Читај ми!

Споразум о таблицама (не) важи и за север

Споразум Београда и Приштине о слободи кретања односи се на цело Косово, рекла портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић. Међутим, Борислав Стефановић каже да је београдски тим јасно истакао да због специфичности севера Космета релевантни параграф тамо не може бити примењен.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да се споразум Београда и Приштине о слободи кретања односи на цело Косово и да север није изузет од договора као што то тврди шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић.

"Еулекс помаже спровођење договора постигнутих посредством ЕУ, који су одобрени од стране преговарача српске и косовске делегације. Ово укључује и споразум о слободи кретања који у параграфу седам јасно наводи да ће 'сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користити регистарске таблице са РКС или КС иницијалима'. Обе стране су се сложиле са овим условима", рекла је портпаролка Еулекса за агенцију Бета.

На питање да ли то важи и за север Косова, где су Срби већина, Ирина Гудељевић је рекла - "Да, односи се на целу територију Косова, укључујући и север". Према њеним речима, регистарске таблице ће издавати надлежни органи на Косову, а њихову дистрибуцију, када је то потребно, помоћи ће и Еулекс.

"Све стране ће учинити све што је у њиховој моћи да би се обезбедило спровођење. Ми очекујемо да ће бити спроведено на прописан, сразмеран и миран начин. Еулекс ће подржати поступно спровођење, у складу са својим мандатом, укључујући и прелазе на северу Косова", рекла је Ирина Гудељевић.

Међутим, шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић рекао је да се писмени траг о томе да се споразум о слободи кретања не односи на север Косова не постоји, али је београдски тим јасно истакао да због специфичности севера релевантни параграф тамо не може бити примењен.

"На самим преговорима јасно смо истакли да тај параграф 7 (који наводи да сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користити регистарске таблице са РКС или КС иницијалима) из објективних разлога и специфичности севера не може применити и на север", рекао је Стефановић Бети.

"Не пише нигде да се не односи на север, али, исто тако, не пише да Приштина има право да отима српске таблице и документа ни на северу ни на југу, да им Еулекс асистира у томе, да имају права да отварају гепеке и одузимају возила са регистрацијама које су по њима нелегалне", указао је Стефановић.

Према његовим речима, ситуација на терену је "апсолутно недељива од споразума" и он не може бити примењен све док се дијалогом не реши питање севера Косова.

"Нисмо се усмено договорили, већ смо рекли да је то наш став, да тај параграф не може да се реализује на северу и да не може да обавезује грађане на северу док се не надје стистемско решење које ће то решити уз сагласност свих страна", рекао је Стефановић.

По његовим речима, то је била "јасна резерва" српске стране која, како је навео, не проистиче из политичке воље, већ из ситуације на терену и става грађана - а то је живот укључен у српске институције.

Стефановић је подсетио да је споразум направљен тако да они који живе јужно од Ибра, могу имати користи од тога, од могућности да користе ознаке КС, уместо да им Приштина наментне РКС таблице са грбом.

За Србе на северу ће морати да се нађе решење које се поклапа са животним околностима у којима се налазе, рекао је Стефановић и подсетио на друге једностране потезе Приштине као што је и намера да отвори канцеларију у Митровици.

"Једно су потези Приштине, а друго је договорено", казао је Стефановић. Он је додао да одузимање таблица подразумева узимање косовских, а нигде не пише да ће Србија то прихватити и асистирати у томе.

Стефановић је навео да не постоје тајни споразуми са којима представници Срба нису упознати јер су сви они достављени Скупштини и Одбору за Косово и Метохији, медијима, представницима косовских Срба, стављени су на сајт Владе која их је све усвојила.

Влада Косова је, на основу договора, донела уредбу којом је предвиђено одузимање таблица и возила онима који користе таблице МУП Србије за градове на Косову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво