Читај ми!

Дијалог са Приштином под знаком питања

Премијер Ивица Дачић преузео Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама од шефа делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера. Дачић поручио да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

14.15 - Премијер Србије Ивица Дачић каже да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се налази у документу Стратегија проширења и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

13.21 - Венсан Дежер предао Ивици Дачићу Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама. 

13.13 - Почео састанак Венсана Дежера и Ивице Дачића у Влади Србије.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер предао премијеру Србије Ивици Дачићу Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама. Захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао би да води ка затварању дијалога Београда и Приштине, поручио је премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић је после састанака са шефом Делегације ЕУ у Србији Венсаном Дежером рекао да се таквим формулацијама омета наставак дијалога Београда и Приштине и да ће оне бити предмет озбиљних политичких разматрања у Србији.

"Србија је била спремна за политички дијалог већ у октобру, али сада ово пред нас поставља питање да ли је то само мекша алтернатива за признавање независности Косова, јер ја још нисам срео територијални интегритет без суверенитета. Можда је поштеније тражити од Србије да призна независно Косово", рекао је Дачић новинарима.

Премијер је рекао и да се формулација о територијалном интегритету не наводи у Извештају ЕК.

Дачић је, такође, додао да ће тражити коментар од комесара ЕУ Штефана Филеа да ли је формулација о територијалном интегритету Косова нови услов за Србију, јер како је истакао, за Београд су нови услови неприхватљиви.

"Ми не можемо да помажемо Приштини да заокружи своју једнострано проглашену независност. Ако је ово формулација која је са наше стране погрешно протумачена, бићемо спремни за наставак дијалога са Приштином", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да Србија неће предузимати насилне акције којима би нарушила административну линију са Косовом и да ће остати привржена европском путу.

"Наставићемо дијалог. Ништа нас неће удаљити од Европе, али постоји оно што ниједан Србин и грађанин Србије никада неће урадити. Рекао сам им да сам и о томе спреман да разговарам, али се не жели договор него наметање", рекао је Дачић.

Премијер је навео да је Србија, ако је Београд погрешно протумачио формулацију о интегритету Косова, спреман за наставак разговора и дијалога и да ће учинити све да испуни услове на европском путу.

"Не бих волео да се Србији постављају нови услови за које се унапред може претпоставити да их Србија не може испунити", рекао је Дачић.

Дачић је навео да се Извештај Европске комисије највећим делом односи на рад претходне Владе и да реално приказује стање у Србији у првих девет месеци ове године.

"Радује нас констатација да је свеукупна оцена у извештају да постоји позитиван дух и настојање Владе да испуни критеријуме за унутрашње реформе", рекао је Дачић.

Дежер: Европска унија посвећена проширењу

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да се у Стратегији о проширењу и изазовима јасно истиче њена намера да настави проширење.

На конференцији за новинаре с премијером Дачићем, он је рекао да је тај документ о проширењу данас предао Дачићу заједно са извештајем Европске комисије о напретку Србије у протеклих годину дана. 

"Тај документ јасно потврђује мишљење и ставове Европског савета да се проширење настави", рекао је Дежер, али није коментарисао изјаву Дачића да је узнемирен због тога што се у Стратегији указује на потребу поштовања територијалног интегритета Косова.

Он је додао да ЕУ поштује одлуку Србије да примени договоре с Приштином постигнуте у Бриселу и подсетио да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон спремна да учествује у најављеном политичком дијалогу.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је на тој конференцији за новинаре да извештај Европске комисије приказује објективно стање у Србији и да ће га Влада детаљно размотрити.

На конференцији за новинаре премијера Србије Ивице Дачића, шефа Делегације ЕУ Венсана Дежера и потпредседнице Владе Србије Сузане Грубјешић новинарима није било могуће да постављају питања.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да Србија треба да одбаци "захтев" Европске комисије да поштује територијални интегритет Косова.

Председник Демократске странке Борис Тадић рекао је да је став Европске уније да Србија треба да поштује територијални интегритет Косова лоша вест за Србију и да је неопходно пронаћи решење за тај горући проблем на путу европских интеграција.

У реаговањима на извештај Европске комисије, аналитичари сматрају да Србија не може да прихвати захтев о поштовању територијалног интегритета Косова, и наводе да ће то довести до успоравања евроинтрграција Србије.

Штефан Филе је у јучерашњем обраћању медијима поручио да је процес проширења још увек витални део политике ЕУ, и то поткрепио речима да је Хрватска на прагу придруживања, Црна Гора ове године отпочела преговоре, а Србија добила статус кандидата.

У годишњем извештају наводи се да ће Европска комисија предложити отварање преговора када буде остварено видљиво и трајно побољшање односа Београда и Приштине.

Кад је реч о унутрашњим реформама, Европска комисија је у Извештају навела да је, упркос застоју због дугог изборног процеса, "одређени" напредак у реформама постигнут у готово свим областима.

Европска комисија упозорила је да се посебна пажња обрати на наставак реформе правосуђа и очување независности институција каква је Народна банка.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво