Читај ми!

Скупштина о задуживању

Посланици у парламенту разматрали законе о давању гаранција за нова задуживања државе. Министар Оливер Дулић позвао да предлози буду подржани, јер је реч о финансирању пројеката који су у току. Опозиција против. Мирољуб Томић изабран за члана Високог савета судства.

Скупштина Србије разматрала је на новој ванредној седници више владиних предлога закона, а расправа је почела после више од два сата паузе, због недоласка представника Владе Србије. Посланици су расправљали и о ратификацији више међународних споразума.

Пред посланицима се нашло 13 законских предлога о давању гаранција за нова задуживања државе, међу којима су и давање гаранција за задуживање "Галенике", "Јат ервејза" и Термоелектране "Костолац Б".

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић позвао је посланике да подрже законске предлоге, наводећи да се кредити не узимају за јавну потрошњу, већ за финансирање завршетка започетих пројеката.

"Ови кредити и аранжмани нису намењени потрошњи, већ инфраструктурним пројектима и нема никакве сумње да је бесмислено оптуживати странке које ће за њих гласати да то раде због избора", рекла је шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија.

Посланици опозиције критиковали су давање гаранција Србије за ново задуживање, посебно задуживање "Галенике", наводећи да је неозбиљно расправљати о даљем задуживању најсиромашније европске земље.

Шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да представник Владе не зна колики је збир кредита у земљи која је "преварила Међународни монетарни фонд и прекршила све границе својих задуживања".

"'Галенику' треба сачувати, она је потребна држави, али не треба дозволити да 'Галеника' дође на овакве гране", рекла је Јоргованка Табаковић из СНС-а, додајући да не може да гласа за задуживање "Галенике", јер Влада Србије није на време спречила оно што се у тој компанији дешава.

У "одбрану" задуживања за "Галенику" стали су посланици СПС-а, чији кадар руководи том компанијом, који су навели да она има значајно место у систему здравства, јер од њеног рада зависи и нормално снабдевање тржишта лекова.

Посланици су разматрали и давање гаранција за финансирање изградње неколико деоница аутопута, за изградњу стамбено-пословних објеката на локацији касарне "Степа Степановић" у Београду, као и потврђивање споразума са ЦЕРН-ом о давању статуса придруженог чланства.

У другом делу седнице, парламент је расправљао о Предлогу закона о потврђивању споразума о економској и технолошкој сарадњи са Владом Азербејџана, о споразуму са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) о давању статуса придруженог чланства, као и неколико међународних споразума о сарадњи у области саобраћаја, одбране, заштите података и безбедности.

Мирољуб Томић нови члан ВСС-а

Посланици Скупштине Србије изабрали су судију у Апелационом суду у Крагујевцу Мирољуба Томића за члана Високог савета судства (ВСС). 

Избор Томића за члана ВСС из реда судија апелационих судова предложио је ВСС, који је у образложењу те одлуке навео да се тиме стварају услови за рад тог тела у пуном саставу. За Томића је гласало 126 посланика.

Скупштина је, на предлог Државног већа тужилаца, изабрала за заменике јавног тужиоца у Првом основном јавном тужилаштву у Београду Владимира Ђорђевића и Миодрага Марковића, у Основом тужилаштву у Врању Браниславу Михајловић, а у Крагујевцу Весну Остојић.

За заменика јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду изабран је Мирослав Ракић, док је за заменика јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Шапцу изабран Бојан Прстојевић. 

Скупштина није изабрала Милену Пајић Симић за заменика јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Шапцу, која је добила четири гласа за.

Скупштина је расправу о тим одлукама завршила 8. фебруара, али гласање тада није заказано, јер није било већине с обзиром да су посланици Српског покрета обнове (СПО) напустили Парламент тражећи разрешење министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића и државне секретарке Сање Чековић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво