Читај ми!

Србија и ЕУ - крај почетка

Србији би било у интересу да реши статус кво на северу Косова и Метохије, поручио у Београду европски званичник Мирослав Лајчак. Све обавезе из процеса евроинтеграција требало би решити пре избора, поруке су конференције "Србија и Европска унија - крај почетка".

Још се не зна да ли ће Европски савет дати кандидатуру Србији, а много тога још се дешава у Бриселу, Београду и Приштини. Зато европски дипломата Мирослав Лајчак у Београд није донео вест о томе шта ће одлучити Савет.

Уместо изборном кампањом, Лајчак Србији саветује да у интересу евроинтеграција, реши статус кво на северу Косова и Метохије и испуни захтеве из домена регионалне сарадње, који су, каже, одувек били услов.

Извршни директор за Европу и Централну Азију у Европској служби спољних послова каже да је 1. март један од најзначајнијих датума у календару ЕУ.

"Превише често европска агенда, европске теме постају таоци политичког календара и друго, знамо какав је политички календар у Србији ове године, тако да је важно да се испуне услови да се те важне одлуке донесу сад, пре него што Србија уђе у изборни циклус", каже Лајчак.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да статус кандидата Србије за чланство у Европској унији зависи од резултата дијалога Београда и Приштине.

"Да би до статуса дошло неопходно је разумевање обеју страна и уважавање у потпуности става ЕУ где имате неких разлика у погледу државности Косова, али постоји потпуна сагласност о томе да регион као целина мора учествовати у регионалној сарадњи, кретати се ка ЕУ, а да Европска комисија прати кретање читавог региона у складу са европским стандардима", каже Делевићева.

Осим евробудућности Србије, неизвесно је шта ће бити са Европском унијом, имајући у виду да су поједини политичари у Европи, замењени комесарима из сфере финансија, чуло се на конференцији "Србија и Европска унија - крај почетка".

Конференцију су организовали Центар за спољну политику и и Фондација "Фридрих Еберт".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво