Читај ми!

Додик: Север Косова Србији, остатак признати

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да Србија треба да понуди међународној заједници и Косову да север покрајине остане у Србији, а да остатак Косова буде признат као држава. Услов за то је да се сачувају српски споменици, оцењује Додик.

Србија треба да понуди међународној заједници да север Косова остане у Србији, а да остатак Косова призна као државу, под условом да се очувају национални споменици, сматра председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за Нови магазин рекао да је раније за то било боље време него што је данас и да Србији мора да буде јасно да је враћање Косова у политичком смислу немогуће, али и да се неке ствари, ипак, могу вратити.

Према његовим речима, бавити се Косовом на начин, "не желим да доносим одлуке, јер ће ме историја записати као негативног типа у тој ситуацији" јесте најгора понуда Србима.

Сви морају да се окупе, да виде шта је реалност и да заврше ту причу, рекао је Додик истакавши да је "север Косова реалност".

Додик: БиХ објективно не постоји

Додик је оценио да ће месеци који долазе маргинализовати питање има ли Босне и Херцеговине, јер "ње објективно нема", и доминантно питање ће бити како се мирно разићи.

"Овде су се кроз промоцију духа Дејтона заиста развили духови; код Срба да се можемо одвојити, код Бошњака да могу централизовати Босну, код Хрвата да могу да имају свој посебан ентитет. Те сукобљене политичке идеје или покрети данас су потпуно легализовани", истакао је Додик.

Он је подсетио да су у БиХ били читави покрети како укинути РС, док из српског ентитета није одговорено сличном тезом да треба укинути БиХ. "Сада нико никога не укида, али очигледно да Босна показује своју неспособност да живи", рекао је Додик и констатовао да је подела БиХ завршена.

Према његовом мишљењу, свима ће бити јасно да БиХ не може да функционише и прихватиће се реалност, оно што може да функционише.

На питање о референдуму о останку у БиХ, који се најављује у РС, Додик је одговорио да то могу бити "недеље, месеци, године", јер за сваку врсту те приче мора постојати неки оквир и "тајминг".

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво