Читај ми!

Оштре критике на рачун Еулекса

Посланици Европског парламента критиковали досадашњи рад Еулекса на Косову. Еулекс изневерио висока очекивања, а север Косова представља "црну рупу", оценила Дорис Пак.

На расправи пред спољнополитичким одбором, посланици Европског парламента и представници невадиног сектора упутили су мноштво примедби на рачун досадашњег учинка мисије Еулекс на Косову.

Командант цивилних операција ЕУ Хансјерг Хабер и шеф Еулекса Гзавије де Марњак, на расправи посвећеној стратешкој ревизији рада Еулекса, описали су мисију као успешну и најавили њено смањивање као резултат ефикасности рада мисије и побољшања капацитета косовских институција, а нарочито царине и полиције.

Хабер је рад косовске царине оценио као "одличан", док је за полицију рекао да је све "професионалнија" и истакао да су Еулексове судије и тужиоци досад закључили преко 300 случајева, док је још толико у фази истраге.

Де Марњак и Хабер најавили су да ће тежиште мисије убудуће бити пребачено на правосуђе, док ће приближно четвртина од око 900 Еулексових полицајаца бити послато у друге европске мисије, углавном у Африку.

Са оценама о успеху Еулекса и напретку косовских институција нису се сложили многи посланици, али ни представници цивилног друштва који су били позвани да учествују на данашњој расправи.

"Еулекс није потпуни промашај, али готово нико на Косову га не оцењује позитивно", истакла је Енђелуше Морина из невладине организације "Иницијатива за стабилност Косова".

Морина је рекла да грађани Косова виде мисију као сувише добро увезану са локалним политичарима и неспособну да се суочи са коренима корупције и организованог криминала, као ни са ситуациом на северу Косова.

Посланик Евард Кукан је Моринине речи о непопуларности и неефикасности Еулекса оценио као "врло дипломатске".

"Еулекс не испуњава циљеве мисије", рекао је Кукан и подсетио на случај високог функционера владајуће странке Фатмира Љимаја, против кога се годинама воде поступци због ратних злочина и корупције, без изгледа да се у догледно време заврше.

Посланик Дорис Пак изјавила је да је Еулекс изневерио висока очекивања с почетка мисије и нарочито се осврнула на ситуацију на северу Косова који је описала као "црну рупу", али је додала да криминалци на северу не би могли да "оперишу" без подршке са југа.

"Где су Албанци који се крију иза тог гнезда криминала на северу?" упитала је Пак.

Недостатак политичке подршке

Хабер и Де Марњак су на то питање и друга непријатна питања посланика одговорили указујући на изузетно сложене услове у којима Еулекс оперише, као и недостатак воље неких земаља чланица да им пруже политичку и логистичку подршку.

Де Марњак је подсетио да Еулекс од почетка рада мисије функционише у кризним условима и да је то главни узрок што неки циљеви нису остварени.

Хабер је рекао да се нико не радује кад познатог криминалца ослободе на суду, али да Еулексови тужиоци и судије нису криви за то.

"Сведоци у неким случајевима умиру изненађујућом фреквенцијом", признао је он, али је одговорност за мањкавости у поступању са сведоцима пребацио на земље које нису послале довољно обучених полицајаца и одбијају да приме заштићене сведоке на своју територију.

Хабер је указао на то да се ситуација на северу Косова не може решити силом и да су досадашњи потези у том правцу били "контрапродуктивни", док решење треба тражити политичким и дипломатским средствима.

Он је похвалио хапшење контроверзног бизнисмена Звонка Веселиновића на територији централне Србије као "светло на крају тунела".

Када је реч о истрази поводом извештаја Дика Мартија о киднаповањима и илегалној трговини органима, Хабер је навео да окончање истраге специјалног Еулексовог тима очекује у року од две године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво