Читај ми!

Дијалог, али без признања Косова

Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са ЕУ слажу се Томислав Николић и Штефан Филе. Београд спреман за дијалог с Приштином, уколико се не постави услов признавања Косова, рекао премијер Ивица Дачић. Вучић: Формулација o територијалном интегритету погрешно протумачена.

16.25 - Завршен састанак Томислава Николића и Штефана Филеа. 

15.30 - Почео састанак председника Србије Томислава Николића и европског комесара за проширење Штефана Филеа. 

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом. У разговору је истакнута могућност да Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са Европском унијом.

Председник Николић је истакао да Србија чини све да се услови које је поставила ЕУ испуне и то је доказала конкретним резултатима у области реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, а пре свега истинском спремношћу да се односи између Београда и Приштине нормализују и сви проблеми реше кроз директне преговоре на највишем политичком нивоу.

"Србија не жели да пролонгира улазак у ЕУ, стављајући проблеме под тепих, већ је спремна да их решава", истакао је председник Николић и додао, да Европа, уколико искрено жели да јој се Србија придружи, треба да измени део извештаја упућеног Савету ЕУ који се односи не територијални интегритет Косова.

Тиме би ЕУ доказала посвећеност статусној неутралности Косова и Метохије, истакао је председник Србије.

Високи комесар је рекао да формулација територијални интегритет не прејудицира статус, истакавши да је реч о чињеници да се Европа још од 2005. године противи подели Косова.

Саговорници су се сагласили да је ситуација на Косову изузетно деликатна и да свака формулација у вези са тим мора да буде јасно прецизирана.

Спремни за технички дијалог са Приштином

Филе се раније састао са премијером Ивицом Дачићем да би му представио детаље Извештаја Европске комисије о напретку евроинтеграција Србије.

Дачић је после сусрета рекао да је Београд спреман за политички и технички дијалог с Приштином, али да Србија не може прихватити услове који би значили признавање независности Косова.

"Комесар Филе ми је пренео став да нема нових услова за наставак дијалога и да би дијалог, уколико би Србија у њему учествовала, био статусно неутралан", рекао је Дачић новинарима после састанка са Филеом у Влади Србије.

Осврћући се на помињање територијалног интегритета Косова у Стратегији проширења ЕУ, Дачић је рекао да је за Србију, у том смислу, било важно питање да ли постоје нови услови у процесу евроинтеграција, односно да ли је потребно да Србија за добијање датума отпочиња преговора или чланство у ЕУ, на неки начин, призна независност Косова.

"Одговор је да нема нових услова, да је реч о условима Европског савета, у којима јасно стоји да је потребно видљиво и одрживо унапређење односа Београда и Приштине и за нас то није спорно. За нас је била спорна реченица о територијалном интегритету Косова, имајући у виду да то може да води ка закључку да можда постоје нови услови. А за нас је то неприхватљиво", нагласио је Дачић.

Како је објаснио, уколико су разговори статусно неутрални и без нових условљавања, што је данас потврдио и Штефан Филе, Србија је спремна на наставак дијалога са Приштином.

Дачић је истакао "видљив напредак" у односима Београда и Приштине и нагласио опредељење Србије да је за све боље да се проблеми решавају за преговарачким столом него да било која страна повлачи једностране потезе.

Премијер је поновио да је Србија опредељена за мирно решавање свих спорова, за наставак дијалога, као и наставак техничких разговора и примену договора, али и за то да политички дијалог буде на највишем нивоу.

Нагласио је да за Србију није добро и да не прихвата додатна условљавања у односу на већ постављене критеријуме.

Комесар за проширење ЕУ представио је Извештај Европске комисије и члановима скупштинског Одбора за европске интеграције и истакао да је Унији стало до Србије.  

Штефан Филе је поновио став да је Европска комисија у погледу Косова статусно неутрална и да не постоје додатни услови за Србију за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом.

Србија спремна да убрза евроинтеграције 

Филе је, после састанка са Дачићем, истакао да ће Србија добити датум отпочињања преговора о чланству у ЕУ "чим се учини напредак у погледу кључних питања и видљив и трајан напредак у односима са Косовом".

"Најважнија порука коју сам данас упутио јесте да постоји могућност да се крене убрзано ка добијању датума, и уверен сам да је Србија спремна да убрза на том путу", рекао је Филе.

Објашњавајући помињање територијалног интегритета Косова у Стратегији проширења ЕУ, Филе је поновио да формулација нема везе са статусом Косова, већ са ставом ЕУ да не може бити поделе Косова.

Европски комесар рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије да очекује да ће Србија спровести досадашње договоре у дијалогу са Приштином и да ће се, уз помоћ ЕУ, ангажовати на решавању преосталих нерешених проблема.

"Циљ овог процеса јесте да се постигне задовољавајућа нормализација односа која би омогућила да нико никога не блокира на путу ка ЕУ, и ово треба да узме у обзир и положај житеља севера Косова", рекао је Филе.

На састанку са Дачићем је, како је прецизирао, истакао три проблема: да је потребно донети нову стратегију реформе правосуђа са јасном опредељеношћу да се реформе спроведу, да је потребно да Србија појача напоре у борби против криминала и корупције и обезбеди слободу изражавања и медија, као и да посебна пажња мора да се поклони рањивим групама као што су Роми и ЛГБТ популација.

"Важно је нагласити потребу независности институција каква је Народна банка Србије и заузети конструктиван приступ у регионалној сарадњи и односима са суседима", рекао је Филе.

Јединствена државна политика

Према Дачићевим речима, у наредном периоду биће настављено формулисање јединствене државне политике у чему ће учествовати председник, Влада и парламент.

"Наш је циљ да што пре добијемо датум преговора и свесни смо да до тога неће доћи у децембру", рекао је Дачић и додао да је циљ Владе да у наредној години Србија добије тај датум.

Дачић је рекао да ће током преговора за чланство у Европској унији бити речи о прилагођавању Србије европским стандардима али да ће се, са друге стране, разговарати и о специфичним ситуацијама битним за заштиту националних интереса у било којој сфери.

"Спремни смо за дијалог с Европском унијом, али очекујем да Европска комисија има довољно разумевања за специфичне проблеме Србије, специфичније од других земаља, као што је то проблем Косова. Србија не може да прихвати услове који би значили признавање Косова", поновио је Дачић.

Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама премијеру Дачићи јуче је уручио шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер.

Дачић је после састанака са Дежером рекао да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

У ексклузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да помињање територијалног интегритета не би требало да буде изненађење и да нема везе са статусом.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво