Велике могућности сарадње Србије и Кине

Уколико могућности стратешког партнерства са Кином буду ваљано искоришћене, грађани Србије имаће велике користи у годинама и деценијама које долазе, рекао председник Тадић после разговора са кинеским премијером Веб Ђабаом и председником парламента Ву Бангуом. У оквиру посете Кини, председник Србије обишао Кинески зид.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је са премијером Кине и председником кинеског парламента Вен Ђиабаом и Ву Бангуом о политичким темама и могућности развоја економске сарадње двеју земаља. Обе стране су констатовале да договорено стратешко партнерство треба конкретизовати привредним пројектима.

Тадић је, након разговора са кинеским званичницима, истакао да ће грађани Србије, уколико могућности стратешког партнерства са Кином буду ваљано искоришћене, имати велике користи у годинама и деценијама које долазе.

Две земље су, према речима Тадића, сагласне да би требало пронаћи тачке сарадње кинеских и српских предузећа, којима ће власти у Београду и Пекингу дати снажан подстицај.

Желимо да стратешко партнерство искористимо да Србија буде једна од првих локација на које би кинески инвеститори дошли, производили и извозили, рекао је председник Тадић у изјави за Фонет.

Тема разговора била је и научно-техничка сарадња и сарадња у области инфраструктуре, са посебним освртом на планирану градњу моста Земун-Борча. Саговорници су се сагласили да две владе морају подстаћи привреднике како би ови реализовали српско-кинеску економску сарадњу.

Са председником кинеског парламента Ву Бангуом, Тадић је разговарао о сарадњи два парламента и оценио да је његово искуство драгоцено и због тога што је имао важну улогу у развоју Шангаја, у време Денг Сјаопинга.

Идеја изградње слободне бесцаринске индустријске зоне, у којој би се производило, а не трговало, негде у Србији, према Тадићевим речима, у доброј мери се ослања на оно што је некада чињено у Шангају.

Наравно, не желим да поредим овај наш пројекат и идеју са оним што је учињено у Шангају и што је имало глобалне размере, јер су наше претензије регионалне, али то може да буде корисно искуство за Србију, оценио је српски председник.

Тадић је подсетио да је Кина економија која производи 550 милиона мобилних телефона годишње, 120 милиона компјутера, 80 милиона телевизора, 40 милиона фрижидера и више десетина милиона других кућних апарата годишње и изразио уверење да актуелни политички односи две земље могу у будућности обезбедити дислоцирање дела те производње у Србију.

Председник Србије Борис Тадић је, током другог дана званичне посете Народној Републици Кини, посетио Кинески зид, где је у књигу утисака уписао: "Кинески зид је инспирација за мене и за мој народ колико свако може да допринесе заједничкој историји и јединственом циљу".

Тадић је кинески зид посетио у друштву амбасадора Кине у Београду Веи Ђингхуа.

Кредити за инфраструктурне пројекте у Србији

Министар за економију Млађан Динкић данас је  у Пекингу разговарао са председником кинеске Ексим банке Ли Жуогуом о могућностима коришћења повољних кредита те банке за инфраструктурне пројекте у Србији.

"Постоје две врсте кредита, један ће бити одобрен за мост Земун-Борча", прецизирао је Динкић у изјави ФоНету и напоменуо да ће, после студије изводљивости, вредност тог пројекта бити до 200 милиона евра.

"У Кини ће, уз подршку и надзор њиховог министарства трговине, бити изабрана најповољнија понуда неке од компанија, која ће бити главни извођач радова, али ће бити ангажоване и српске фирме као извођачи", истакао је Динкић.

Према његовим речима, кинеско министарство трговине ће и субвенционисати тај кредит, па ће он бити под веома повољним условима.

Динкић је објаснио да је то кредит на 15 година, са почеком отплате од пет година и нагласио да му је у Ексим банци речено да максимална камата може бити до три одсто годишње фиксно, што је изузетно повољно.

"Разговарали смо и о другим инфраструктурним пројектима у Србији, јер је наша амбиција да изградимо и друге регионалне пројекте, као што су обилазница око Крагујевца, тунел кроз Фрушку Гору, као и да повежемо Прокупље и Шабац са Коридором 10", рекао је Динкић.

"У разговору са председником Ексим банке дошли смо и до идеје да би ова банка у наредном периоду могла да суфинансира радове на аутопуту Београд-Чачак", истакао је Динкић.

Првог дана посете Кини, Тадић је у четвртак са домаћином, председником Ху Ђинтаом договорио успостављање стратешког партнерства двеју држава, и поручио да је интензивирање сарадње са Кином у свим областима постало један од стубова српске спољне политике.

Двојица председника су констатовала да између њихових земаља не постоје отворена политичка питања, и да је од великог значаја за будуће односе доследно узајамно поштовање територијалне целовитости, а Тадић је Ху Ђинтаоу упутио позив да посети Србију.

Тадић је у Пекингу говорио на српско-кинеском Трговинско-инвестиционог форуму, на којем су учествовали представници кинеских компанија из енергетског, грађевинског, финансијског, медицинског, консултантског, пољопривредног и текстилног сектора.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво