Читај ми!

Прекид протеста на Јарињу

Срби се повукли са Јариња, пошто је на заједничкој седници четири општине са севeра Космета донета одлукa да привремено прекину протесте на том прелазу. Одборници се не слажу са применом споразума о интегрисаном управљању прелазима на Јарињу и Брњаку.

15.53 - Срби почели да одлазе са Јариња. 

14.58 - Заједничка скупштина четири општине са севера Косова донела одлуку да се привремено прекине протест на Јарињу. Од Владе очекују да обуставе радове на Јарињу, наводи се у закључцима са заједничке седнице.

12.33 - У току је пауза на заседању одборника четири косовске општине. 

10.23 - На заједничкој седници од 119 присутно 105 одборника. Не видим разлог да скуп не прихвати закључке Владе, рекао председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић. 

10.15 - Интонирањем химне "Боже правде" почела заједничка седница одборника четири општине са севера Космета, јавља извештач РТС-а са лица места.

Заједничка скупштина четири општине са севера Косова, која је одржана у Лепосавићу, донела је одлуку да се привремено прекине протест на Јарињу. Одборници се не слажу са применом споразума о интегрисаном управљању прелазима на Јарињу и Брњаку и они од Владе очекују да обуставе радове на Јарињу, наводи се у закључцима са заједничке седнице.

Претходних дана грађани севера Косова на Јарињу блокирали су наставак радова на изградњи новог интегрисаног пункта тражећи гаранције да ту неће бити царине и да им неће бити потребна косовска документа. Такве гаранције добили су јуче од државног врха после чега су одлучили да привремено прекину протест.

Одборници севера Косова за прекид протеста гласали су готово једногласно. Без посланика из редова Српске радикалне странке одлучили су да подрже оне тачке из Закључка Владе Србије које се односе на њихове захтеве и да им то буде писана гаранција да неће бити границе између севера Косова и централне Србије.

Због неповерења у договоре из Брисела консултације пре гласања трајале су говотово два сата.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да је главни проблем спровођење споразума зарад европских интеграција и да тога нема не бисмо имали ове проблеме.

"Ваљда је свима јасно да би Влада одустала мора да се догоди народ, пре свега у Србији где их је највише, па и овде на Косову и Метохији. Нажалост у ова три дана није се догдио народ и ко тврди супротно не види даље од свог носа", рекао је Ристић.

Одмах након гласања председници општина саопштили су грађанима на Јарињу своју одлуку, па је убрзо на прелазу остала само полиција, која на том градилишту дежура од почетка радова.

Председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стефановић прочитао је закључке у којима се наводи да се протести привремено прекидају, али да ће бити настављени и радикализовани ако не буду поштована обећања дата Србима са севера Косова.

Срби са севера покрајине очекују да и Скупштина Србије потврди гаранције Владе кроз одговарајућу скупштинску резолуцију, као и да Уставни суд Србије оцени уставност донетих уредби и споразума.

У усвојеним закључцима тражи се и да после прекида протеста Влада обустави радове на новом пункту, а председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић објашњава да то не значи нове проблеме.

"Очекујемо од Владе да обустави изградња овог административног прелаза, јер је то захтевала једна одборничка група, то је искључиво било ради постизања јединства, али већински став је био да радови морају да се наставе, јер смо ми свесни да Влада има одређене обавезе још из претходног периода", рекао је Пантић.

Косовски Срби у тиму за преговоре

Пантић је рекао и да је на састанку са државним врхом у Београду договорено да Срби са Косова и Метохије одреде свог члана преговарачког тима у будућим разговорима са Приштином.

Представници Срба са Косова и Метохије биће упознати и са платформом о Косову која ће бити упућена Скупштини Србије на усвајање, рекао је Пантић, а преноси Танјуг.

"Договорили смо јуче да се сви наредни кораци усаглашавају са нашом владом и председником Србије како би за сва решења која се припремају имали подршку Срба са Косова и Метохије", рекао је Пантић.

Пантић је раније рекао да је на претходном састанку у Бриселу прихваћен захтев српског премијера Ивице Дачића који се односи на захтеве косовских Срба да режим на административним прелазима Јариње и Брњак остане непромењен.

"Сви наши захтеви су прихваћени и од стране ЕУ и косовског премијера", рекао је Пантић и додао да ће 10. јануара у Бриселу поново бити настављени разговори о интегрисаном управљању прелазима, јер, како је објаснио, технички протокол о том питању нису јасно дефинисали.

Члан општинског већа у Зубином Потоку Владимир Милентијевић из ДСС-а поручио је са седнице да је на први поглед задовољан закључцима Владе Србије, јер су први пут косовски Срби добили писане гаранције за оно што су тражили и којима за сада треба да верује.

Имамо разлога за страх зато што и даље имамо нејасну ситуацију шта власти Србије имају намеру да предузму када је у питању Косово и Метохија, посебно север Покрајине, указао је Милентијевић.

Косово није изгубљено и ми ћемо наставити да се боримо и помогнемо властима у Београду у очувању Косова у саставу Србије, јер Србију доживљавамо као једину државу, рекао је Милентијевић.

"Хоћемо све друго, осим да живимо у независном Косову и прихватимо институције самопроглашене Републике Косово", нагласио је Милентијевић.

Српска радикална странка, чији су одборници напустили заједничку седницу, тврди да се у закључцима Владе Србије не види ниједна гаранција за Србе са Косова и Метохије.

"У закључцима владе се не види ниједна гаранција за Србе. Српски радикали нису лицемери да прво критикују, а када дође време за гласање подрже решења која нису добра. Из тог разлога смо напустили седницу пре гласања", наводи се у саопштењу СРС.

Како се наводи у саопштењу, одборници СРС су напустили седницу "у знак неприхватања било које варијанте стварања граница које представљају поделу унутар Србије".

Закључак Владе Србије

У закључку Владе Србије који је пред почетак седнице подељен одборницима четири општине наводи се да на прелазима Јариње и Брњак неће бити наплате царине и других дажбина за робу намењену северном делу Косова, да ће бити омогућено слободно коришћење личних докумената, регистарских таблица, саобраћајних дозвола и осталих докумената које је издала Република Србија.

Влада ће применити постигнути споразум у вези са интегрисаним управљањем административним прелазима и, уколико дође до кршења договора, Влада ће суспендовати даље спровођење тог споразума.

У њему је, такође, назначено да ће овај режим бити на снази до постизања коначног договора из области споразума у вези са интегрисаним управљањем прелазима.

У закључку је прецизирано и то да ће прелази Јариње и Мердаре бити отворени 10. децембра, а прелази Брњак и Кончуљ до 31. децембра.

У предузећу Нови Пазар пут кажу да је неизводљиво да све буде готово до 10. децембра када би нови прелаз требало да почне да ради, а отежавајућа околност су и временски услови.

У том предузећу, које би сутра требало да настави радове, кажу да би, уколико временски услови буду повољни, требало за четири до пет дана да заврше посао.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво