Читај ми!

Предлог закона о министарствима

Према Предлогу закона о министарствима који ће данас бити пред посланицима Скупштине Србије, нова влада имаће 17 ресора. Влада ће основати посебне службе за Аутономну покрајину Косово и Метохија, људска и мањинска права, цркве и верске заједнице и дијаспору.

Будућа влада Србије имаће 17 министарстава, наводи се у Предлогу закона о министарствима о којем ће данас расправљати посланици. Седница Скупштине почиње у 15.30.

Владу ће чинити Министарство унутрашњих послова, Министарство финансија и привреде, Министарство спољних послова, Министарство одбране, Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе, Министарство саобраћаја и Министарство грађевинарства и урбанизма.

Предвиђено је и Министарство правде и државне управе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, као и Министарство културе и информисања.

Будућа влада имаће и Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Министарство омладине и спорта и Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

У предлогу закона наводи се да ће за обављање послова у вези са питањима од значаја за Аутономну покрајину Косово и Метохија, људска и мањинска права, цркве и верске заједнице и дијаспору Влада основати посебне службе.

Законом је предвиђено и постојање посебних организација међу којима су Републички секретаријат за законодавство, Републичка дирекција за робне резерве, Републички завод за статистику, Републички хидрометеоролошки завод и Републички геодетски завод.

Предвиђено је и постојање Републичке дирекција за имовину Републике Србије, Центра за разминирање, Завода за интелектуалну својину и Завода за социјално осигурање.

Како је наведено, министарства ће ускладити правилнике о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места са одредбама овог закона у року од 30 дана од дана његовог ступања на снагу.

У Предлогу закона у делу о заједничким пословима министарстава пише да министарства у оквиру свог делокруга остварују међународну сарадњу и старају се о њеном унапређењу и обезбеђују усклађивања прописа са правом Европске уније.

Предлаже се да закон ступи на снагу даном објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије", како би се приступило избору владе и тиме створили услови за њен рад у пуном капацитету одмах по усвајању овог закона.

Ступањем на снагу тог закона престаје да ради пет министарства, Министарство за економију и регионални развој, Министарство за инфраструктуру и енергетику, Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, Министарство за Косово и Метохију и Министарство вера и дијаспоре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво