Читај ми!

Вучић: Србији потребна помоћ Немачке

Србија је опредељена за наставак пута ка Европској унији, али јој је у томе неопходна и помоћ Немачке, поручио први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. ЕПС и немачки концерн RWЕ потписали Меморандум о разумевању, који подразумева да ће Немачка у Србији градити термоелектрану и хидроелектрану.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, првог дана посете Немачкој, је поручио да је Србија опредељена за наставак пута ка Европској унији, али да јој је у томе неопходна помоћ те државе.

Вучић се састао са немачким вицеканцеларом и министром привреде Филипом Реслером, коме је пренео му је да Србија жели да унапреди сарадњу са Немачком у о областима аутоиндустрије, инфраструктуре и енергетике.

Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна RWЕ потписали су, у присуству потпредседника влада две земље, Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике, који подразумева да ће Немачка у Србији градити термоелектрану и хидроелектрану.

"Ово је први пут да иза Меморандума не стоји само Електропривреда Србије, него Влада Србије, што значи да смо ми завршили договор ко ће да гради 'Термоелектрану Никола Тесла 3' и хидроелектрану на Морави", рекао је Вучић после потписивања и додао да су за Србију Немачка и RWЕ стратешки партнер.

Српска делегација је, како је пренео Вучић, "затражила да Немачка што пре крене у реализацију Меморандума, да се брзо заврше све бирократске процедуре, и у најкраћем року крене у изградњу 'Термоелектране Никола Тесла 3', која је од инфраструктурног, животног значаја за Србију".

На питање да ли ће у енергетском сектору Србија послове распоредити на више страних инвеститора, Вучић је рекао да је "кључни, стратешки партнер Србије, с обзиром и на жељу за улазак у ЕУ, Немачка".

"Ми поштујемо све друге. Неки други ће добити неке друге послове, али овакви послови се склапају у складу са стратешким партнерством које имате", рекао је Вучић.

Вучић је током разговора са Реслером указао на значај даљег јачања политичког дијалога на највишем нивоу, посебно нагласивши важност унапређења економских односа две земље, као и у области инфраструктуре и авио индустрије. Он је изразио интересовање и за интензивирање парламентарне сарадње две државе.

Филип Реслер, који је и немачки министар привреде и технологије, нагласио је да су Немачка и њене компаније заинтересоване за унапређење сарадње и да очекује од Србије јачање правних оквира за пословање и остваривање макроекономске стабилности. У разговорима са Реслером учествовала је и министарка за енергетику Зорана Михајиловић.

Потпредседник Владе је посету Немачкој отпочео састанком са замеником генералног секретара "Конрад Аденауер Фондације" Герхардом Валерсом. Валерс је изразио задовољство због Вучићеве посете и понудио помоћ те фондације на пољу професионализације парламентарних група, енергетске безбедности и екологије, саопштено је из владине Канцеларије за односе са медијима.

Вучића ће у Берлину, уз највеће државне почасти, у име министра одбране Немачке, примити и парламентарни државни секретар Кристијан Шмит, а састаће се и са министром за економску сарадњу и развој Дирком Нибелом и саветницима немачке канцеларке за безбедност и спољну политику Кристофом Хојсгеном и за питања ЕУ Николасом Мајер Ландрутом.

Немачка је од 2000. године пружила подршку реформама у Србији вредну милијарду и 400 милиона евра. Највећи део отишао је у енергетски сектор, финансије и водопривреду. У Србији послује 360 немачких предузећа, у којима ради више од 20.000 људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво