Читај ми!

Функција заменика премијера неуставна

Уставни суд утврдио да одредбе Закона о Влади у деловима којима се "првом потпредседнику" Владе одређује и својство заменика председника Владе", нису сагласне са Уставом.

Одредбе Закона о изменама и допунама Закона о Влади које се тичу увођења института "заменик председника Владе", су неуставне, јер ту функцију Устав не предвиђа, утврдио је Уставни суд Србије.

"Уставни суд оцењује да је увођењем института 'заменика председника Владе', законодавни орган прекорачио границе својих уставних овлашћења јер је тиме непосредно установио у структури Владе нову функцију коју Устав не предвиђа", наводи се у образложењу одлуке која је објављена на сајту Уставног суда.

Насупрот томе, Уставни суд оцењује да је законско увођење појма "први потпредседник Владе" предузето у границама уставних овлашћења и да нема значење противуставног задирања законодавне власти у нормативни и функционални домен извршне власти.

Полазећи од одредби Устава које утврђују састав Владе и одређују да је чине председник Владе, један или више потпредседника и министри, Суд сматра да је, таквим уставним одређењем искључена могућност да се било којим актом нижим од Устава, па и законом, уводе нове функције што је учињено у овом случају увођењем института "заменик председника Владе".

Из тог разлога, Уставни суд је утврдио да одредбе Закона у деловима којима се "првом потпредседнику" Владе одређује и својство "заменика председника Владе, нису сагласне са Уставом.

"Имајући у виду одсуство уставне уређености питања замењивања председника Владе, Уставни суд сматра да је на Уставу засновано законско увођење обавезе председника Владе да одреди једног од потпредседника Владе, који га замењује за време одсутности или спречености, са свим овлашћењима председника Владе, изузев овлашћења на предлагање избора или разрешења члана Владе.

"То како на општем уставном овлашћењу, односно обавези законодавног органа да уреди и обезбеди функционисање и рад сваког државног органа, тако и на посебном и изричитом овлашћењу да то учини и у погледу функционисања и рада Владе, доношењем закона о Влади", наводи се у одлуци.

Суд је такође оценио да прописивање такве обавезе председника Владе не представља повреду Уставом утврђеног положаја и функција председника Владе, нити има карактер противуставног увођења овлашћења за једног од потпредседника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво