Дијалог са Приштином под знаком питања

Премијер Ивица Дачић преузео Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама од шефа делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера. Дачић поручио да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

14.15 - Премијер Србије Ивица Дачић каже да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се налази у документу Стратегија проширења и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

13.21 - Венсан Дежер предао Ивици Дачићу Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама. 

13.13 - Почео састанак Венсана Дежера и Ивице Дачића у Влади Србије.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер предао премијеру Србије Ивици Дачићу Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама. Захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао би да води ка затварању дијалога Београда и Приштине, поручио је премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић је после састанака са шефом Делегације ЕУ у Србији Венсаном Дежером рекао да се таквим формулацијама омета наставак дијалога Београда и Приштине и да ће оне бити предмет озбиљних политичких разматрања у Србији.

"Србија је била спремна за политички дијалог већ у октобру, али сада ово пред нас поставља питање да ли је то само мекша алтернатива за признавање независности Косова, јер ја још нисам срео територијални интегритет без суверенитета. Можда је поштеније тражити од Србије да призна независно Косово", рекао је Дачић новинарима.

Премијер је рекао и да се формулација о територијалном интегритету не наводи у Извештају ЕК.

Дачић је, такође, додао да ће тражити коментар од комесара ЕУ Штефана Филеа да ли је формулација о територијалном интегритету Косова нови услов за Србију, јер како је истакао, за Београд су нови услови неприхватљиви.

"Ми не можемо да помажемо Приштини да заокружи своју једнострано проглашену независност. Ако је ово формулација која је са наше стране погрешно протумачена, бићемо спремни за наставак дијалога са Приштином", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да Србија неће предузимати насилне акције којима би нарушила административну линију са Косовом и да ће остати привржена европском путу.

"Наставићемо дијалог. Ништа нас неће удаљити од Европе, али постоји оно што ниједан Србин и грађанин Србије никада неће урадити. Рекао сам им да сам и о томе спреман да разговарам, али се не жели договор него наметање", рекао је Дачић.

Премијер је навео да је Србија, ако је Београд погрешно протумачио формулацију о интегритету Косова, спреман за наставак разговора и дијалога и да ће учинити све да испуни услове на европском путу.

"Не бих волео да се Србији постављају нови услови за које се унапред може претпоставити да их Србија не може испунити", рекао је Дачић.

Дачић је навео да се Извештај Европске комисије највећим делом односи на рад претходне Владе и да реално приказује стање у Србији у првих девет месеци ове године.

"Радује нас констатација да је свеукупна оцена у извештају да постоји позитиван дух и настојање Владе да испуни критеријуме за унутрашње реформе", рекао је Дачић.

Дежер: Европска унија посвећена проширењу

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да се у Стратегији о проширењу и изазовима јасно истиче њена намера да настави проширење.

На конференцији за новинаре с премијером Дачићем, он је рекао да је тај документ о проширењу данас предао Дачићу заједно са извештајем Европске комисије о напретку Србије у протеклих годину дана. 

"Тај документ јасно потврђује мишљење и ставове Европског савета да се проширење настави", рекао је Дежер, али није коментарисао изјаву Дачића да је узнемирен због тога што се у Стратегији указује на потребу поштовања територијалног интегритета Косова.

Он је додао да ЕУ поштује одлуку Србије да примени договоре с Приштином постигнуте у Бриселу и подсетио да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон спремна да учествује у најављеном политичком дијалогу.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је на тој конференцији за новинаре да извештај Европске комисије приказује објективно стање у Србији и да ће га Влада детаљно размотрити.

На конференцији за новинаре премијера Србије Ивице Дачића, шефа Делегације ЕУ Венсана Дежера и потпредседнице Владе Србије Сузане Грубјешић новинарима није било могуће да постављају питања.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да Србија треба да одбаци "захтев" Европске комисије да поштује територијални интегритет Косова.

Председник Демократске странке Борис Тадић рекао је да је став Европске уније да Србија треба да поштује територијални интегритет Косова лоша вест за Србију и да је неопходно пронаћи решење за тај горући проблем на путу европских интеграција.

У реаговањима на извештај Европске комисије, аналитичари сматрају да Србија не може да прихвати захтев о поштовању територијалног интегритета Косова, и наводе да ће то довести до успоравања евроинтрграција Србије.

Штефан Филе је у јучерашњем обраћању медијима поручио да је процес проширења још увек витални део политике ЕУ, и то поткрепио речима да је Хрватска на прагу придруживања, Црна Гора ове године отпочела преговоре, а Србија добила статус кандидата.

У годишњем извештају наводи се да ће Европска комисија предложити отварање преговора када буде остварено видљиво и трајно побољшање односа Београда и Приштине.

Кад је реч о унутрашњим реформама, Европска комисија је у Извештају навела да је, упркос застоју због дугог изборног процеса, "одређени" напредак у реформама постигнут у готово свим областима.

Европска комисија упозорила је да се посебна пажња обрати на наставак реформе правосуђа и очување независности институција каква је Народна банка.

број коментара 69 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. дец 2015, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Jos nije kasno

Treba prekinuti dijalog sa Pristinom i tako konacno pokazati karakteran stav. Zaista je dosta bilo. 

(четвртак, 11. окт 2012, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Ne

Dovoljno dugo su bili na srpskoj teritoriji, u tom vremenu povecao se broj ubijenih Srba, imovina proteranih i dalje je uzurpirana, bezbedno kretanje za Srbe ne postoji - eksploatacija srpske teritorije je prioritet EU i njihovog leksa (ni veze nema s pravdom), i zato: napolje!

(четвртак, 11. окт 2012, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

re,EU

Znaci jos nisi shvatio razliku izmedju Svajcarske,Norveske i Srbije.Trebao bi
malo da se pozabavis ekonomijom,pa ce ti neke stvari biti jasnije a i ti ces dsrugacije da pises.Razlika je ta sto oni imaju KAPITAL a sa time i izbor nije tezak,sto Srbija NEMA.Nadam se da ti je sad jasno.

(четвртак, 11. окт 2012, 12:04) - Baka S [нерегистровани]

EU ??

zasto nasa vlada ne uci na greske drugih?... skoro sve zemlje pa i komsije slovenci bi rado izasli iz EU-- jer im nije donela nikakve prednosti, nazalost samo skupocu i krizu.to je misljenje obicnih ljudia ne politicara, sta hvali CH sto nije u EU ? saradjuje sa tim zemljama savim normalo bez problema iako nije njihova clanica.EU nisu vrata za u RAJ

(четвртак, 11. окт 2012, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Slovenac

Uzvikivali smo i mi "Živela Slovenija u EU" a znaš li kako nam je sada-bankrotirali smo.

(четвртак, 11. окт 2012, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

Izreka

ukoliko bi ova Vlada tebe poslusali tesko nama...zivela Srbija u EU...

(четвртак, 11. окт 2012, 07:52) - anonymous [нерегистровани]

Merodavne su UN

Merodavne su UN koji priznaju teritorijalni integritet odnosno celovitost Republike Srbije koja je njihova članica.Ova gospoda iz EU poigravaju se sa medjunarodno uspostavljenim pravilima, a od nas zahtevaju da poštujemo standarde EU. Kakve standarde-da sutra kao one članice EU koje su priznale Kosovo mimo UN Srbija prizna Kataloniju, Baskiju, Korziku i sve secionističke zahteve na tlu te Evrope. Ovaj njihov "bezobrazluk" samo smanjuje procenat nas u Srbiji koji hoćemo da postanemo članica te EU.

(четвртак, 11. окт 2012, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Gluvi telefoni

Izgleda igramo se gluvih telefona... Treba im jasno i glasno reci da samo suverena Srbija (naravno KiM je Srbija) moze u EU. Ukoliko ne pristaju ili zele nesto da promjene onda je jednostavno bit cemo komsije sa EU i to je po mome najbolje za Srbiju.

(четвртак, 11. окт 2012, 07:31) - anonymous [нерегистровани]

pregovori?

ovo liči na ono "aj pošteno da ti sudimo, pa da te streljamo".

(четвртак, 11. окт 2012, 03:48) - Pavle [нерегистровани]

Izreka

Stara izreka kaze: neprijatelj se najbolje bije njegovim sopstvenim oruzjem! Pocnimo da trazimo isto nerealne zahteve od EU. Npr. EU, ni po babi ni po stricevima, da da novac za ubrzano reintegrisanje Kosovo i Metohija u Republiku Srbiju. U stvari, kada razmislim, pa ovo i nije nerealan zahtev :)