Читај ми!

Сусрет Дачић–Тачи

На састанку са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем разговарано о модалитетима примене онога што је раније договорено и о томе како да се помогне људима на Косову, без задирања у питање статуса, каже премијер Ивица Дачић. Следећег месеца требало би да почне примена ранијег договора о административним прелазима. Наредни састанак почетком децембра.

23.29 - Премијер Ивица Дачић каже да је на састанку са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон разговарао о модалитетима примене онога што је раније договорено и о томе како да се помогне људима на Косову, без задирања у питање статуса. 

23.12 - Завршени разговори Кетрин Ештон са Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем у Бриселу, преноси Танјуг. 

22.25 - У току заједничка радна вечера Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон, објављено је на Твитер страници Европске службе за спољне послове.

20.45 - У Бриселу у току састанак Кетрин Ештон и косовског премијера Хашима Тачија, објављено на Твитер налогу Дипломатске службе ЕУ. Састанак са Ивицом Дачићем трајао око 45 минута. 

19.35 - У току је засебни састанак премијера Ивице Дачића и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Други пут за мање од месец дана, председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи, састали су се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је после заједничког састанка да се разговарало о модалитетима примене онога што је раније договорено и о томе како да се помогне људима на Косову, без задирања у питање статуса.

Дачић је рекао да је договорено да наредног месеца почне примена ранијег договора о административним прелазима, јавља дописник РТС-а. 

"Разговарали смо о неколико конкретих питања и о томе да не треба да буде једностраних потеза ни са једне стране и да је важно сачувати мир. Сагласили смо се да је важно наставити спровођење договора који су потписани", рекао је Дачић. 

"Наставићемо спровођење споразума, укључујући и онај најтежи, који је претходна влада оставила, а то је Споразум о контроли административних прелаза, с тим што сам инсистирао на томе да Еулекс има извршну функцију на прелазима, кад је реч о северу", рекао је Дачић. 

Премијер Србије каже да би, с друге стране, до 10. децембра практично требало да крену први пилот-пројекти на неким прелазима, како би се видело да ли то уопште може да функционише и на који начин. 

Финансирање српске заједнице није тајна 

Тема разговора било је и финансирање српске заједнице на Косову и Метохији. 

"Није никаква тајна да ми јавно финансирамо Србе на Косову и Метохији. Постављали су у разговорима питање транспарентности финансирања, па ми то дајемо кроз буџет и ту није ништа спорно. Сви знамо које се функције финасирају, на који начин и то је сигурно доступно свима и немамо намеру да имамо тајне фондове када је реч о финансирању институција или активности на КиМ", рекао је Дачић.  

Премијер је, ипак, напомену да споразум о управљању прелазима неће бити могуће одмах у целини реализовати, јер потребно је време да се то припреми, али је нагласио да ће се то десити наредних месеци.

Додао је и да је изнео идеју да се изгради пут Ниш–Приштина и рекао да очекује да то делом финансира и ЕУ, али је приметио да до сада Унија, односно Европска инвестициона банка, нису показале интересовање за то.

Дачић је рекао да је било речи и о заштити културне и верске баштине на Космету и да је договорено да косовска полиција формира посебне јединице које ће већински чинити Срби и које би биле специјално задужене за ту заштиту.

Било је речи и о несталим лицима, а договорено је да се одреде контакт особе за примену доасадашњих постигнутих споразума уместо у јавности помињаних канцеларија у Београду и Приштини. 

Дачић је нагласио да је у вечерашњем разговору свака страна изнела своје мишљење о темама на преговарачком столу и оценио да је свакако остварено пар корака напред.   

Тачи: Договорено интегрисано управљање прелазима 

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је после састанка да је постигнут договор да се сви досадашњи споразуми са Београдом спроведу, а посебно споразум о интегрисаном управљању прелазима.

Тачи је рекао да је косовска страна инсистирала да престане досадашњи начин финансирања "паралелних српских институција на Косову" и да се то финансирање одвија транспарентно. 

Додао је да кад је реч о до сада постигнутим договорима на томе раде радне групе.

Тачи је додао да је у разговору било речи о заједничком пројекту изградње ауто пута Приштина-Мердаре-Ниш и да је затражено да ЕУ такође учествује у финансирању тог пројекта.  

Кетрин Ештон: Ускоро нови сусрет 

Кетрин Ештон је пре радне вечере имала одвојене сусрете са Ивицом Дачићем, а потом и са Хашимом Тачијем. 

У саопштењу прослеђеном из кабинета високе представнице Кетрин Ештон наводи се да су у "отвореном и искреном разговору" размотрене различите теме које се тичу нормализације односа Београда и Приштине, као и да су се двојица премијера обавезала да наставе дијалог.

Договорено да се настави рад на спровођењу до сада постигнутих споразума и поздрављени су резултати који су до сада постигле радне групе за спровођење споразума о прелазима, које су се састале 5. и 6. новембра, наводи се у саопштењу.

Поред тога, како се наводи, тема разговора била је и транспарентност финансирања косовских Срба, од стране државе Србије.

Током састанка, било је речи и о заштити културног и религијског наслеђа Срба на Косову. Обе стране сагласиле су се и да заједничка техничка радна група припреми студију изводљивости о изградњи ауто-пута Ниш–Приштина, додаје се у саопштењу, уз закључак да су се све три стране сагласиле да се ускоро поново сретну.

Следећи састанак најављен је за почетак децембра. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво