Читај ми!

Србија добила Владу

Посланици републичког парламента изабрали нову Владу Србије са Ивицом Дачићем на челу. Министри положили заклетву, Дачић преузео дужност од Мирка Цветковића. Влада ће радити као тим, рекао Дачић, док је Александар Вучић поручио да ће Србија бити безбедна земља.

17. 30 - Влада Србије на првој седници изабрала Вељка Одаловића за генералног секретара Владе.

15.20 - Почела прва седница нове Владе Србије. 

15.05 - Завршена примопредаја дужности. Бивши премијер Мирко Цветковић пожелео успех Ивици Дачићу и рекао да му неће давати савете. 

14.05 - Завршена седница парламента на којој је изабрана нова Влада. 

13.54 - Министри у новој Влади Србије положили заклетву. 

13.25 - Потврђен престанак посланичких мандата члановима владе, чиме су створени улови за њихов избор за министре.

12.52 - Гласовима 142 посланика изабрана влада Ивице Дачића. Против су гласала 72 посланика. У току је пауза, након чега ће министри положити заклетву. 

Мандат нове Владе Србије почео је да тече пошто су чланови кабинета Ивице Дачића положили заклетву у Скупштини Србије. Нова влада има 17 ресора и 19 чланова, а добила је подршку 142 посланика. Против су гласала 72, од укупно 214 присутних посланика.

Премијер Ивица Дачић поручио је, после избора Владе у Скупштини Србије, да без економског опоравка земље неће бити лако достићи ниједан постављени циљ. У првом обраћању новинарима по избору на месту премијера, Дачић је рекао да ће то бити основна тачка по којој ће се оцењивати да ли је влада ефикасна.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са Александром Вучићем и Млађаном Динкићем, поручио да ће влада сигурно деловати као тим, и у њој неће моћи свако да ради шта хоће.

"Носимо политичку одговорност за функционисање владе и зато је неопходно да се влада не појављује са различитим ставовима у истој области", рекао је Дачић, који је преузео дужност премијера од Мирка Цветковића

Премијер је изразио задовољство великим бројем гласова који је влада добила приликом гласања у Скупштини, рекавши да није било спорно да ће имати већину, већ да је желео да политички договор буде што шири.

Вучић: Србија ће бити безбедна земља

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је да ће Србија бити безбедна земља и да су напредњаци ушли у владу како би остварили тај и друге циљеве и покушали да донесу промене грађанима Србије.

Вучић је рекао да су сви они у влади како би донели промене јер су за то гласали грађани Србије.

"Ако можемо то да урадимо, ако можемо то да направимо, онда ће то бити велика ствар за нашу земљу. Ако то не успемо, онда ће неки нови то морати, да замене нас јер Србија истим путем, једнако лошим, не може и не сме да настави", рекао је Вучић.

Александар Вучић је поручио да ће борба против криминала и корупције ићи с врха, а не од оних који су мање криви, па да чекамо дуго до оних који су највећи кривци за све што нас је снашло", казао је Вучић у свом првом обраћању медијима након избора на место потпредседника и министра одбране у влади Србије.

Динкић: Очекују нас изазови

Министар финансија и привреде Млађан Динкић упозорио је да нову Владу очекују огромни изазови због катастрофалних финансија и тешке привредне ситуације, али да ипак верује у могућност стабилизације, а затим и економског преокрета.

"Ово је вероватно најсиромашнија влада у последњих десет година када је реч о финансијама које затиче на почетку мандата, а очекивања грађана су велика. Неће бити лако обезбедити новац за пуко преживљавање јавног сектора, јер плате у јавном сектору и пензије се не исплаћују из онога што зарадимо него из задуживања", објаснио је Динкић.

Млађан Динкић је најавио разговоре са синдикатима, привредницима и економистима како би се што пре направио програм антикризних мера за привреду, јер ако се не појачају ликвидност и производња неће бити могуће задовољити потраживања из буџета.

Осуђујући досадашње вођење политике неумереног задуживања, Динкић је истакао да будуће генерације не могу да плаћају за грешке садашњих или претходних генерација, и да ће зато план фискалне консолидације кренути од радикалног сечења непотребних расхода. Динкић је додао да ће план фискалне консолидације бити донет до краја септембра.

Иначе, за нову владу на данашњој седници републичког парламента гласали су посланици Српске напредне странке, коалиције коју предводи СПС, Уједињених региона Србије, Странке демократске акције, Социјалдемократске партије Србије и Народне партије.

Против су били посланици Демократске странке, Либерално демократске партије, Савеза војвођанских Мађара, Лиге социјалдемократа Војводине, Демократске странке Србије, Српског покрета обнове и Демохришћанске странке Србије. Посланици су, иначе, о програму и избору чланова Владе гласали јавно, прозивком.

Министри су затим положили заклетву, чији текст гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Посланици Скупштине Србије завршили су јутрос око 5 сати расправу о избору нове владе, због чега је гласање померено за данас у подне.

Премијер Ивица Дачић је у експозеу, на синоћној седници парламента, поручио да је приоритет нове владе економски опоравак земље.

Србија је нову владу добила 82 дана након републичких избора, 30 дана од како је лидер социјалиста Ивица Дачић добио мандат од председника Србије Томислава Николића и 32 дана пре истицања законског рока за њено формирање.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво