Читај ми!

Николић: Преговори на највишем нивоу

Србија је привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и залаже се за директне преговоре на највишем политичком нивоу, рекао председник Томислав Николић у свом говору на заседању Генералне скупштине УН.

Председник Србије Томислав Николић поручио да је Србија привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и да се залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, без признавања независности Косова. Николић се на маргинама заседања састао са словачким председником Иваном Гашпаровичем, премијером Кувајта Џабером ал Мубараком ал Хамадом ал Сабахом, као и с катарским емиром Хамадом бин Калифом Ал Танијем.

Председник Николић је рекао да Србија није спремна, да не може и никада ни под којим условима, неће признати ни експлицитно, ни имплицитно, једнострано проглашену независност своје јужне покрајине Косова и Метохије. 

Николић је истакао да Србија у наставак преговора улази потпуно спремна да помогне да сви грађани Косова и Метохије живе боље, у демократским и безбедним условима, али неће преговарати о спровођењу независности такозване државе Косово.

"Томе је дошао крај, мада стално слушамо да о статусу Косова нема преговора и да се ми о томе ништа не питамо", рекао је Николић и запитао шта то онда може да буде предмет преговора и ко је уопште меродаван да то одреди.

Према његовим речима, проблем Косова и Метохије може да буде решен и биће решен на миран начин.

"Србија се обавезала и испуниће све обавезе које је као држава преузела договорима постигнутим до сада, мада их оцењујем као испуњавање списка жеља албанске стране и попуштање нашег тадашњег руководства под тешким притисцима", рекао је Николић.

"Србија жели трајно, одрживо и прихватљиво решење за све проблеме, жели да иде напред у сусрет европској будућности и у потпуности је привржена процесу чији резултат би требало да буде трајни мир између Срба и Албанаца", поручио је председник.

"Ми имамо снажну жељу да се разговори наставе у доброј вољи и доброј намери, имајући у виду, поред осталог, и чињеницу да је важно одржати динамику евроинтеграција Србије и Западног Балкана како би се дугорочно обезбедили напредак и стабилност читавог региона. Србија нуди конкретан предлог - директне преговоре на највишем политичком нивоу", поручио је Николић у седишту УН.

Договор на бази консензуса

Николић је у говору нагласио да су Србија и он, као њен демократски изабрани председник, спремни за конструктивно учешће у преговарачком процесу.

Према његовим речима, договор се може постићи само на бази консензуса, без једностраних одлука и акција.

Николић је рекао да Србија искрено жели да постане равноправна чланица ЕУ и стрпљиво гради однос поверења и мира у региону који је оптерећен тешком историјом.

"До сада смо учинили доста тога на спровођењу реформи, борбе против криминала и корупције, усаглашавању закона са прописима ЕУ. Србија је у том смислу учинила чак и више од земаља које су већ чланице Уније", оценио је председник Србије.

"Наша земља се, упркос снажном залагању за стриктно поштовање међународног права и свих темељних докумената на којима почива рад УН, данас суочава са кршењем основних принципа Повеље УН, и то на делу своје територије", упозорио је Николић.

"Нисам пророк, али морам да констатујем да једнострано проглашена независност Косова представља опасан преседан и дугорочну претњу по стабилност у региону Западног Балкана и шире", рекао је Николић, додавши да је Србија као чланица УН жртва примене двоструких стандарда.

"Наша борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије је истовремено и борба за очување принципа поштовања територијалног интегритета. Борба за територијални интегритет Србије данас је борба за мир у свим земљама света и владавину права у међународним односима", рекао је Николић.

Констатујући да се већина држава чланица УН уздржала од признавања независности Косова, Николић је захвалио за исказану подршку и солидарност.

Србија је, рекао је Николић, поносна због одличних и садржајних односа са великим бројем држава у свету, поносна на своју историју.

Покушај грубог фалсификовања историје

"Поједини припадници нашег народа су, а не постоје народи без таквих, чинили грешке, неки и злочине. Своје грађане за које је постојала сумња да су се огрешили о међународно право препустили смо међународној правди. Зато с правом очекујемо правду за земљу и народ који су били на страни правде и права у оба светска рата", поручио је Николић.

Председник Србије је, такође, најоштрије осудио покушај тзв. Републике Косово да присвоји материјалну заоставштину српске средњовековне државе, духовну заоставштину српског народа и власништво СПЦ на Косову, оценивши то као покушај грубог фалсификовања историје, историјског ревизионизма и затирања трага о постојању српског народа у Покрајини.

Николић је, такође, поручио да Србија тражи истрагу поводом навода садржаних у извештају Дика Мартија, известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе.

"Захтевамо само истину да се открије судбина стотина несталих Срба са Косова и Метохије за које се оправдано претпоставља да су били жртве нелегалне трговине људским органима и других злочина почињених на Косову и Метохији. У име свог народа тражим правду за невине жртве", рекао је Николић.

Николић је подсетио да Србија већ више деценија не штеди напоре да, у оквиру својих могућности, допринесе мултинационалним операцијама са мандатом УН и нагласио да ће активно учешће Србије у наредном периоду биће још бројније и приметније.

Он је упозорио да, упркос великим напорима који готово све земље улажу, тероризам и даље стоји као претња међународној стабилности.

Србија је, подсетио је председник, прилагодила своје прописе међународним актима који регулишу област безбедности, а кроз регионалну сарадњу настоји да допринесе глобалним и регионалним напорима да се тероризму стане на пут.

"У том смислу је од суштинског значаја постизање напретка у циљу усвајања свеобухватне конвенције о међународном тероризму", оценио је Николић.

Председник Србије подсетио је да је Србија место где се преплићу утицаји различитих култура и религија, где се у духовном и материјалном наслеђу комбинују традиције и елементи потпуно различитих верских и етничких припадности.

"Нико не сме да испашта или да буде понижаван зато што припада својој религији, његова верска осећања су узвишена и заштићена као основна људска права. Ниједан живот не сме да буде изгубљен у обрачунима мотивисаним верским неслагањем", поручио је Николић, истовремено снажно осудивши нападе на недужне људе који треба да буду посебно заштићени.

"У име српског народа изјављујем саучешће САД поводом убиства амбасадора Америке у Либији", рекао је Николић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво