Читај ми!

Избор Владе Србије

Посланици српског парламента данас ће бирати дванаесту Владу Србије. У кабинету премијера Ивице Дачића биће 17 ресора и 19 чланова.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић заказао је за данас поподне посебну седницу на којој би требало да буде изабрана нова влада, 12. од увођења вишестраначја у Србији.

Нову владу чиниће коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Уједињених региона Србије (УРС), Социјалдемократска партија Србије (СДПС) и Странка демократске акције (СДА).

Мандатар за састав владе и кандидат за министра унутрашњих послова Ивица Дачић треба да на седници парламента предложи програм и састав владе.

После расправе, посланици ће гласати о програму владе и избору председника и чланова владе. Након гласања, чланови владе пред посланицима полажу заклетву, чиме почиње да тече мандат нове владе.

Текст заклетве гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Нова Влада Србије имаће 19 чланова: премијера, 17 министарских ресора и четири потпредседника од којих ће тројица бити и министри. Влада ће имати и једног министра без портфеља.

Потпредседници владе биће Александар Вучић (СНС) задужен за одбрану и безбедност и борбу против организованог криминала и корупције, Сузана Грубјешић (УРС) за европске интеграције, Јован Кркобабић (ПУПС) и Расим Љајић (СДПС).

Вучић ће бити и министар одбране, Љајић министар за унутрашњу и спољну трговину и  телекомуникације, а Јован Кркобабић министар рада, запошљавања и социјалне политике.

СНС је за министра спољних послова предложила државног секретара у Министарству спољних послова Ивана Мркића, за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горана Кнежевића, а за министра енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Никола Селаковић је кандидат СНС-а за министра правде и државне управе, Братислав Петковић кандидат за министра културе и информисања, Милан Бачевић за министра природних ресурса, рударства и просторног планирања, док је шахисткиња Алиса Марић кандидат за министра спорта и омладине.

СПС је предложио да кандидат те странке за министра просвете, науке и научног развоја буде Жарко Обрадовић, министар саобраћаја Милутин Мркоњић, а министар здравља Славица Ђукић-Дејановић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић који је на изборима наступио на листи коју је предводио СНС, кандидат је за министра грађевине и урбанизма, док ће лидер СДА Сулејман Угљанин бити министар без портфеља.

Кандидат УРС-а за министра финансија и привреде је Млађан Динкић, а Верица Калановић је кандидат за министра регионалног развоја и локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво