Звечан: Срби надзиру путеве

На седници Општинског већа у Звечану одлучено да Срби наставе да надзиру путеве. После уклањања барикаде погоршана безбедносна ситуација у општини Звечан где је примећено кретање припадника специјалних јединица РОСУ и других наоружаних лица, наводи се у саопштењу Већа.

Безбедносна ситуација у општини Звечан је погоршана после акције Кфора, којом су, прошлог петка, уклањање барикаде у месту Мало Рударе. Мештани и општинско веће сумњају да путем, на коме су биле барикаде, крећу припадници специјалних јединица Росу па позвају грађане да прате да ли кретање непознатих лица.

Заменик председника оптшине Звечан Миодраг Ацић каже да за сада нема поузданих података али се претпоставља да блиндирана возила са затамњеним стаклима, која туда пролазе, припадају специјаним јединицам косовске полиције Росу.

Пут који повезује Приштину, Косовску Митровицу и Звечан је проходан за саобраћај, а место некадашње барикаде контролише марокански контигент Кфора.

У општини Звечан најављују постављање нових барикада уколико се испостави да су у црним џиповима без регистарских ознака, који су примећени да пролазе тим путем, заиста припадници РОСУ, одлучено је на данашњој седници Општинског већа.

"После уклањања барикаде погоршана је безбедносна ситуација у општини Звечан где је примећено кретање припадника специјалних јединица РОСУ и других наоружаних лица", наводи се у саопштењу након седнице Већа, преноси Бета.

Додаје се да је због тога потребно наставити "стално праћење ситуације на свим осетљивим тачкама", док је грађанима препоручено да буду "будни и спремни за ефикасно спречавање упада или кретања непознатих лица, укључујући и могућност постављања нових барикада".

"Општина Звечан и њени грађани подржавају ставове и активности председника Републике Србије и Савета за националну безбедност ради стабилизације ситуације и повећања степена безбедности грађана Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Челници локалне самоуправе у Звечану изразили су очекивање да ће их председник Србије Томислав Николић ускоро примити на разговор, упознати их са детаљима споразума из дијалога Београда и Приштине и пружити им шансу да му говоре о тежини ситуације и положају Срба, посебно на северу Косова и Метохије.

Поновљен је позив свим грађанима да се "одговорно понашају без обзира на незадовољство које је код њих присутно". "Демократским средствима, уз пуну слогу и јединство заједнички ћемо бранити и одбранити свој опстанак, животе и националне интересе", наводи се у саопштењу.

Чланови Општинског већа Звечана осудили су, како се наводи, "брутални напад америчког и немачког Кфора на грађане и њихову имовину", навели да је неколико Срба претучено, да им је уништена имовина, да је једна особа тешко рањена бојевом муницијом и да су теже последице избегнуте само захваљујући присебности већине окупљених грађана и руководећих људи општине Звечан.

Изражен је протест због, наводи се, ускраћивања пружања медицинске помоћи повређеним лицима што је у супротности са одредбама Женевске конвенције. Кфор је 1. јуна уклонио две барикаде у општини Звечан, а у сукобима су повређена тројица Срба и два војника. Срби тврде да је Кфор употребио и бојеву муницију, а Кфор одговара да је само поступио у самоодбрани.

На барикади у Косовској Митровици Срби дежурају 24 часа. Њих је јутрос узнемирило 30-так војника Кфора који су пешице прешли главни мост на Ибру да би фотографисали барикаду и грађане. Из Кфора је речено да су у питању редовне активности и да тај прелазак не мора да има посебан повод пошто Кфор има право на слободу кретања целом територијом Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво