односе и почети из почетка", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да није тачан утисак да су се од мајских избора погоршали односи са земљама региона, наводећи да су представници Србије посетили Словенију, БиХ, Македонију, Грчку и Мађарску. Он је најавио и да ће у првој половини године бити одржан састанак влада Србије и Словеније, док у јануару или фебруару у Београд треба да дођу премијер Бугарске и председник Савета министара БиХ.

Србија поштује БиХ као државу

На питање зашто највиши представници власти Србије често посећују Републику Српску, док се сарадњи са другим ентитетом, Федерацијом БиХ не придаје велики значај, Дачић је рекао да је био у Сарајеву и истакао да Србија поштује БиХ као државу.

Дачић је рекао да је план да се поново активира Савет за сарадњу Србије и БиХ, као и да је Србија понудила да се потпише споразум о специјалним везама и са Федерацијом зато што је "важно да добра сарадња буде са целом Босном и Херцеговином".

Говорећи о односима са Црном Гором, Дачић је рекао да се очекују политичке комуникације са новом владом и да треба прекинути токове који дају потпуно погрешно уверење да Србија има нешто против независности Црне Горе.

"Србија поштује одлуку грађана Црне Горе и нас у Црној Гори интересује положај Срба који тамо живе и њихова права", рекао је Дачић и додао да Црна Гора и Србија треба заједнички да схвате да, према његовом мишљењу, нема ближих народа од српског и црногорског и да ту треба тражити простор за сарадњу.

За споменик припадницима бивше ОВПБМ у центру Прешева, Дачић је рекао да се држава труди да њене реакције с једне стране буду принципијелне, оштре, а с друге да не уђе у замку провокација које се чине да би Србија, предузимањем одређених акција, наишла на евентуалну осуду због прекомерне употребе силе.

"Морамо увести причу у нормалан ток. То значи поштовање закона. Очекујемо да међународна заједница, ако жели да буде корисна, изврши притисак на локалне Албанце да сами уклоне споменик и убеђен сам да ће тако бити уколико им је стало до мирног решавања свих проблема", рекао је Дачић.

Он је додао да нико од амбасадора западних земља не посредује у решавању тог проблема, већ да тај посао води Координационо тело за југ Србије на челу са Зораном Станковићем који га је информисао да су постојали одређени контакти који су водили ка томе да се дође до мирног решења, без употребе силе.

Није време за изборе

На питање да ли су могући ванредни избори ове године, Дачић је рекао да су теоретски могући, али да није време за изборе сада када се одлучује "о најважнијим државним и националним питањима – да Србија што пре добије датум за преговоре о чланству у ЕУ и праведно, свеобухватно решење за Косово и Метохију".

"Свака странка одлучује о изборима, али мислим да би ово био први пут у Србији да неко после годину дана, у условима када влада добро функционише и када нема проблема, одлучи да иде на ванредне изборе", рекао је Дачић додајући да се не плаши избора, али да мисли да је то тема која се "више хипотетички намеће као могућност него што је реална у овом тренутку".

Према његовим речима, владајућа коалиција има потпуно стабилну већину и нико у тој коалицији нема потребе нити намере нити то ради да прави себи неку резервну одступницу у вези са актуелном коалицијом.

На питање о сарадњи са Демократском странком, Дачић је одговорио да је политичка сарадња ДС-а и СПС-а прекинута ставовима ДС-а о поништавању декларације о политичком померању две странке и негативним ставовима о СПС-у које се износили у међународној јавности због коалиције са напредњацима.

"Ти негативни ставови о СПС-у изношени су у организацијама које окупљају социјалистичке и социјалдемократске странке који су довели до тога да нас Партија европских социјалиста у Бриселу није позвала на последњи конгрес, према њиховом образложењу, због таквог става ДС-а", рекао је Дачић и додао да то није добро и да је то лично и јавно рекао свима.

"Ако бисте гледали тако, у половини држава Европе требало би избацити све странке леве оријентације, јер се налазе са другим странкама као што је то случај био у Немачкој, Аустрији и другим земљама. То је нешто што морамо превазићи", закључио је Дачић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво