Читај ми!

Народна скупштина бира Владу Србије

Приоритет нове владе економски опоравак земље, поручио мандатар Ивица Дачић представљајући посланицима програм будуће владе. Србија неће признати независност Косова, али је потребно спровести све што је договорено у дијалогу са Приштином, рекао Дачић. Посланици опозиције оштро критиковали владајућу коалицију и експозе мандатара, али и поручили да новој влади треба дати шансу. За 12 часова заказано гласање о избору председника и чланова нове Владе Србије.

12.51 - Посланици републичког парламента изабрали нову Владу Србије. "За" гласало 142, а "против" 72 посланика. 

12.41 - Завршено гласање прозивком. 

12.25 - Посланици ће о програму и избору чланова Владе гласати јавно, прозивком. 

12.22 (петак) - Настављена седница Скупштине Србије. На дневном реду избор Владе.

04.39 - Закључена расправа о експозеу мандатара Ивице Дачића. Председник Скупштине заказао за петак у 12 часова гласање о избору председника и чланова Владе Србије.

01.05 - Уколико расправа у парламенту потраје до раних јутарњих сати могуће је, како сазнаје РТС, да гласање буде заказано у подне после чега би чланови нове владе положили заклетву.

22.50 - Закон о министарствима ступио је вечерас на снагу објављивањем у "Службеном гласнику Србије", што је један од услова за избор нове владе.

20.55 - Скупштина Србије, после паузе, наставила рад. У току је дискусија о експозеу мандатара.

20.00 - Речима "Живела Србија" мандатар Ивица Дачић завршио експозе. Председник Скупштине дао получасовну паузу.

19.00 - Мандатар Ивица Дачић почео излагање програма рада и састава будуће владе.

18.45 - Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима најавила да ће примопредаја дужности старог и новог премијера бити сутра у 10 сати, а да ће прва седница нове Владе Србије почети у 13 сати.

На посебној седници републичког парламента, на којој би посланици требало да изаберу 12. Владу Србије, мандатар Ивица Дачић посланицима је представио програм рада и састав будуће владе.

(Овде можете прочитати цео текст експозеа Ивице Дачића)

Дачић је рекао да ће основни циљ нове владе бити да ојача темељ Србије и да у остварењу тог циља окупи и обједини најумније људе.

"Не желим да се бавим поделама нити расцепима у време комунизма, поделом на партизане и четнике, староседеоце и дошљаке, на поделе по верској и националној припадности", рекао је Дачић у експозеу пред посланицима Скуштине Србије.

"Желим да изградимо интегралну визију будућности Србије и владу окренуту будућности, а не прошлости", поручио је Дачић.

Према његовим речима, приоритет нове владе биће економски опоравак земље.

"Сви остали кључни циљеви ове Владе, као што су европска будућност Србије, решавање питања Косова, регионална сарадња, борба против криминала и корупције, школство, здравство и други, зависиће од тога да ли смо способни да обезбедимо економски опстанак наше земље", рекао је Дачић.

Истакао је да се економска политика нове владе неће заснивати на позивима грађанима да "штеде и стежу каиш", као и да власт и "финансијски сектор морају да деле судбину свога народа".

Указујући на проблем буџетског дефицита Србије, Дачић је рекао је да ће Влада Србије наставити разговоре са Међународним монетарним фондом и додао да неће бити замрзавања плата ни пензија. 

Дачић је рекао да се привреда Србије "урушава и пропада", да је огроман број грађана "запао" у сиромаштво и да зато финансијски сектор мора више да учествује у оживљавању привреде.

"Огромне социјалне разлике подривају стабилност државе и друштва, политичка власт мора бити инструмент у рукама народа за остваривање праведније расподеле друштвеног богатства", поручио је Дачић у обраћању посланицима.

Србија неће признати независност Косова

Дачић је поручио и да Србија неће признати независност Косова, али да је потребно спровести све што је договорено у дијалогу са Приштином.

"Влада Србије жели нормализацију живота свих грађана на територији Косова и Метохије. Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу, уз учешће највиших државних функционера", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће питање Косова и Метохије бити решавано мирним средствима, унапређењем дијалога, уз поштовање демократских решења.

Циљ нове владе је, према Дачићевим речима, убрзање европских интеграција уз максималне напоре за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

"Ова Влада ће спровести неопходне системске мере и испунити критеријуме које је успоставио Европски савет у Копенхагену и процес стабилизације и придруживања", поручио је Дачић и додао да испуњавање услова за пријем Србије у ЕУ треба сматрати делањем за општи цивилизацијски напредак наше земље.

Према његовим речима, главни елементи реформе јесу успостављање тржишне економије, постизање макроекономске стабилности, јачање владавине права и борба против корупције и организованог криминала.

Као један од великих проблема Србије Дачић је навео пад наталитета и указао на то да је сваке године у Србији за око 40.000 већи број умрлих од рођених.

Новој влади треба дати шансу

Маратонска расправа о експозеу мандатара се после пуних десет сати, завршила јутрос око 5 сати. Од поређења са владом Мирка Марјановића до оптужби за реваншизам – тако је опозиција оценила и програм и циљеве будуће владе.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак рекао да је стара истина да свако има право на шансу, али да су је многи у предложеној влади већ имали и по више пута.

Чанак је рекао да Дачић говори о пружању руке у региону, па га је упитао: "Ко ће у име Србије идуће године клекнути у Поточарима пред жртвама геноцида".

Он је рекао и да влада угрожава Војводину и да заправо на интернационализацију тог питања упућује одлука Уставног суда.

Лидер ЛСВ-а рекао је и да га коришћење речи препород подсећа на речи Адолфа Хитлера, који је једном приликом у Минхену рекао да ће донети препород Немачкој и да се зна како се то завршило.

На излагање Ненада Чанка мандатар Ивица Дачић је одговорио да су он и Чанак заједно у блоку антифашистичких снага у Србији и да такве критике треба да упути неком другом, и подсетио да је као министар тражио да се из зграде Владе уклони слика Милана Недића кога је Хитлер довео на власт.

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да та странка неће гласати за нову владу и да ће бити конструктивна опозиција, али да није искључена могућност да ће у догледно време сарађивати са извршном влашћу, ако докаже да заслужује њену подршку.

Он је рекао и да је експозе увек списак лепих жеља и да нема ништа да каже против експозеа Дачића, али да треба сачекати и видети шта ће се реализовати, због чега треба дати шансу новој влади.

Почињући излагање цитатом песме Миљацка, Пастор је у скупштинској расправи о новој влади рекао да се у Србији дешавају понека чуда, али да она нема везе првенствено са политичким животом, те да није превише изненађен што је Дачић мандатар и што је нестао мост између странака које су чиниле претходну владу.

Експозе "контрадикторна бајка"

Шеф посланичке групе Српски покрет обнове - Демохришћанска странка Србије Александар Југовић рекао је да експозе мандатара Ивице Дачића личи на "контрадикторну бајку" написану "с брда, с дола" која је у неким деловима и неписмена.

На излагање Југовића у Скупштини Србије, мандатар је упитао докле ће СПС за СПО бити боксерска врећа за обрачунавање и позвао Југовића да буде коректан и да води рачуна које изразе употребљава, додавши да треба да га буде срамота и да је претерао.

"Прешли сте црту, не видим да имате морално право да делите лекције о писмености или неписмености, нарочито моје", рекао је Дачић Југовићу и навео да је он СПО-у увек помагао око места у јавним предузећима и управним одборима када је Демократска странка правила проблем и био им "раме за плакање" у одлазећој влади.

Југовић је у скупштинској расправи рекао да је мандатар у експозеу на 22 странице навео да је Србија сиромашна, земља изневерених очекивања и пропуштених прилика, али нигде није поменуо узрок економског пропадања, који према СПО-у лежу у деведесетим годинама, када су у време Милошевићевог режима настали и тајкуни.

Шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да ће та странка предложити да "жене које нигде не раде, а рађају" имају иста права као и запослене жене.

На седници Скупштине Србије на којој се бира нова влада, Марковић је рекао да ће се нова влада борити против беле куге и да то неће чинити само декларативно.

Марковић је рекао и да нова влада мандатара Ивице Дачића има подршку и кључних земаља у свету и указао да је велики број гостију из дипломатског кора који је са галерије пратио седницу парламента отишао, због начина на који се расправљају посланици.

Шеф Посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић оценио је да је експозе мандатара реалан, да говори о тешкој ситуацији у којој се налази Србија, и да би зато посланици, уместо што се свађају, требало да учине све што је у њиховој моћи да Србију учине бољом и успешнијом државом.

Желим да се окренем ономе што је рекао мандатар, а даће бог да буде премијер, рекао је Мијатовић и истакао да СДПС и синдикати, са којима странка сарађује, брину о реалном животу обичног човека, "радника који нас не гледа вечерас, већ размишља како ће отићи на посао сутра, да ли ће зарадити плату и хоће ли је послодавац исплатити".

Мирослав Маркићевић из Нове Србије изнео је предог новој влади да посебну пажњу посвети сиромашнима у Србији и рекао да се размере кризе која је захватила и нашу земљу можда не виде на први поглед, јер видимо људе који добро живе.

Он је рекао да има предлог, пошто је речено да неће више бити Министарства за Косово и Метохију, али да ће при сваком ресору бити одсек који ће се бавити тим питањем, да се такав одсек при сваком министарству направи и за социјалу, за сиромашне, да се не деси да неко умре, јер нема пара за лекове.

Јовановић: Вучић хоће све службе

Шеф посланичке групе Либерално-демократске партије Србије Чедомир Јовановић назвао је лидера Српске напредне странке Александра Вучића "дилетантом" који жели да координира све службе безбедности, а "никада није ни ушао ни у једну од њих".

"Када шеф партије преузме контролу над службама безбедности, а при том нема никаквог искуства у тим пословима резултат ће бити као и деведесетих година", рекао је Јовановић на расправи о програму нове Владе Србије у Скупштини и навео да ће "Србија бити једина земља у Европи у којој ће шеф партије да координира службе безбедности".

Обраћајући се мандатару Ивици Дачићу, Јовановић је рекао да представници нове власти критикама гувернера Народне банке Дејана Шошкића директно утичу на стабилност финансијског система.

Србији је потребно поверење, а тога нема ни међу члановима будуће владајуће коалиције, оценио је Јовановић.

У серији реплика током расправе о експозеу мандатара Ивице Дачића, Александар Вучић, који је кандидат за првог потпредседника владе и министра одбране, одговорио је Јовановићу да је прочитао бар неку више књигу од њега и да би волео да види за коју је област Јовановић стручан и са којих позиција критикује било ког министра.

Након неколико реплика, Јовановић је рекао да ће изаћи из сале, јер је расправа постала досадна, а на то му је Вучић поручио да га разуме што одлази, јер иде на авион, назад на грчко острво Миконос и да би плаже и море требало да буду доступни и обичном народу, а не само Јовановићу.

"Немојте да вас подсећам шта сте радили 2000. па на овамо. Где ваша стопа прође изникне зебра. Нисмо се уплашили ни ваших кумова из Шилерове и никад немојте помислити да ћемо да вас се плашимо и да нећемо да вам одговарамо", рекао је Вучић Јовановићу.

"Када свако буде имао винарију у подруму своје куће као што ви имате, онда можете мени да замерите што одлазим на место где би многи грађани желели да иду", рекао је Јовановић Вучићу и запитао шта је спорно што је рекао да је Вучић "дилетант за посао који преузима".

"Дилетант је по Вујаклији човек који се са љубављу бави послом", рекао је лидер ЛДП-а.

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Слободан Самарџић најавио је да посланици те странке неће гласати за нову владу, чији приоритети се, како каже, не виде из експозеа мандатара Ивице Дачића, и оценио да је лоше везати се за једну структуру, ЕУ, која је у кризи.

Самарџић је рекао да је од мандатара очекивао да се усредсреди на најважнија питања, а он је у експозеу говорио о тридесетак тема, а да је сам програм пун противречности, непомирљивих ствари као што је "улазак у Европску унију и непризнавање независности Косова".

Такође је рекао да су немогући и добросуседски односи уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета, јер је већи део земаља региона признао Косово.

Када је реч о Косову и Метохији, Самарџић је истакао да на основу експозеа не може да критикује владу, и да ће се видети наредних месеци и година како ће деловати по овом питању.

Шеф посланичког клуба ДС-а Драгољуб Мићуновић изјавио је да ће влада тек имати времена да сачини озбиљан програм и са пуно одговорности и искрености изађе пред скупштину са њим.

Ако хоћете да вас било ко цени, дајте да прво уредимо ову установу, поручио је Мићуновић у дебати о избору нове владе.

Он је рекао да се у односима са будућим председником владе, са којим је, како је нагласио, добро сарађивао, ништа неће променити, али да ће се променити атмосфера која је сада "афмосфера бахатости и силе". То је задатак владе, рекао је, да се та афмосфера промени.

Ако хоћете да створите слику демократског парламента, ви сте за њега одговорни, а не опозиција, поручио је Мићуновић владајућој каолицији и додао да није добро да се после екпозеоа кандидати за министре јављају да реплицирају посланицима.

Како је навео, сасвим је уобичајено да опозиција критикује власт, али да агресивност влади према опозицији није у складу са постојећом европском праксом.

"Нећете ућуткати парламент", поручио је Мићуновић који је у свом излагању указао и на проблеме транзиције у Србији и нагло богаћење појединаца, а осиромашење великог броја грађана.

Он је навео и да је приметио да је мандатар религиозан и да ставља богу у руке одлуку, али и да је "велики грех варати народна надања".

"Запамтите, не добијају се избори једном за свагда, узмите се упамет. Овде су помешани програми, носиоци програма и тек сада је тешко да се каже за шта је грађанин гласао, а шта је остало у програму", рекао је Мићуновић.

Док је мандатар Ивица Дачић на кратко био ван сале, посланик ДС-а Балша Божовић и посланик СПО Мирко Чикириз затражили су претходно да се Дачић и кандидати за министре врате у скупштинску салу, јер не могу да им се лично обрате или да прекину заседање.

Мандатар нове владе Ивица Дачић позвао је потом посланике владајуће коалиције да одустану од дискусије и приведу расправу о влади крају, имајући у виду да је одавно прошла поноћ.

"Немам намеру да било кога малтретирам целу ноћ, нити је о главу да се влада изабере, али ако смо започели посао треба да га приведемо крају", поручио је мандатар реагујући на захтеве више посланика опозиције да се седница прекине због касних сати.

Он је посланике из ДС-а и ДСС-а подсетио да је у скупштинској сали провео сате и сате када је требало изгласати буџет и владу Војислава Коштунице којој је истицао мандат за формирање.

Дачић је рекао и да ће Србија имати најбоље односе са Црном Гором, зато што он нема никакво порекло из Црне Горе и подсетио посланике да Црна Гора има своју државу, да црногорски народ има своју државу и да Србија има своју државу.

"Молим вас, немојте више да нас замарате тим темама и да стварате сукобе између Србије и Црне Горе, који су, пре свега", како сматра Дачић, "због људи, и у једном и у другом руководству, помешаног порекла".

Заменик шефа посланичке групе СНС Јоргованка Табаковић рекла је да је већина у парламенту спремна да се бави народом, да је то њен први задатак и поручила влади да мора да буде понос скупштинске већине.

Табаковић је у расправи после експозеа мандатара Ивице Дачића навела да их је окупио управо тежак и озбиљан задатак за који други нису били спремни да га преузму или су можда заборавили да разговарају са народом.

Она је навела да СНС не само да је била спремна да преузме одговорност, већ и показала спремност за формирање владе баш у оваквом саставу.

Драгољуб Мићуновић је на почетку седнице, негодовао што посланици нису раније добили текст експозеа како би могли да га проуче. Шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић тражио је да се због тога удвостручи време за расправу, што је одбијено.

Током вишесатне расправе, посланици опозиције из ДС-а и ЛДП-а затражили су да се седница прекине и настави у петак у 10 сати, али тај предлог није прихваћен.

Пошто се расправа одужила, иза поноћи је распуштен хор, који је чекао да изведе химну приликом полагања заклетве. Гарда се повукла са простора испред улаза у Скупштину, а из здања на Тргу Николе Пашића отишао је и највећи део званица и представника дипломатског кора.

Председник парламента је у 4.39 часова закључио расправу и заказао гласање о избору председника и чланова владе за 12 часова. Након гласања, чланови владе ће пред посланицима положити заклетву, чиме почиње да тече мандат нове владе.

Синоћ је у "Службеном гласнику Србије" објављен Закон о министарствима који је тиме ступио на снагу, што је један од формалних услова за избор нове Владе Србије.

Влада ће имати 17 ресора и 19 чланова, а чиниће је коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Уједињених региона Србије (УРС), Социјалдемократска партија Србије (СДПС) и Странка демократске акције (СДА).

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво