Читај ми!

Усвојена Декларација о осуди злочина

Скупштина Војводине једногласно усвојила Декларацију о осуди злочина над припадницима свих народа у бившој Југославији.

Посланици Скупштине Војводине једногласно су усвојили Декларацију о осуди злочина над припадницима свих народа у бившој Југославији.

Иако је током заседања било опречних ставова по питању текста декларације, посланици свих партија на крају су је подржали и изразили задовољство што је постигнут консензус.

Посланици опозиционих странака у Скупштини Војводине затражили су прошле недеље да се одржи ванредна седница покрајинског парламента на којој би била усвојена декларација о осуди злочина над припадницима српског народа.

Након разговора са странкама владајуће коалиције договорено да се у текст декларације уврсти и осуда злочина над осталим народима.

Председник посланичке групе Српске напредне странке Игор Мировић поновио је да је Декларација вид протеста због ослобађајућих пресуда Хашког трибунала у случају хрватских генерала и припадника Ослободилачке војске Косова, оптужених за злочине над Србима.

"Са овим су се сагласиле све посланичке групе, а у текст Декларације унели смо и став који има јако морално утемељење и којим осуђујемо све злоčине који су почињени на тлу бивше Југославије. То је витешки и јасан став", оценио је Мировић.

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Шандор Егереши рекао је да та странка није консултована приликом израде финалног текста Декларације, али је без обзира на то одлучила да подржи њено изгласавање.

"Желели смо да дамо допринос предлогу текста, али је (декларацију) подржавамо јер је важна и даје континуитет резолуцији коју је Скупштина Војводине усвојила 2003. године. Сматрамо да су недавне одлуке Хашког суда стварно шамар правди и правичности", рекао је Егереши.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је јуче да је Декларација допуњена осудом злочина над другим народима, јер злочин не сме да буде обојен.

"Злочин је злочин, независно од тога над ким је учињен и над припадником код народа је учињен. Због тога ми желимо да кроз Декларацију изразимо пијетет, жаљење и огорченост због сваке жртве која је страдала у последњим деценијама 20. века на просторима бивше Југославије", објаснио је Пајтић.

У тексту Декларације се, поред осталог, наводи да "Скупштина Војводине изражава незадовољство и огорченост грађана пресудама Хашког трибунала оптуженима за ратне злочине над Србима на просторима бивше Југославије".

У Декларацији се позивају све релевантне институције и појединци у Србији и окружењу да осуде злочине почињене над Србима, односно наводи се да Скупштина Војводине пружа подршку свим државним органима и институцијама у чијој је надлежности истрага злочина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво