Признања Косова која се нису десила

Више афричких држава одбацило наводе приштинских медија према којима су оне одлучиле да признају независност Косова, изјавио српски шеф дипломатије Вук Јеремић током посете Етиопији.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је више афричких држава потврдило неистиност навода приштинских медија према којима су оне одлучиле да признају једнострано проглашену независност Косова или су то већ учиниле.

"У Централноафричкој Републици је, на пример, дат велики новац да би се то признање десило, међутим не доноси увек новац оно што желите да постигнете, не може се све купити новцем, и у случају Централноафричке Републике то је и потврђено", изјавио је Јеремић на завршетку дводневне посете Етиопији.

Јеремић који је, за два дана на маргинама седнице Извршног савета Афричке уније имао око 40 билатералних сусрета, истакао је да су и министри спољних послова Нигерије и Јужне Африке поручили да њихове владе неће признати Косово.

"И за њих је било навода у приштинској штампи да може да дође до промене става. Потврђено нам је да не признају Косово и да немају намеру да то учине. Можемо да кажемо да најутицајније земље у Африци остају привржене принципима међународног права и поштовању суверенитета и територијалног интегритета држава", објаснио је Јеремић.

Према његовим речима, и став Етиопије, као једне од кључних држава континента, у којој се налази и седиште Афричке уније, остаје непоколебљив.

"Односи са Етиопијом су чврсти и пријатељски, Етиопија поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и то ће чинити и у будућности", нагласио је Јеремић.

Јеремић и Хајле Маријам данас су потписали Меморандум о разумевању министарстава иностраних послова, који ће, како су оценили, допринети даљем унапређењу традиционално пријатељских односа двеју држава.

Осим о ставу афричких држава према једностраном проглашењу независности Косова, шеф српске дипломатије је са афричким колегама у оквиру самита Афричке уније разговарао и о билатералним темама, пре свега могућностима развијања економске сарадње.

Овогодишњи самит Афричке уније, чија је тема "Подстицање унутарафричке трговинске сарадње", поред делегације Србије, која има статус посматрача у тој организацији, пратили су и високи представници многих других неафричких држава.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво