Читај ми!

Николић са Медведевим

Председник Томислав Николић састао се у Рио де Жанеиру са премијером Русије Дмитријем Медведевим. Николић се састао и са премијером Норвешке Јенсом Столтенбергом и председницима Чилеа Себастијаном Пињером и Мађарске Јаношем Адером.

17.52 - Председник Србије Томислав Николић састао се са премијером Русије Дмитријем Медведевим.

Председник Србије Томислав Николић састао се у Рио де Жанеиру са премијером Русије Дмитријем Медведевим.

Како је Танјугу речено у Председништву Србије, у центру пажње сусрета Николић - Медведев било је унапређење економских односа Србије и Русије.

Премијер Русије Дмитриј Медведев поручио је у разговору са председником Србије Томиславом Николићем да Србија може да рачуна на подршку Русије у области инфраструктуре и капиталних инвестиција.

Медведев је нагласио и да Русија подржава Србију у њеној борби за заштиту територијалног интегритета и људских права Срба на Косову.

Николић је захвалио Русији на подршци и истакао неопходност интензивирања сарадње две земље.

У оквиру конференције Уједињених нација о одрживом развоју у Рио де Жанеиру, председник  Николић сусрео се и са норвешким премијером Јенсом Столтенбергом, председницима Чилеа Себастијаном Пињером и Мађарске Јожефом Адером.

Током ових сусрета, председник Николић је посебно нагласио потребу интензивирања сарадње Србије и Норвешке с једне, и Србије и Чилеа с друге стране, и продубљивања економских и културних веза наших држава.

Премијер Столтенберг искористио је прилику да честита Томиславу Николићу на избору за председника Републике и истакао да пријатељство два народа датира још из периода Другог светског рата.

Председник Николић рекао је да ће Србија наставити свој европски пут, јер је то важно за њену економску будућност, и додао да ће наша земља учинити све како би поправила свој пословни амбијент у циљу привлачења нових страних инвестиција, наводи су саопштењу Прес-службе председника Републике.

Николић је захвалио премијеру Столтенбергу на досадашњем интересовању норвешких компанија за инвестирање у Србији и додао да се нада да ће у наредном периоду бити нових инвестиција.

Председник Пињера такође је истакао да је потребно радити на унапређивању економске сарадње између Србије и Чилеа, у интересу грађана обе државе.

Председник Србије Томислав Николић се на маргинама самита УН у Рио де Жанеиру састао и са високим представницима Мађарске, Турске и Марока.

Имао је и неформалне разговоре са министрима спољних послова Бразила Антониом Патриотом и Бугарске Николајем Младеновим, а сусрети са највишим званичницима наставиће се до краја конференције.

"Сви састанци су протекли у пријатељској атмосфери и међусобном уважавању, уз истицање чињенице да је добијање датума за почетак преговора о приступању ЕУ један од најважнијих спољнополитичких циљева Србије", наводи се у саопштењу прес службе председника Србије.

Србија је у оквиру самита УН у Рио де Жанеиру, организовала посебан скуп посвећен зеленој економији и одрживом развоју у јадранско-јонском региону који је отворио председник Томислав Николић, а заједно су председавали министри животне средине Србије и Словеније, Оливер Дулић и Франц Богович.

Поздрављајући учеснике скупа, председник Србије Томислав Николић истакао је да посвећеност Србије и региона унапређењу националног и регионалног доприноса широкој, светској агенди одрживог развоја.

Чврсто верујемо да регионална сарадња наш глас може учинити јачим на међународној сцени, а наше акције поузданијим и кохерентним, за добробит сваке од наших земаља, рекао је Николић.

Истичући опредељење Србије да прати напредну европску и светску политику чији је део зелени и одржив раст, Николић је поручио да је помоћ и подршка регионалних и међународних актера више него добродошла.

Тродневни самит УН о Земљи, "Рио 20 плус" почео је јуче у Рио де Жанеиру и на њему учествује 86 шефова држава или влада.

У делегацији Србије, коју предводи председник Николић, су министри спољних послова Вук Јеремић и животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

Тродневни самит Уједињених нација о Земљи "Рио 20 плус" посвећен је екологији и сиромаштву, уз упозорење генералног секретара Уједињених нација Бан Ки Муна да "време није на нашој страни" за решавање све дуже листе проблема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво