Читај ми!

Србија и Словенија, нема отворених питања

Спољнотрговинска размена Србије и Словеније ове године прешла 800 милиона евра, али све могућности још нису искоришћене, рекао премијер Ивица Дачић у разговору са словеначким премијером Јанезом Јаншом. Потписан протокол о сарадњи између две полиције. Дачић разговарао и са председником Словеније Данилом Тирком.

Премијери Ивица Дачић и Јанез Јанша сагласили су се да су односи Србије и Словеније на изузетно високом нивоу и да две земље немају отворених политичких питања. Дачић и Јанша договорили су се да убудуће сваке године буде одржан самит две владе, како би се сарадња Србије и Словеније додатно унапредила.

На заједничкој прес-конференцији премијери су истакли да је економска сарадња две земље изузетно добра. Спољнотрговинска размена ове године прешла је 800 милиона евра, али српски премијер сматра да све могућности још нису искоришћене.

"Отвара се могућност заједничког наступа на трећим тржиштима, с обзиром на то да Србија има потписане споразуме о слободној трговини са великим бројем земаља које нису у ЕУ, као што су Руска Федерација, Турска, Азербејџан, Казахстан, Белорусија", рекао је Дачић.

Јанша је подсетио да је јуче био у посети Русији где му је речено да је сарадња те земље и Србије веома значајна. Због тога су оба премијера закључила да постоји могућност заједничког наступа Србије и Словеније, не само у енергетском сектору већ и на другим пољима. Као пример, Јанша је навео могућност заједничког учешћа у израдњи спортских објеката.

Премијери две државе су разговарали и о гасоводу "Јужни ток", послу који у Србији вреди две милијарде долара, и који представља прилику за развојне могућности.

Српски премијер је истакао и да између две државе нема отворених питања, а једно од ретких које није у потпуности решено, сукцесија, биће тема на будућим самитима две владе.

Двојица премијера поздравила су потписивање споразума о сарадњи полиција Србије и Словеније, мада је, према њиховој оцени, та сарадња и до сада била одлична, посебно кад је реч о борби против организованог криминала. То се, како су истакли, посебно видело у акцији "Балкански ратник".

Јанша је поручио и да ће се Словенија увек залагати да Србија што пре добије датум почетка преговора о уласку у ЕУ, на чему је Србија, како је рекао Дачић, веома захвална.

"Што хитније дефинисање датума преговора је од изузетног значаја и за Србију и за Словенију, али и за ЕУ, и то је кључни фактор стабилизације читавог региона", рекао је словеначки премијер.

Сусрет Дачића и Јанше први је званични сусрет премијера две државе откада су постале самосталне.

Дачићу је испред палате владе приређен дочек уз државне почасти, химну и гарду. У српској делегацији је и министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Ивица Дачић и Млађан Динкић разговарали су и са председником Словеније Данилом Тирком.

Тирк и Дачић су оценили су у Љубљани да економски односи две земље јачају, али да постоје и могућности које ош нису искоришћене.

"Саговорници су се посебно посветили економским односима две земље који јачају, али постоје и веће могућности за њихово ширење односно неискоришћене могућности и у оквиру српских уговора са трећим државама, који омогућавају предузећима бесцарински приступ на трећа тржишта", наводи се у саопштењу из уреда председника Словеније.

То пружа добре могућности словеначким предузећима која сарађују са фирмама у Србији за ширење њиховог тржишног утицаја.

Тирк и Дачић оценили су да пријатељски односи две земље имају дугу традицију, да су чврсти и да се добро развијају како на пољу политике тако и у области привреде.

Разговарали су и о односима у области културе при чему се словеначки председник заложио за јачање културне сарадње посебно када је реч о највишим достигнућима у култури и уметности. 

Српски премијер и министар финансија и привреде разговарали су потом са председником словеначког парламента Грегором Вирантом.

Пре разговора, Дачић и Динкић уписали су се у "Златну књигу", што је традиција кад је реч о високим гостима словеначког парламента.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво