Читај ми!

Реаговања на спoразум о прелазима

Потпис шeфа преговарачког тима Београда Дејанa Павићевићa на писмо о заједничкој контроли административних прелаза у Бриселу изазвао опречне реакције Владе и представника Срба са севера Косова. Док премијер Ивица Дачић поручује да се ништа неће променити одмах, представници Срба кажу да су изненађени и разочарани потезима Владе.

У Бриселу је разменом писама озваничено да ће Србија применити споразум Београда и Приштине о интегрисаном управљању адмистративним прелазима. Нови шеф тима за технички дијалог са Приштином Дејан Павићевић у име Владе Србије потписао је писмо о заједничкој контроли административних прелаза и предао га Европској комисији.

Завршено је оно што је у име претходне владе парафирао тадашњи шеф преговарачког тима. Како тврди премијер Ивица Дачић, ништа ново и тајно се није десило, осим што је Србија обавестила Брисел да ће примењивати Споразум о заједничком управљању административним прелазима на Косову и Метохији.

"Ова Влада нема другог избора. Србија је добила статус кандидата захваљујући парафу Борислава Стефановића и Споразуму о регионалном представљању. Ако Србија мисли да нешто може да потпише и добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а да после не примењује, мислим да је то неозбиљно", истиче премијер Дачић.

За бившег шефа преговарачког тима Борислава Стефановића одлука Владе Србије да примени споразум о интегрисаном управљању прелазима је очекиван потез.

"Свакако, поздрављамо одлуку Владе што је најзад именовала Дејана Павићевића да потпише технички протокол, што је урађено у форми размене писама у Биселу", каже бивши шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.

Према наводима Стефановића, претходна влада то није урадила, јер је коалиционим партнерима ДС-а, СПС-у, било незгодно да примени споразум усред кампање, али, како каже, сви споразуми су стављени на Владу и све споразуме Влада је усвојила.

Срби са Косова разочрани 

Споразум који у Приштини називају управљање границом, а у Београду админстративним прелазима, подразумева заједничку царинску и полицијску контролу Срба и Албанаца уз присуство службеника Еулекса. На северу покрајине локални представници Срба не крију да су разочарани.

"Оно што нас посебно узнемирава је то да смо о потписавању протокола сазнали из медија", напомиње председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Представници Срба који живе јужно од Ибра оцењују да је заједничко управљање прелазима на северу покрајине могуће само ако се измене његове кључне одредбе и нађе компромисно решење.

Рада Трајковић из Јединствене српске листе сматра  да је можда могуће неко међурешење које Срби не виде као инсталирање институција Приштине на северу.

Да ће примена споразума на северу покрајине бити компликован пројекат признаје и специјални изасланик Европске уније на Косову Самуел Жбогар, који истиче да тај план морају детаљно разрадити радне групе Београда и Приштине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво