Читај ми!

Де Марњак: Север Космета изазов за Еулекс

Највећи изазов за мисију Еулекса је стање на северу Косова, али је она спремна да тамо спроведе владавину права, изјавио је шеф Еулекса Гзавије де Марњак.

Шеф Еулекса Гзавије де Марњак изјавио је да је највећи изазов за његову мисију стање на северу Косова, али да је мисија ЕУ спремна да и тамо спроведе владавину права.

"Оно што је битно, када је реч о ситуацији на северу Косова, јесте да смо ми у стању да побољшамо владавину права на том простору у корист оних који тамо живе", рекао је Де Марњак у интервјуу за агенцију Бета.

Шеф Еулекса рекао је да је мисија на северу Косова, где су Срби већина становника, присутна на два прелаза (Јариње и Брњак), ради у суду у Митровици, као и да припадници мисије патролирају тим подручјем.

"Такође, покушавамо да спроводимо истраге, али признајем да је то веома тешко и могу да поновим да је слобода кретања за Еулекс и целу међународну заједницу нешто што треба да буде стално и без ограничења. Ми смо потпуно посвећени побољшању владавине права као што смо недавно показали у случају када је једна особа осуђена на девет година затвора", рекао је Де Марњак.

Поводом захтева из Београда да Еулекс има извршну улогу на прелазима са Косовом, он је рекао да су споразуми постигнути, да их сада треба спровести и да се чека формирање радних група које ће, под надзором ЕУ, договорити детаље имплементације.

"На одлукама ових група ће се заснивати детаљи спровођења споразума, Еулекс ће у том пољу бити само да подржи спровођење договора. Мислим да ће групе бити основане за две недеље, па ћемо видети. Еулекс ће бити ту да подржи посвећеност и залагање Београда и Приштине у спровођењу споразума", навео је Де Марњак.

Шеф Еулекса је казао да је потпуно убеђен у способност специјалног тима који се бави истрагом о наводној трговини органима отетих косовских Срба, али није хтео детаљније о томе да говори јер је истрага у току.

"Ми обично не коментаришемо текуће истраге - остављамо тужиоце да обаве посао и одлуче када нешто могу да објаве", рекао је Де Марњак. Он је додао да је сарадња тог тима с косовским институцијама добра и да су истражиоци свуда у региону добили подршку одговарајућих институција.

Де Марњак није желео да коментарише појаву сведока Тужилаштва за ратне злочине Србије који је рекао да је као припадник ОВК лично извадио срце једном заробљеном младом Србину. "То ћу оставити тужиоцу", рекао је шеф Еулекса.

Ревизија мисије

Према његовим речима, мандат мисије је недавно продужен до јуна 2014. године и сада се, у сарадњи са Бриселом, ради на ревизији мисије како би она "прилагодила свој мандат реалности и околностима на Косову".

"Сви смо се сложили да постоји потреба да се прилагодимо јер се ствари мењају, мењају се ствари у косовским институцијама, али се и Косово уопште мења", рекао је Де Марњак.

Он је демантовао да постоје покушаји да се назив мисије промени у Еулекс Косово, али је навео да се променила њена организација - смањен је број запослених и затворено је неколико објеката (у Пећи, Призрену, Гњилану).

Поводом инцидената на Косову у којима су Срби жртве, Де Марњак је навео да их Еулекс пажљиво прати јер је то "питање безбедности Срба на Косову и питање перцепције јавног мњења о томе шта се дешава с њима".

На честе примедбе из Београда да Еулекс не делује статусно неутрално, Де Марњак је одговорио да не зна шта се тачно подразумева под појмом неутрално.

Еулекс, како наводи, има обновљен мандат и покушава да га што боље спроведе. Према његовим речима, Еулекс има мандат који је усвојило свих 27 чланица ЕУ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво