Читај ми!

Нова влада у јуну?

Верујем да смо на путу да се влада релативно брзо конституише, а то значи, на пример, у јуну, рекла Славица Ђукић Дејановић новинарима. Колегијум Скупштине Србије договорио сценарио за сутрашњу конститутивну седницу новог парламента и полагање заклетве изабраног председника Томислава Николића.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да се преговори о формирању Владе Србије интензивирају и да очекује да Влада буде ускоро формирана.

"Из сата у сат је све више договора, преговора и верујем да смо на путу да се влада релативно брзо конституише, а то значи, на пример, у јуну", рекла је председница парламента новинарима после седнице скупштинског Колегијума.

На последњем састанку колегијума Скупштине Србије, прецизиран је сценарио за сутрашњу конститутивну седницу новог сазива парламента, али и за посебну, убрзо потом, на којој ће изабрани председник Томислав Николић положити заклетву, изјавила је председница парламента Славица Ђукић Дејановић.

Седница на којој ће изабрани председник Томислав Николић положити заклетву биће посебна, атмосфера на њој свечана, а пошто положи заклетву, Николићу ће почети да тече мадат, рекла је Славица Ђукић Дејановић новинарима у Дому Народне скупштине по завршетку Колегијума.

Она је указала да је конститутивну седницу, која ће почети у 10 сати, заказала пошто је сазвала ону на којој ће Николић положити заклетву, јер нови председник Србије није желео да заклетву полаже пред старим саставом скупштине.

"То ће бити седница која има унапред утврђен дневни ред. Председаваће Захарије Трнавчевић (као најстарији посланик), а од тада па до завршетка конститусања, избора председника, потпредседника и секретара скупштине, Трнавчевић ће обављати дужност председника", објаснила је Славица Ђукић Дејановић.

Председница парламента објаснила је зашто је најпре заказала посебну седницу за 14 сати, а тек потом конститутивну за 10 сати, пошто су то као примедбу изнели и шефови посланичких група ДСС-а и СРС-а, Милош Алигрудић и Драган Тодоровић.

"Они су имали примедбу што сам прво закалаза посебну седницу и како сам могла да закажем нешто што ће се догађати после конституисања новог сазива. Председавајући конститутивне седнице има мандат искључиво да председава док се не конституише ново руководство. Он нема мандате да било шта друго ради", рекла је Славица Ђукић Дејановић и подсетила да је до сутра она председник парламента.

Њено право и обавеза, како је нагласила, јесте да заказује све активности до сутра у 10 сати, па је и овога пута, како сматра, истрпела неосноване критике.

Измењени распоред седења

Славица Ђукић Дејановић додала је да је данас одржана опроштајна седница Колегијума, али и договорено како ће се радити у наредном периоду.

"Новоизабрано руководство скупштине ће сигурно имати и званичну примопредају када ће бити више детаља о одређеним ресорима", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, чланови Колегијума разговарали су и о техничким стварима, као што је распоред седења у посланичким клупама на конститутивној и посебној седници, али и о могућим облицима сарадње и релативно брзом конституисању скупштинских тела како би та законодавна институција почела што пре да ради.

Она је навела да су скупштинске службе озбиљно припремиле ко ће где седети и да на Колегијуму није било никаквих примедби на тај предлог, а да ће највећи број посланичких група задржати позиције које су имале и до сада.

"Социјалистичка партија Србије ће бити тамо где је била, само ћемо сада попунити сва места. Чак нам нека и недостају", рекла је Славица Ђукић Дејановић, потпредседница СПС-а.

На питање ко ће заузети места на којима су седели радикали, Славица Ђукић Дејановић је одговорила: "Оно што је природно – СНС".

Председница скупштине захвалила је члановима колегијума на свим сугестијама које су јој упутили током претходне четири године и на сарадњи која је као резултат имала врло интезивну, пре свега законодавну активности, а затим и резултате који су и грађани оценили као побољшање угледа саме институције.

То је, закључила је Славица Ђукић Дејановић, и обавеза да у наредном периоду парламент ради још квалитетније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво