Читај ми!

Дачић: Учинићу више од очекиваног

Свестан сам великих очекивања које грађани имају од мене, а учинићу много више од њихових очекивања, поручио премијер Ивица Дачић и додао да ће нова влада урадити више него што је било ко обећао.

Премијер Ивица Дачић рекао је у првом интервјуу по преузимању дужности да ће учинити више него што грађани очекују.

"Свестан сам великих очекивања које грађани имају од мене и учинићу много више него што очекују, а ова влада ће урадити више него што је било ко обећао", рекао је Дачић у интервјуу Танјугу.

Премијер је рекао да је сигуран да грађани Србије од ове владе и од њега као премијера имају велика очекивања, али да је све оно што је говорио у предизборној кампањи - заиста мислио.

"Ја се у предизборној кампањи нисам бавио предизборним лажима и обећањима", рекао је Дачић.

На питање на чему заснива уверење да ће у оваквој економској ситуацији испунити циљеве које је изнео у експозеу, Дачић је објаснио да је желео да јасно назначи правац којим Србија треба да иде и какво друштво жели да створи.

"Сви циљеви о којима сам говорио јесу пут којим треба да идемо. Ако не знате куда идете, где год да стигнете погрешили сте", навео је Дачић.

Премијер је додао да је зато битно да Србија договором и окупљањем најумнијих снага и људи дефинише како те циљеве треба да реализујемо.

"Свакако да Србија има много важних циљева и много важних задатака. Србија иде европским путем. Србија има косовски проблем, Србија има проблеме који се тичу и тешке ситуације у многим областима друштвеног живота, као што је сиромаштво. Али ниједан од тих циљева не може бити остварив уколико нема стабилне економске ситуације и уколико нема економоског препорода и оживљавања привреде", поручио је Дачић.

Како је нагласио, управо зато у експозеу централно место заузимају питања која су од виталног значаја за Србију.

Борба са сиромаштвом 

Дачић је као пример навео проблем изумирања и биолошког нестанка Србије и навео податак да се у земљи сваке године роди 40.000 деце мање него што је умрлих људи, те да 2010. у 25 одсро насеља у Србији није рођено ниједно дете.

Пажњу захтева и изузетно велики број сиромашних грађана, мали број радника, много људи без посла и чињеница да смо друштво са најнижом нето платом у региону, рекао је Дачић.

Зато је, према његовим речима, важан задатак владе да се створе услови да се очува макроекономска стабилност, што подразумева кресање непотребних бирократских трошкова, а да се истовремено подстакну обнова и развој привреде.

Само тако Србија може да оствари не само економске, него и циљеве цивилизацијског карактера, додао је премијер.

"Тешко је рећи да било ко у Србији може имати чаробни штапић за решавање тих проблема. Тешко је рећи хоће ли ова влада успети да реши све те проблеме. Али оно што је сигурно, ја као премијер и моји потпредседници и министри уложићемо све што знамо да реализујемо постављене циљеве", поручио је премијер.

Он је напоменуо да је Србији данас потребно више правде, од једнакости пред законом до социјалне правде, као и да је неопходно да држава помогне и грађанима и привреди.

"Ако имамо проблема са новцем и тиме да ли је могуће повећати животни стандард тако брзо онда барем грађани Србије треба да знају да они који су на власти неће лагати, да неће узимати од Србије него ће покушати да земљу организују најбоље што могу да би се сви ови циљеви остварили", навео је Дачић.

Подстицај производње

Премијер сматра да су циљеви које је поставио оствариви ако се уложи максимум напора да се с једне стране смањи буџетски дефицит, а с друге - обезбеде економски услови да се подстакне прозиводња.

"Зато ћемо од првог дана радити на томе да се обезбеди макроекономска стабилност. А то значи - разговараћемо са међународним финансијским институцијама и организацијама, са ММФ-ом и Светском банком, и са пријатељским државама о инвестиционим пројектима", навео је Дачић.

Упитан верује ли да ова влада може да "изгура" читав мандат, премијер је приметио да се за сваку владу говорило да ће трајати кратко.

"Учинићемо све што можемо да, поред свих разлика које постоје, поред свих проблема на које можда свако гледа сопственим очима и има своје предлоге за њихово решавање, влада делује као јединствени тим и да елиминишемо све могуће сукобе унутар владајуће коалиције", нагласио је он.

Дачић је додао да су се он, потпредседници владе и лидери странака који чине парламентарну већину договорили да управо на такав начин функционишу.

Према његовим речима, основна слабост претходне парламентарне коалиције била је та што није било довољно координације и није било јединственог става око најважнијих државних питања па је излгедало да свако води своју политику.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво