Читај ми!

Влада и гувернер морају имати исти концепт

Економска политика се не може водити ако гувернер и Влада имају различите концепте управљања финансијама, каже премијер Дачић. Циљ владајуће коалиције јесте да до краја године "исправи" све локалне коалиције које су другачије од републичке. Влада ће смањити трошкове за председавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН, рекао премијер.

Председник Владе Ивица Дачић рекао је да се економска политика државе не може ефикасно водити ако гувернер Народне банке Србије и Влада имају различите концепте управљања финансијама.

Дачић је новинарима у Сремској Каменици, упитан да прокоментарише нова законска решења којима се регулише функционисање Народне банке Србије, рекао да победа на изборима даје за право свакој коалицији да води самосталну политику, па и у области финансија.

Истичући да нема ништа против да Народна банка Србије функционише као независна институција, Дачић је подсетио да су и пређашњи гувернери били политичари или људи које су поставиле политичке странке.

"Кад неко изгуби власт, онда се сви сете да су експерти, а како су дошли на власт, дошли су вољом Демократске странке и наше тадашње коалиције", рекао је Дачић.

"И са Демократском странком се разговарало о промени гувернера. Разлика је у томе што би, да је Тадић на власти, Шошкић поднео оставку пошто га је он поставио. Пошто је сада Николић на власти, Шошкић не жели да поднесе оставку", рекао је Дачић.

До краја године "исправка" на локалу

Премијер који је и лидер Социјалистичке партије Србије каже да СПС неће одустати од прекомпоновања власти у локалним самоуправама где год је могуће да направи коалицију каква је на нивоу Републике.

Дачић је рекао да СПС, пошто у Војводини није на власти, нема ни посебног интереса да буде са ДС-ом у коалицијама на локалном нивоу, осим у случајевима ако је немогуће формирати власт каква је у Републици.

Поновио да је циљ владајуће коалиције у Републици да до краја године "исправи" све локалне коалиције које су другачије од републичке.

Говорећи о најавама промене власти у Новом Саду, рекао је да је та власт формирана по претходном договору са ДС-ом и да је потом формирана Влада Војводине у којој нема СПС-а.

Додао је да су затим настале многе "неразумне" коалиције ДС-а и СНС-а у неким срединама и оценио да је то "сулудо".

Дачић смањује трошкове Јеремићу

Председник Владе Србије рекао је да треба смањити трошкове за председавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН, али да се мора направити прорачун који ће омогућити да се та важна политичка функција обавља несметано.

Дачић је оценио да је функција коју ће у УН обављати доскорашњи шеф дипломатије Вук Јеремић важна за Србију и изузетно корисна за њену спољну политку.

Према његовим речима, лоше је што се унутарстраначки сукоб у Демокрастској странци прелама преко Владе Србије и тог важног питања.

"Прошла влада је донела одлуку о трошковнику, а нова влада одлуку да значајно смањи трошкове, али ће бити довољно пара за обављење ове мисије", рекао је Дачић.

Премијер је проценио да ће влада донети одлуку да трошкови за цео Јеремићев једногодишњи мандат буду 1,5 милиона евра.

По објављеним подацима, Јеремићеви и трошкови председавања Генералној скупштини УН требало је да буду око 7,3 милиона долара.

Председник Владе каже и да ће свака особа која се налази на потерници и покуша да уђе у Србију бити ухапшена, а то се односи и на Богољуба Карића и на Марка Милошевића.

Ускоро мере због суше

Дачић је најавио да ће Влада у наредних неколико дана усагласити мере помоћи пољопривредницима који су због суше претрпели велике штете.

"Постоје законска решења која предвиђају могућност вођења ванредне ситуације, али то нема никакве везе са тиме како помоћи привредницима. Њима не може да помогне Републички штаб за ванредне ситуације, већ мере за помоћ које влада треба да донесе", објаснио је Дачић новинарима у Сремској Каменици.

Пољопривредни произвођачи, како је истакао, неће бити остављени на цедилу, јер је пољопривреда један од приоритета нове Владе Србије.

"Штете од суше су огромне и процењује се да су веће од милијарду евра. Сада треба осмислити који су то потези који би могли да помогну пољопривредницима, имајући у виду да највећи број њих није осигуран", рекао је Дачић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво