Полемика Дачића и Тадића

Мандатар Ивица Дачић критикује демократе да мењају мишљење у зависности од тога јесу ли на власти или у опозицији. Лидер ДС-а Борис Тадић сумња у капацитете нове владе да се избори са кризом. Александар Вучић у Вашингтону, не зна се разлог посете.

Нову Владу и политичке прилике у земљи домаћи политичари данас коментаришу из иностранства. Мандатар Ивица Дачић у Немачкој је информисао саговорнике о циљевима и плановима новог кабинета и критиковао демократе да мењају мишљење у зависности од тога јесу ли на власти или у опозицији.

"До јуче смо били заједно у коалицији, а сада се говори да ова влада нема шанси уколико сам ја у њој, па како је ДС влада имала шанси? Ја сам добро сарађивао са ДС-ом, имали смо добре односе, нисам ја крив што су они изгубили на изборима, они су сами криви. Желим им све најбоље и желим да заједно радимо у интересу Србије", поручује Дачић.

Дачић је сигуран да ће кабинет бити састављен 23 јула. Немачким саговорницима поручује да ће влада наставити путем европских интеграција како би што пре добила датум за отпочињање преговора са Унијом, као и да је Београд спреман за дијалог са Приштином не само на техничком, већ и на политичком нивоу.

Нова влада и одлазак ДС-а у опозицију био је тема и састанка социјалистичке интернационале у Грчкој, где учествују демократе.

Лидер ДС-а Борис Тадић каже да у коалиционом споразуму није видео импресивне мере и решења за кризу, али да би свакако нагоре било да Србија прода своје енергетске и телекомуникационе ресурсе.

"Ја сам рекао да немам уверење да би нова влада могла да одговори на изазове са којима се Србија данас суочава, а са једне стране показујем и уздржаност у свом коментару, јер је и ДС учествовала у влади и није имуна од критика", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да чланице претходне коалиције, које су сада формирале коалицију са СНС-ом, немају ни персонални капацитет да решавају дубоке проблеме који погађају и Србију и свет.

Напредњаци кажу да ће следеће седмице изаћи са именима министара. Градоначелник Зрењанина Горан Кнежевић каже да би у новој влади волео да води ресор пољопривреде. "Још је све у домену медијских спекулација, а мени би била част и велики изазов да будем члан владе", каже Кнежевић.

Лидер напредњака Александар Вучић потврдио је да желео да се бави одбраном.

Први човек СНС-а, иначе, допутовао је у Вашингтон, али није било могуће проверити сврху посете нити са ким ће се састати. Пред одлазак је рекао да гарантује за поштење људи из своје странке који уђу у владу.

"Разумевајући у каквој се ситуацији ова земља налази, шта смо добили у наслеђе, грађани и не очекују да ће истог тренутка живети боље, они само желе да на власти коначно виде поштене и честите људе. Доста је било министара који су на пашњацима градили велелепне виле и апартмане, министара са по десет телохранитеља и пет аутомобила", рекао је Вучић.

У међувремену, Уставни суд Србије утврдио је да су неуставне одредбе Закона о изменама и допунама Закона о Влади, и то оне које се тичу заменика премијера. То значи да будући кабинет неће моћи да има функцију заменика председника Владе, јер је Устав не предвиђа.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво