Читај ми!

Николић отпутовао у Бразил

Томислав Николић предводи делегацију Србије на конференцији УН "Рио 20 плус", посвећеној зеленој економији и развоју. Делегација Србије у четвртак организује догађај на тему "Зелена економија: достигнућа и перспективе у Јадранско-јонском региону".

Председник Србије Томислав Николић отпутовао је у Рио де Жанеиро где предводи српску делегацију на конференцији Уједињених нација "Рио 20 плус" посвећеној зеленој економији и развоју.

На "Самиту о земљи", како су организатори назвали ову конференцију светских лидера у чијем ће фокусу бити покушај да се глобална привреда постави на одрживије основе, Србију представљају и министари спољних послова Србије Вук Јеремић и животне среднине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

Конференција "Рио 20 плус", која се одржава од 20. до 22. јуна, дешава се тачно две деценије након што је, такође у Рију, одржан први "Самит о земљи".

Током тродневне конференције учесницима ће се, на преларним састанцима, обратити лидери земаља учесника и шефови делегација, а обраћање председника Србије планирано је за петак.

Делегација Србије ће, у четвртак организовати и пратећи догађај на тему "Зелена економија: достигнућа и перспективе у Јадранско-јонском региону".

Председник Николић ће на маргинама Самита имати и билатерални сусрет са председником Чилеа Себастијаном Пинером, док ће током тродневне конференције присуствовати и пријемима које организације председница Бразила Дилма Русеф.

На самиту се очекује потписивање споразума под називом "Будућност какву желимо" који предвиђа побољшање сигурности у снабдевању енергијом, храном и водом у сиромашним земљама, постепено гашење субвенција за фосилна горива и бољу заштиту океана.

Међутим, осам рунди формалних и неформалних припремних преговора о тексту споразума од почетка године биле су оптерећене и суштинским и процедуралиним питањима, а медији извештавају да је за сада усаглашен тек мањи део текста.

Нацрт је пун делова који су одбачени, често на захтев САД, али и блока који окупља Кину и земље у развоју. Примедбе на неке од кључних клаузула су имали и Русија, Јапан и ЕУ.

Самит се одржава у тешком политичком периоду уочи председничких избора у САД крајем године и променом кинеског руководства и у ситуацији када су многе земље оптерећене решавањем финансијских проблема.

Активисти су разочарани и што лидери попут британског премијера Дејвида Камерона, немачке канцеларке Ангеле Меркел и америчког председника Барака Обаме неће допутовати у Рио. САД су међутим потврдиле да ће америчку делегацију предводити државна секретарка Хилари Клинтон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво